• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

github - poczatki

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
641 wizyt
pytanie zadane 29 listopada 2017 w Systemy operacyjne, programy przez pebrzosky Obywatel (1,160 p.)
zmienione kategorie 29 listopada 2017 przez Arkadiusz Waluk
Cześć. Dopiero zacząłem naukę z GIT i chciałbym się czegoś dowiedzieć ponieważ nie mogę znaleźć odpowiedzi, lub źle szukam, a sądzę że ktoś z was pewnie szybko mi to rozpisze :)

Otóż założyłem konto na github, stworzyłem tam repozytorium razem z plikami README, oraz gitignore. Następnie stworzyłem na dysku C folder "programowanie" i w srodku mam moje pliki do proejktu to jest css, html itd.

I teraz moje pytanie jak połączyć repo zdalne z lokalnym w sensie, chciałbym aby pliki z dysku C były też dostępne w zdalnym :) i potem pracując lokalnie commitowac żeby zmiany były widoczne na serwerze
komentarz 29 listopada 2017 przez Tomek Wilnowski Użytkownik (610 p.)
Odpal visual studio i dołącz do projektu system kontroli wersji githab, nie mam windowsa także więcej nie jestem w stanie ci pomóc.

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 29 listopada 2017 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)
wybrane 29 listopada 2017 przez pebrzosky
 
Najlepsza

Są dwie możliwości Tworzysz repo na dysku git init a potem dodajesz repozytorium zdalne git remote add [nazwa] [link].

Lub prościej klonujesz swoje repo z githuba do dowolnego folderu git clone [link] a następnie kopiujesz swoje pliki do niego i komitujesz ;)

komentarz 6 stycznia 2018 przez Kubs Mądrala (5,190 p.)
Wow, te słowa czytane od lewa do prawa są tak samo dla mnie zrozumiałe jak czytane od prawa do lewa :)  Czy znasz może jakieś źródła gdzie to co napisałeś wyjaśnione jest prostym językiem? Powiedzmy, że ktoś pierwszy raz siada do tego o czym piszesz.

Z góry dziękuje :)
+2 głosów
odpowiedź 29 listopada 2017 przez Kamil Gąsior Obywatel (1,430 p.)
komentarz 29 listopada 2017 przez Emil Kob Bywalec (2,640 p.)
pytanie, po co uczyć się komend itp, skoro można to robić w programie okienkowym....
1
komentarz 29 listopada 2017 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
@Emil Kob, bo nie zawsze okienka sa dobre i nie wiesz czy zawioda. Zreszta komendy sie i tak przydadza :)
komentarz 29 listopada 2017 przez shadou102 Pasjonat (21,630 p.)
@Emil Kob, wpisanie komend jest szybsze niż przeklinanie się przez okienka, pod warunkiem, że opanowałeś komendy, które używasz. Druga sprawa, za pomocą komend można automatyzować najczęściej wykonywane zadania co jeszcze bardziej przyśpiesza prace. Dlatego warto ich się uczyć.
1
komentarz 29 listopada 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Jak dla mnie należy wiedzieć najpierw co robi dana rzecz i umieć ją zrobić samemu, w przypadku Gita jest to konsola. Później można dla ułatwienia (jeśli to coś faktycznie ułatwia) zamienić sobie konsole na narzędzia graficzne, choć w przypadku Gita ja i tak wolę konsolę i tylko wspomagać to sobie narzędziami w IDE np. przy mergowaniu z konfliktami itp.
komentarz 30 listopada 2017 przez Emil Kob Bywalec (2,640 p.)
Używam gita w pracy i w domu i nigdy nie były mi potrzebne komendy, w sourcetree wszystko można zrobić.

Jeżeli wpisywanie komendy w okienku jest szybsze niż naciśnięcie klawisza "push" lub innego, to ja żyję w innym świecie, albo Wy żyjecie w innym świecie.

W przypadku komentarza @Arkadiusza i tak nie obędzie się bez narzędzia graficznego, którego jak sam przyznał musi używać w trudniejszych sytuacjach.

Mam wrażenie, że korzystanie z gita w konsoli i okienku ma takich samych zwolenników jak Windows i Linux. Argumenty jednej strony nie trafiają do drugiej i odwrotnie :)
komentarz 30 listopada 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Nic takiego nie przyznałem, mogę to spokojnie zrobić z konsoli i wszystko się uda ;) Napisałem tylko, że graficznie jest mi czasem po prostu wygodniej - np. gdy mam dużo konfliktów wolę je rozwiązać przez PhpStorma który sam pokaże co i jak mergować, co jest potrzebne a co nie itd.

Jak dla mnie zasada jest prosta: jeśli coś da się zrobić ręcznie, to najpierw uczę się tego, nawet jeśli jakiś program mi to znacznie upraszcza. Dopiero jak to znam mogę wziąć program, który mi to ułatwi.
komentarz 1 grudnia 2017 przez shadou102 Pasjonat (21,630 p.)
Oczywiście, że naciśnięcie przycisku "push" będzie szybsze niż wpisanie tej komendy (choć tylko czysto teoretycznie) ponieważ operacje wykonywane na samej klawiaturze są znacznie szybsze niż kombinacja myszka + klawiatura. A poza tym są bardziej skomplikowane operacje, które znacznie prościej będzie wpisać niż przeklinać się przez milion okienek.
+1 głos
odpowiedź 29 listopada 2017 przez obl Maniak (51,280 p.)

Obejrzyj sobie ten filmik, a powinieneś sobie poradzić: https://www.youtube.com/watch?v=Y9XZQO1n_7c

–1 głos
odpowiedź 29 listopada 2017 przez Emil Kob Bywalec (2,640 p.)
Możesz skorzystać z konsoli gita, ale trzeba znać polecenia. Ja natomiast chciałbym zasugerować użycie programu Sourcetree.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 577 wizyt
pytanie zadane 7 kwietnia 2018 w Systemy operacyjne, programy przez Apper97 Obywatel (1,380 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 525 wizyt
pytanie zadane 3 marca 2021 w Inne języki przez mat19 Obywatel (1,580 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 228 wizyt
pytanie zadane 4 lutego 2021 w HTML i CSS przez FilOON Użytkownik (680 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...