• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Submit w bloku fieldset czy poza nim ?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
302 wizyt
pytanie zadane 28 listopada 2017 w HTML i CSS przez kevin Mądrala (5,010 p.)

Witam!

    Mam takie pytanie ponieważ mam już mętlik w głowie. <fieldset><fieldset> ten blok jest do oddzielenia danych w formularzu tzn. jeżeli mamy pola mające wysłać dane z informacją o osobie a następie input który wysyła np. informacje który jest dzień tygodnia to umieszczamy to w osobnych fieldsetach. Zgadza się ?

Tylko co z przyciskiem <input type="submit"> ? Czy on powinien być poza fieldset'ami tak jak w kodzie poniżej ? Tak czy tak to będzie działać ale czy jest jakieś odgórne ustalenie jak to powinno być ?

<form>
    <fieldset>
       <legend>Dane</legend>
      
       <input type="text" value="data">
    </fieldset>

   <input type="submit">
</form>

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 28 listopada 2017 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)

Zgadza się, fieldset służy do semantycznego grupowania pól i przy okazji dodaje ramkę dookoła. Nie wpływa w żaden sposób na działanie formularza. Przycisk submit może być zarówno z tym znaczniku, jak i poza nim. Wszystko zależy od Ciebie, jak Ci się bardziej podoba.
https://developer.mozilla.org/pl/docs/Web/HTML/Element/fieldset

komentarz 29 listopada 2017 przez Comandeer Guru (600,810 p.)

Wpływa. Można blokować całe fieldsety przed wysyłką. Dodatkowo czytniki ekranowe mogą inaczej czytać inputy wewnątrz fieldsetów (czytać legend jako część etykiety każdego pola).

komentarz 29 listopada 2017 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)
Moim zdaniem, w domyślnym zastosowaniu, ustawienie fieldset nie wpływa na formularz, oczywiście można blokować, ale trzeba napisać dodatkowo kod. Tak samo mogę sobie napisać kod np. w JS, aby mi blokowało dowolne pole w formularzu, a to nie znaczy, że stosowanie np. inputa wpływa na działanie formularza.
Zgadzam się natomiast, że fieldseta najlepiej używać do grupowania pól wyboru, choć w specyfikacji W3C nie ma jasno określone, co można grupować w fieldset a czego nie. Podobnie jak z przyciskiem typu submit.
komentarz 29 listopada 2017 przez Comandeer Guru (600,810 p.)

Moim zdaniem, w domyślnym zastosowaniu, ustawienie fieldset nie wpływa na formularz

Wpływa, jest inna semantyka. fieldset jest przedstawiany AT jako grupa. 

komentarz 29 listopada 2017 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)
A tak zgadza się, zapomniałem o słowie "działanie".Mniejsza z tym...w każdym razie masz rację i na tym pozostańmy :)
komentarz 29 listopada 2017 przez kevin Mądrala (5,010 p.)

Zaraz bo już się pogubiłem a z powodu mętliku bo raz widzę tak a raz tak to potrzebuję jasnego wyjaśnienia w jaki sposób wpływa na fieldset przycisk typu submit, reset etc. Z waszych wypowiedzi wynika że submit, reset etc. lepiej zastosować kod który przedstawiłem czyli poza fieldset'em. Ale jaki wpływ to ma ? "AT" ?

komentarz 29 listopada 2017 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)
Ogólnie submit służy do zatwierdzenia/wysyłania formularza i nie powinien być związany z jakimiś polami formularza przez fieldset.
Po prostu stosuj tak, jak napisałeś i już.
komentarz 29 listopada 2017 przez kevin Mądrala (5,010 p.)

Trzecie rozwiązanie które widziałem to umieszczenie submit'a etc. w osobnym bloku fieldset ale na zdrowy rozum to robot czytający stronę może dziwnie zinterpretować legend w tym bloku i same przyciski.

komentarz 29 listopada 2017 przez Comandeer Guru (600,810 p.)

Przycisk nie nadaje się do fieldset choćby z tego powodu, że jest jeden, a fieldset służy do grupowania elementów formularza. Z jednego elementu grupy nie zrobisz.

AT – Assistive Technology, czyli m.in. czytniki ekranowe.

komentarz 5 grudnia 2017 przez kevin Mądrala (5,010 p.)

A jak ma się do tego div w którym wyświetlane są informacje o błędach w input'ach w formularzu ? Taki div też powinien być poza fieldset'em ?

<form>
     <fieldset>
     </fieldset>

     <div class="error-div" aria...>
        <a>Wpisz nazwe czegoś tam...>
     </div>

     <input type="submit">
</form>

 

komentarz 5 grudnia 2017 przez Comandeer Guru (600,810 p.)
Ja bym dał poza.
komentarz 6 grudnia 2017 przez kevin Mądrala (5,010 p.)

Racja, na zdrowy rozum to jeżeli taki div zawiera informacje o błędach z wszystkich inut'ów to nielogiczne jest przyporządkowanie go do jednego z fieldset'ów skoro może one zawierać błędy z pozostałych fieldset'ów.

A jeżeli jest informacja do fieldset'u dla użytkownika strony która tyczy się fieldset'u to powinna ona być w nim ?

<form>

     <fieldset>
         <legend>Opis</legend>

         <label>Dane:</label>
         <input type="text">

         <a>W tym inpucie musi być co najmniej jedna liczba i litera</a>

      </fieldset>

      <input type="submit">

</form>

 

komentarz 7 grudnia 2017 przez Comandeer Guru (600,810 p.)
Wypada sprawdzić, co zostanie sensowniej przeczytane przez czytnik ekranowy
0 głosów
odpowiedź 29 listopada 2017 przez Comandeer Guru (600,810 p.)

fieldset na dobrą sprawę najlepiej używać wyłącznie do grupowania checkboxów i przycisków radio, względnie dużych grup inputów powiązanych z jedną rzeczą (np. adres dostawy).

Teoretycznie przycisk wysyłania nie pasuje do fieldset.

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 1,319 wizyt
pytanie zadane 10 listopada 2019 w JavaScript przez xyz91 Nowicjusz (210 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,345 wizyt
pytanie zadane 20 lipca 2018 w PHP przez dobre.rece Nowicjusz (200 p.)
+2 głosów
2 odpowiedzi 257 wizyt
pytanie zadane 30 czerwca 2015 w PHP przez Kuba Rycyk Nowicjusz (220 p.)

92,556 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,559 komentarzy

61,942 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...