• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

programowanie w mojej sytuacji

Object Storage Arubacloud
0 głosów
501 wizyt
pytanie zadane 28 listopada 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Krzysztofbfr Nowicjusz (200 p.)
Witam, nie bede sie rozpisywał na temat swojego życia bo to nie istotne i czasu nie cofnie przedstawię tylko fakty a więc:

Mam 25 lat, matury brak, a umiejętności matematyczne na poziomie dodawania odejmowania mnożenia i dzielenia. Zacząłem uczyć się na początek C++ i nie powiem że nie odczuwam tego że mój umysł nie jest "ścisły" i potrzebuje 2x więcej czasu by się czegoś nauczyć i poukładać w głowie stąd moje obawy czy warto? choć po części sam sobie odpowiadam na to pytanie że i tak w mojej sytuacji nie mam wyboru i nic do stracenia, mogę tylko zyskać, ale jednak chciał bym aby osoby doświadczone i które bardziej siedzą w temacie wypowiedziały się czy mam szanse w przyszłości na pracę bez wykształcenia?
Dodam jeszcze że docelowo chciał bym się zająć raczej programowaniem webowym.
komentarz 28 listopada 2017 przez Ivan Maniak (60,650 p.)
Jak nie masz nic do stracenia, to czemu nie? Polecam posłuchać: https://www.youtube.com/watch?v=Ga_c0cS0BIs
komentarz 29 listopada 2017 przez Krzysztofbfr Nowicjusz (200 p.)
jestem teraz ciekaw o jakim kursie stacjonarnym była mowa i ile taka przyjemność kosztuje ale sadze że nie było by mnie stać
komentarz 29 listopada 2017 przez Ivan Maniak (60,650 p.)
Dokładnie nie jestem w stanie Ci powiedzieć no i tak samo coś polecić, ale jak słyszę o takich kursach, to zawsze jest kwota kilku tysięcy za cały kurs. To zależy ile taki kurs trwa, czego mają nauczyć itd. Pewnie jest możliwość rozłożenia takiej kwoty na raty, ale czy się faktycznie opłaca to nie wiem.

5 odpowiedzi

+5 głosów
odpowiedź 28 listopada 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)

matury brak

Nie powinien być to problem.

a umiejętności matematyczne na poziomie dodawania odejmowania mnożenia i dzielenia 

Biorąc pod uwagę ostatnie zdanie w poście - również nie powinien być to problem. W webdevie prawie jej nie użyjesz, ewentualnie do jakiś prostych obliczeń. Zabawa może być w przypadku gier, skomplikowanych algorytmów itd.

Zacząłem uczyć się na początek C++

Skoro chcesz zajmować się programowaniem webowym to się nim zajmij od razu. Jeśli przez web masz na myśli najpierw np. HTML i CSS to jest to całkowicie co innego niż C++, to nawet nie języki programowania. Moim zdaniem próbuj, bardzo możliwe, że nie podszedł Ci C++, a podejdzie PHP, JavaScript czy jeszcze coś innego. Osobiste odczucie: wejście do PHP było dla mnie prostsze niż do C++, choć było to dawno temu, jak byłem dużo młodszy. Ja spróbowałem C++, nie przypasowało mi. Spróbowałem PHP, spodobał mi się od razu. Nie wiem czy to kwestia tego, że w PHP nie trzeba się ściśle trzymać typów, czy składnia wydała mi się na start prostsza czy co, nie to jest teraz istotne. Chcę tylko powiedzieć, że może okazać się, że jedna rzecz Ci nie idzie, a druga pójdzie świetnie.

czy mam szanse w przyszłości na pracę bez wykształcenia?

Swojego doświadczenia zawodowego nie mam jeszcze dużo, ale patrząc po nim oraz wypowiedziach bardziej doświadczonych - tak, liczą się głównie umiejętności. Chyba że chcesz trafić do jakiegoś banku, urzędu itp., tam papierek może się liczyć.

Jak sam piszesz nie masz nic do stracenia, a więc jeśli Ci się to podoba i naprawdę programowanie Cię interesuje (a nie chcesz tylko pracy czy pieniędzy) to po prostu próbuj. Powodzenia.

komentarz 29 listopada 2017 przez Krzysztofbfr Nowicjusz (200 p.)
Nie wiem czemu zacząłem od C++, chyba chciałem po prostu sprawdzić jak wygląda ten język i jak wygląda ogólnie programowanie, naturalnie biorę się za html, css no i javascrip na początek, spotkałem się z opiniami że papierek się liczy i że nikt mnie nie zatrudni bez matury stąd moje obawy, dzięki za opowiedz.
komentarz 29 listopada 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Skoro spróbowałeś C++ i Ci nie podszedł to spróbuj teraz języków webowych, może z nimi będzie inaczej. A skąd taka opinia nie wiem, nawet na forum wielokrotnie były o tym tematy i każdy patrzy raczej na to co umiesz: znane Ci technologie, frameworki, profil na Githubie, wykonane projekty itp.
+3 głosów
odpowiedź 29 listopada 2017 przez gunaterek Bywalec (2,760 p.)
Wszyscy się rozpisują o językach to ja napiszę z innej beczki. jak masz marnować czas na nic nie robienie to lepiej się poucz albo zrób coś dla siebie. Za 10lat się obudzisz i stwierdzisz że jesteś w tym samym miejscu prócz obejrzenia kilku set tys snapow postów itp nic nie zrobiles. Jesteśmy w takich czasach że strefa komfortu jaką posiadamy nie wymusza na nas niczego, po czym budzimy się i "ku**a ile ja zmarnowałem lat" .są dwie opcje 1) uczysz się okazuje się że to nie to czyli marnujesz czas 2) nie uczysz się i tak marnujesz czas. Reszta możliwości to same plusy. Oczywiście zakładam że nie masz nic innego do roboty ;) nie zastanawiaj się tylko idź do przodu

pozdrawiam i powodzenia
komentarz 29 listopada 2017 przez Krzysztofbfr Nowicjusz (200 p.)
na całe szczęście nie mam snapa :D dzięki za opinie :)
+1 głos
odpowiedź 29 listopada 2017 przez CenterPL Pasjonat (19,070 p.)
Hej, hej. Najważniejsze to zadać sobie pytanie "dlaczego?". Często słaba motywacja będzie przyczyną porażki. Zresztą wokół naszej branży kręci się wiele mitów, np, że programiści zarabiają niewyobrażalne sumy. No może i zarabiają, ale ilu takich jest? Sądzę, że pewnie coś koło procenta i często mając obowiązków więcej niż to warte.

Jeśli jednak Twoją odpowiedzią na to pytanie nie są ani pieniądze, ani "zawód na czasie", ani nic podobnego i rozumiesz, że programowanie to również ciężka, czasem bardzo ciężka praca i ogromna odpowiedzialność - to śmiało próbuj. Samo w sobie programowanie nie jest takie trudne, ale bardzo rozległe, dlatego pytanie: Co chcesz konkretnie robić. Możliwości? Desktopy, Weby, Mobile, Data Sciene, GameDev, Sterowniki, robotyka... oj bardzo dużo tego ;)

Domyślam się, że prawdopodobnie interesuje Cię któreś z pierwszych trzech. Na desktopy możesz robić praktycznie we wszystkim - C++ + Qt, C#, Java itd.

Jeśli interesuje Cię mobile to - Android - Java/Kotlin, iOS - Obj-C/Swift, inne systemy nie istnieją w sumie.

Jeśli Web - najmniejszy próg wejścia jest w PHP, ale jest Java i C# .NET bardzo do siebie podobne, no i Ruby i Python. A i JavaScript z NodeJS. Reszta to raczej nisza. Przy webie warto znać też JS tak czy siak, HTML i CSS. Ogólnie napisałem o backendzie, bo możesz jeszcze zainteresować się frontendem, wtedy wybór prosty - musisz zostać mistrzem JavaScriptu i któregoś z fw - React, Vue, Angular.

Ponadto uniwersalna wiedzia - programowanie objektowe i wszelkie jej zasady (SOLID, KISS et cetera), wzorce projektowe, w przypadku webu must-know to MVC; Git koniecznie i język angielski.

Poruszę też temat wykształcenia - z mojego rozeznania na wykształcenie patrzą głównie w korpo. Ale ogólnie nie powinieneś mieć problemów większych z wejściem o ile nie jesteś po prostu ćwierćmózgiem (a zakładam, że nie jesteś skoro chcesz się tym zająć), powodów do niezdania matury jest tyle ile ludzi na świecie więc spoko.

Ogólnie są trzy metody wejścia w branżę - Studia (często wychodzą z nich ludzie co w sumie i tak się do pracy nie nadają), szkoła programowania/bootcamp - jak masz kasy jak lodu to najszybsza opcja żeby zacząć jako junior, samokształcenie. Osobiście wybrałem 3 opcję, bo sam wybrałem czego się uczę, a internet jest pełen wiedzy przy odrobinie chęci. Co prawda zajmuje to trochę czasu i jest cholernie trudną sztuką, ale satysfakcja murowana.

No to teraz możesz brać się do roboty ;)
+1 głos
odpowiedź 29 listopada 2017 przez Zero Dyskutant (8,210 p.)
Najniższy próg wejścia w branżę jest chyba z PHP, jeśli poznasz HTMLa i CSSa to będziesz dysponował umiejętnościami pozwalającymi na pracę nad jakimś większym projektem. Na forum często pojawiają się tematy o szukaniu ludzi do wspólnego programowania, w ten sposób mógłbyś się nauczyć pracy w zaspole.

Zobacz na czym polega webówka
https://www.youtube.com/watch?v=1M0YXFW31hg&list=PLOYHgt8dIdox9Qq3X9iAdSVekS_5Vcp5r

Wymagania dotyczące wykształcenia pojawiają się raczej przy ofertach .Net czy Java, więc nie musisz się tym martwić.
0 głosów
odpowiedź 28 listopada 2017 przez Wiciorny Ekspert (270,170 p.)
Pytanie: czemu programowanie, po co chcesz to robić? Bo jest moda? Bo jest przyszłościowe? Bo hajs...? No okej, ale z takim podejściem : na dłuższą mete i przyszłość nie da rady, serio jeśli nie czujesz chęci do programowania, pasji, przyjemności to nie bedziesz dobrym programistą,  ba... praca bedzie Cię męczyć i już pomijam fakt, że efektywny nie bedziesz.
komentarz 29 listopada 2017 przez Krzysztofbfr Nowicjusz (200 p.)
edycja 29 listopada 2017 przez Krzysztofbfr
to zupełnie nie tak, wręcz przeciwnie zawsze chciałem tego spróbować poznać jak to wszystko działa, ale nigdy nie przyjrzałem się bliżej programowaniu być może dla tego że dużo czasu poświęcałem muzyce i wydawało mi się że programowanie jest bardzo trudne trzeba sobie dobrze radzić z matmą itp (troche oceniłem z góry) nie twierdzę że nie chciał bym zarobić troche więcej niż najniższa krajowa ale przede wszystkim chciał bym robić coś fajnego i kreatywnego niż skończyć w biedronce albo lidlu.
komentarz 29 listopada 2017 przez shadou102 Pasjonat (21,630 p.)
Robienie z programowania religii też na dłuższą metę nie jest dobre. Pasja jest ważna ale takim zachowaniem można zniechęcić osobę,która podchodzi do programowania z ciekawością, chęcią poznania, która jeszcze nie wie czy to będzie jej pasja czy nie i nagle dostaje kubeł zimnej wody.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 296 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 248 wizyt
pytanie zadane 20 października 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez wiznia Nowicjusz (120 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 277 wizyt

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...