• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Trudny wybór, trudne chwile

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
628 wizyt
pytanie zadane 27 listopada 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez QAFEQ Nowicjusz (120 p.)
Witam.  Jestem studentem 2 roku informatyki i pasjonatem programowania.  Jednak teraz nadszedł czas by zacząć realizować się zawodowo.  Znam język c++ w stopniu średnio zaawansowanym,  był to mój pierwszy język i lubiłem w nim programować.  Po pewnym czasie z powodu różnych przyczyn  przeszedłem na c#.  Uczyłem się  go około 3 miesięcy.  Wiem już dość dużo o tym języku i conieco o platformie net.  O ile sam język przypadł mi do gustu o tyle nie dokonca jestem pewny czy chce dalej w niego iść gdyż przeglądajac oferty pracy zauważyłem ze c# to głównie ASP. NET i aplikacje webowe.  A szczerze mówiąc nie dokonca jestem pewny czy jest to dla mnie,  gdyż rozważam tez drogę programisty aplikacji mobilnych.   Niestety c# nie jest najlepszym rozwiązaniem w tej branży (wiem ze jest xamarin,  ale nie spotkałem się z przychylnymi opiniami i raczej ofert pracy w tej technologii maleje).  Lepszym wyborem była by Java.  Jednak porównując c# i jave bardziej podoba mi się c#.  Znaczy nie chce się zamykać na żadną z tych branży.  I chciałbym zarówno mieć umiejętność tworzenia aplikacji internetowych jak i programowania na androida,  zwłaszcza ze w ofertach pracy na stanowisko programista Android wymagana jest znajomość Javy a nieraz także Swinga.   Wiec zatem moje pytanie.  Co według was było by lepszym wyborem.  Uczenie się Javy i np.  Swinga do aplikacji internetowych,  i później znając jave łatwo przejść na aplikacje mobilne.  Czy nauka c# i spróbowanie sił w aplikacjach webowych a gdy to okaże się nie dla mnie przejść na jave?   Czy ma to sens?  Najgorsze w tym wszystkim jest to ze sam nie jestem w stu procentach pewny w którą dziedzinę informatyki chce iść gdyż praktycznie każda z nich w pewien sposób mnie zaciakawia.  

Na koniec przydlugawej wypowiedzi chciałbym przeprosić za jej chaotycznosc. I prosić o wasze opinie na ten temat gdyż wierze ze pomogą mi one uzyskać świeże spojrzenie na problem wyboru jezyka jak i ścieżki dalszej kariery.  Pozdrawiam.  I proszę o rady.

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 27 listopada 2017 przez Kamil Naja Nałogowiec (27,550 p.)
Mirosław Zelent nagrał na ten temat film - najczęstsze błędy w nauce programowania. Zamiast tracić czas na rozterki, naucz się jednego lub drugiego języka i tyle. Java i C# są wykorzystywane w dużych firmach i pracy w nich nie brakuje.
+1 głos
odpowiedź 27 listopada 2017 przez Crash182 Gaduła (3,600 p.)

Myślę ze nie ma lepszego czasu na eksperymentowanie niż studia. Ja przespałem ten czas i zająłem się programowanie na poważnie dopiero w wieku 28 lat dzięki panu Mirosławowi. Pozdrawiam serdecznie :) Jeśli nie jesteś pewien, spróbuj tego i tego. Naprawdę nic nie zaszkodzi jeśli odstawisz na chwile C# i pobawisz się w Javie. Ważna, według mnie, jest ciągła i systematyczna praca z kodem, to czyni Cie coraz to lepszym programista, bo problemy jakie przyjdzie Ci kiedyś rozwiązywać bardzo często się powtarzają i rozwiązywane są podobnie w rożnych językach. Też kiedyś miałem takie zajawki że umiem C# ale praca mnie zmusza żebym się nauczył także front end i podszkolić w SQL bo ORMy są często zbyt wolne. Wtedy tak sobie myślałem: kurcze tyle nauki na raz, że ja zapomnę jak się koduje w C#  - hahaha - teraz pozostaje mi się tylko z tego śmiać :) Każdy nowy język czy technologia w jakiś sposób mnie rozwinęła.

Tylko żeby było jasne, nie doradzam Ci żebyś skakał po językach, uczył się składni i bum do następnego. Zanim się wypniesz na programowanie webowe, zrób może jakiś projekt w .Net od początku do końca, dopiero wtedy zobaczysz tak naprawdę z czym to się je i czy sprawia Ci to w ogóle jakąś frajdę. Następnie weź ta Javę - sporo będziesz już umiał na starcie bo te języki są dość do siebie podobne i zbuduj coś na androida - od początku do końca.

Zawsze staraj się kończyć swoje projekty.

Robiąc to, będziesz miał w swoim portfolio dwa ukończone projekty w dwóch technologiach. Znalezienie pracy z czymś takim jest o wiele łatwiejsze. Osoba rekrutująca zobaczy ze potrafisz dowieść project do końca. Biedzie mógł cie ocenić i zapytać dlaczego to zrobiłeś tak a to tak. Jakie miałeś trudności i jaka technologia Ci bardziej odpowiada, a Ty będziesz znal już na te pytania odpowiedzi.

Pozdrawiam i powodzenia!

PS. Nie wiem z czego się uczysz .Net ale polecam kanał YouTube - Kudvenkat oraz  na Udemy i Pluralsight ziomka o imieniu Mosh Hamedani.

komentarz 27 listopada 2017 przez gunaterek Bywalec (2,760 p.)

Popieram przedmówce. Moim zdaniem najlepszym sposobem o przekonaniu się co jest wybrać sa projekty. Sam niedawno zacząłem przygode z programowaniem, i sam zastanawiałem się co wybrać, c++ a moze aplikacje na android. Zaplanowałem kilka projektów (nie wiedziac nic o jezyku) i zacząłem robić mimo ze wiedzialem ze cel jest nie osiagalny ale nie w tym rzecz.Chodzilo o to co sprawia mi przyjemnosc i łatwosc przyswajania wiedzy. Okazało się ze front -ending sprawia mi radość więc zacząłem sie go uczyc i pchac to dalej 

0 głosów
odpowiedź 27 listopada 2017 przez kap Stary wyjadacz (11,620 p.)
Zerknij sobie na https://kotlinlang.org/ - to zdaniem wielu przyszłość androida. I nie dramatyzuj - z językiem programowania się nie żenisz.

Podobne pytania

+2 głosów
3 odpowiedzi 673 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 169 wizyt
pytanie zadane 2 grudnia 2018 w PHP przez Cholewka Początkujący (420 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 857 wizyt

93,006 zapytań

141,973 odpowiedzi

321,254 komentarzy

62,345 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...