• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

UEFI Boot vs CSM Boot

Aruba Cloud PRO i VPS, Openstack, VMWare, MS Hyper-V
+2 głosów
59,774 wizyt
pytanie zadane 26 listopada 2017 w Systemy operacyjne, programy przez wo2324 Nowicjusz (200 p.)
Witam

Przed formatowaniem, komputer nie mógł znaleźć bootowalnego pendriva, więc za poradą internautów pogrzebałem w biosie i zmieniłem Advanced > System Configurations > Boot Mode > CSM Boot. Nie wiem co zrobiłem, ale zadziałało.
Rozumiem, że UEFI i CSM to tryby na których mogę instalować system operacyjny (jeżeli się mylę, to proszę poprawę). Stąd chciałbym zapytać jaka jest między mini różnica, czym one właściwie są i czy któryś z nich bardziej nadaje się na instalowanie systemu ?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 26 listopada 2017 przez tls01 Nałogowiec (43,810 p.)

UEFI i CSM to tryby na których mogę instalować system operacyjny

Niezupełnie. CSM to po prostu tryb kompatybilności (Compatibility Support Module), dzięki któremu bootowanie odbywa się tak samo, jak w BIOS (tj. korzysta się z MBR i sektora rozruchowego).

czym one właściwie są

UEFI umożliwia działanie twojego komputera. (-:

To on startuje jako pierwszy po wciśnięciu przycisku power i szuka EFI z systemem. Lub sprawdza sektor rozruchowy, jeśli włączone jest CSM. UEFI to po prostu ulepszony BIOS.

czy któryś z nich bardziej nadaje się na instalowanie systemu ?

Na to pytanie nie mam odpowiedzi. UEFI korzysta z GPT, co jest imo dużym plusem przy tworzeniu większej ilości partycji (nie trzeba bawić się w primary, logical, extended, tylko wszystko leci na primary, bo "nie ma" ograniczeń). GPT pozwala również na korzystanie z dużych dysków (przy MBR maksymalny rozmiar to 2 TB). Różnic w prędkości pomiędzy GPT, a MBR nie ma.

Z drugiej strony - legacy mode jest dla mnie bardziej intuicyjne i łatwiejsze do naprawy, jeśli system się wysypie. 

0 głosów
odpowiedź 20 maja 2020 przez vandal7 Nowicjusz (140 p.)
UEFI to jakies dziadostwo,

problemy z uruchamianiem windowsa

z wykrywaniem dysków

jakies bledy pokazuje ze niby na dysku sa totalnie tragedia

raz wykrywa ten dysk raz inny ... i takie loterie a ja chce zeby poprostu windows sie wlaczyl bez zadnej loteri

zrobilem tak samo jak autor postu i odrazu komputer sie uruchomił dysku 2T jeszcze przez dlugi czas nie zakupie wiec uwielbiam stare dzialajace rozwiazania keidy nowe wszystko psuja

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,953 wizyt
pytanie zadane 28 lutego 2019 w Systemy operacyjne, programy przez pszeszczep66 Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,234 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 439 wizyt
pytanie zadane 15 lutego 2021 w Sprzęt komputerowy przez Cixo Gaduła (4,070 p.)

91,286 zapytań

139,951 odpowiedzi

315,178 komentarzy

60,736 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Sklep oferujący ćwiczenia JavaScript, PHP, rozmowy rekrutacyjne dla programistów i inne materiały

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...