• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Vps na serwerze fizycznym

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
386 wizyt
pytanie zadane 23 listopada 2017 w Systemy operacyjne, programy przez Kacper Mieliński Użytkownik (600 p.)
edycja 23 listopada 2017 przez Kacper Mieliński
Witam chciałbym dowiedzieć się jak działają vps na fizycznym serwerze. Załóżmy, że posiadam złożony jakiś serwer fizyczny w domu. Mam zamiar podzielić go na 3 serwery vps (debian). Jak to zrobić? Da się tak? Czy mogę tylko na jednym serwerze posiadać jeden system? Jakiego systemu mam użyć jeżeli da się więcej? Jak wygląda tworzenie tego serwera z dostępem do roota i dzieleniem parametrów?
komentarz 23 listopada 2017 przez Zelek Użytkownik (960 p.)

Obecnie posiadam VPS na serwerze domowym, po prostu instalujesz system i konfigurujesz maszynę. Jeżeli chcesz podzielić serwer na 3 to robisz 3 partycje i na każdym instalujesz osobny system. Polecam Ci Linux Debian 7 (bez GUI), sam używam i myślę, że najłatwiejszy system dla początkujących cheeky

1
komentarz 23 listopada 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (290,090 p.)
A co da zainstalowanie na 3 różnych partycjach? Nadal systemy te nie będą mogły działać w jednej chwili.

Jak dla mnie szukasz jakiejś wirtualizacji - KVM, VMware, VirtualBox itd. Choć jak to dokładnie wygląda w normalnych serwerowniach się nie orientuję.

A Debian jest spoko, ale teraz należałoby brać 9, po co brać stare wersje.

Inna sprawa: ten serwer w domu ma być tylko do zabawy, nauki? Bo jeśli nie i faktycznie chcesz tam trzymać jakieś strony, serwery gier itd. to ja tego nie widzę bez odpowiedniej infrastruktury.
komentarz 2 grudnia 2017 przez Kacper Mieliński Użytkownik (600 p.)
Używam Debiana 9 od czterech miesięcy na vps na razie mnie nie zawiódł. Serwer raczej do zabawy. Dzięki.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 2,117 wizyt
pytanie zadane 30 kwietnia 2017 w Sieci komputerowe, internet przez Paweł123 Nałogowiec (33,540 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 142 wizyt
pytanie zadane 2 kwietnia 2017 w Sieci komputerowe, internet przez Paweł123 Nałogowiec (33,540 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 531 wizyt

93,336 zapytań

142,332 odpowiedzi

322,418 komentarzy

62,672 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...