• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Stos bez użycia funkcj pop, push itd.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
344 wizyt
pytanie zadane 22 listopada 2017 w C i C++ przez foruminfa Początkujący (310 p.)
Utworzyć stos dzielników wczytaniej liczby. Mógłby ktoś wyjaśnić to zadanie? Mam to rozwiązać bez funkcji. Wiem że się robi strukturę i wskaźnik na następny element Szukałem w różnych źródłach, ale dziwnie  jest opisane, że nie rozumiem. Proszę o pomoc

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 22 listopada 2017 przez Bondrusiek Maniak (61,370 p.)

Witam,

kod reprezentujący stos.

#include <iostream>
#include <string>
using namespace std;
struct Item {
string value;
Item *lower; };
Item *top=0;
void push (string value) {
Item *auxiliary=top;
top=new Item ();
top->value=value;
top->lower=auxiliary; }
string pop () {
string value=top->value;
Item *auxiliary=top->lower;
delete top;
top=auxiliary;
return value; }
int main () {
string word;
while (cin>>word)
push (word);
while (top)
cout<<pop ()<<" ";
cout<<endl;
return 0; }

Ja to widzę tak utwórz taką strukturę Item. Wpisz do niej te elementy, które nie są funkcjami(takie masz zadanie). Podczas pierwszej pętli while() dodajesz liczbę, zamiast bezpośredniego dodawanie na stos musisz stworzyć kod, który po podaniu pewnej liczbę rozbije je na dzielniki i doda je na stos. Analogicznie jest z funkcją pop(), którą wywołujesz by wyświetlić elementy. Podsumowując zamiast bezpośrednich funkcji wywołuj to co jest pomiędzy {} i postaraj się stworzyć kod, który 'rozbije' liczbę na dzielniki. Może to Ci pomoże.

Pozdrawiam

komentarz 23 listopada 2017 przez draghan VIP (106,230 p.)
Chciałbym zwrócić uwagę na fakt, że w regulaminie wprost jest zapisane, iż zabrania się dawania gotowców. Stworzenie stosu to nie jest rocket-science, na Wikipedii jest explicite podany pseudokod dla jego utworzenia. Nie pomagasz w ten sposób.
–1 głos
odpowiedź 22 listopada 2017 przez draghan VIP (106,230 p.)

Mam to rozwiązać bez funkcji.

No to ciężko będzie. Podstawową jednostką organizacji kodu w C/C++ jest funkcja właśnie.

W poleceniu chodzi o to, że dostajesz na wejściu liczbę i musisz znaleźć wszystkie jej dzielniki. Każdy ze znalezionych dzielników musisz wrzucić do struktury danych, zwanej stosem. Na podstawie tych dwóch linków oraz elementarnej wiedzy z zakresu programowania, powinieneś dać sobie radę (lepiej lub gorzej) rozwiązać zadanie. :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 183 wizyt
pytanie zadane 27 września 2022 w C i C++ przez RufinB Obywatel (1,830 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 105 wizyt
pytanie zadane 10 września 2022 w C i C++ przez RufinB Obywatel (1,830 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 325 wizyt
pytanie zadane 6 kwietnia 2022 w C i C++ przez trampek Nowicjusz (120 p.)

92,568 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,634 komentarzy

61,956 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...