• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Qt, problem z wywołaniem funkcji qmake -project

Object Storage Arubacloud
0 głosów
909 wizyt
pytanie zadane 22 listopada 2017 w C i C++ przez michal.huras Nowicjusz (170 p.)

Witam, 
zainstalowałem Qt creator razem z kompilatorem. Tworzenie projektów w programie przebiega pomyślnie. 
Mam natomiast problem, ponieważ chcę stworzyć projekt i go skompilować w wierszu polecenia. 
Przechodzę komendą cd ścieżka_dostepu, do folderu w którym mam pliki : main.cpp,hello.h,hello.cpp (od razu powiem że w ścieżce dostępu nie ma polskich znaków) . 
Wpisuję komendę qmake -project i wyskakuje błąd: "'qmake' is not recognized as an internal or an external command, operable program or branch file". Ścieżka, w której występuje plik qmake.exejest dodana do Path w zmiennych systemowych.Korzystam z Windows 8.1. 

Komunikat kompilatora, podczas udanej kompilacji przy pomocy Qtcreatora: 
 

4:44:37: Uruchamianie kroków budowania dla projektu HelloOOP...
14:44:37: Uruchamianie "C:\Qt\5.3\mingw482_32\bin\qmake.exe" C:\Users\Public\przyklady\Konsolowe\HelloOOP\HelloOOP.pro -spec win32-g++ "CONFIG+=debug" "CONFIG+=qml_debug"
14:44:37: Proces "C:\Qt\5.3\mingw482_32\bin\qmake.exe" zakończył się normalnie.
14:44:37: Uruchamianie "C:\Qt\Tools\mingw482_32\bin\mingw32-make.exe" qmake_all
mingw32-make: Nothing to be done for 'qmake_all'.
14:44:38: Proces "C:\Qt\Tools\mingw482_32\bin\mingw32-make.exe" zakończył się normalnie.
14:44:38: Uruchamianie "C:\Qt\Tools\mingw482_32\bin\mingw32-make.exe" 
C:/Qt/Tools/mingw482_32/bin/mingw32-make -f Makefile.Debug
mingw32-make[1]: Entering directory 'C:/Users/Public/przyklady/Konsolowe/HelloOOP'
g++ -c -pipe -fno-keep-inline-dllexport -g -std=c++0x -frtti -Wall -Wextra -fexceptions -mthreads -DUNICODE -DQT_DEPRECATED_WARNINGS -DQT_QML_DEBUG -DQT_CORE_LIB -I. -I"C:\Qt\5.3\mingw482_32\include" -I"C:\Qt\5.3\mingw482_32\include\QtCore" -I"debug" -I"C:\Qt\5.3\mingw482_32\mkspecs\win32-g++" -o debug\main.o main.cpp
g++ -c -pipe -fno-keep-inline-dllexport -g -std=c++0x -frtti -Wall -Wextra -fexceptions -mthreads -DUNICODE -DQT_DEPRECATED_WARNINGS -DQT_QML_DEBUG -DQT_CORE_LIB -I. -I"C:\Qt\5.3\mingw482_32\include" -I"C:\Qt\5.3\mingw482_32\include\QtCore" -I"debug" -I"C:\Qt\5.3\mingw482_32\mkspecs\win32-g++" -o debug\helloworld.o helloworld.cpp
g++ -Wl,-subsystem,console -mthreads -o debug\HelloOOP.exe debug/main.o debug/helloworld.o  -LC:/Qt/5.3/mingw482_32/lib -lQt5Cored 
mingw32-make[1]: Leaving directory 'C:/Users/Public/przyklady/Konsolowe/HelloOOP'
14:44:40: Proces "C:\Qt\Tools\mingw482_32\bin\mingw32-make.exe" zakończył się normalnie.
14:44:40: Czas trwania: 00:03.


Czy ktoś może mi wyjaśnij w jaki sposób qt creator wywołuje qmake i jak ja mogę sam to zrobić. 
Z góry dziękuję. 

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 22 listopada 2017 przez Bondrusiek Maniak (61,370 p.)
wybrane 30 listopada 2017 przez michal.huras
 
Najlepsza
Witam,

możesz ręcznie wywoływać program qmake. Wpisz w wyszukiwarkę systemową Qt [Wersja][Kompilator] np. u mnie jest to Qt 5.6 for Desktop (MinGW 4.9.2 32bit) . U Ciebie będzie coś takiego Qt 5.3 for Desktop (MinGW4.8.2 32bit). Następnie poprzez polecenia cd wchodzisz do katalogu gdzie masz pliki *.cpp i *h.

Wpisujesz w komendę:

qmake -projekt

QMake tworzy Ci na podstawie plików źródłowych plik *.pro

Następnie piszesz:

qmake

Tworzy Ci plik Makefile. Możesz go wywołać programem Make. Np wpisując u mnie

mingw32-make

W przypadku braku błędów tworzy plik końcowy np. aplikacje exe.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 200 wizyt
pytanie zadane 14 lipca 2020 w C i C++ przez fff Gaduła (3,950 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 614 wizyt
pytanie zadane 25 marca 2016 w C i C++ przez chomek Gaduła (4,500 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 174 wizyt

92,536 zapytań

141,377 odpowiedzi

319,454 komentarzy

61,922 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...