• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

prośba o pomoc w wyborze języka (przyszłość)

Object Storage Arubacloud
0 głosów
233 wizyt
pytanie zadane 21 listopada 2017 w Inne języki przez sapero Gaduła (4,100 p.)
Witam, moje pytanie może okazać trochę żenujące dla niektórych jednak chciałbym poznać Wasze opinie (szczególnie tych bardziej doświadczonych programistów).

Chciałbym wybrać dla siebie jakiś język + framework.. Wydaje mi się że chce iść bardziej w javascript chodź interesuje mnie też wyświetlanie danych z sql i zapisywanie ich co jest mi potrzebne do stworzenie np. małego projektu z cms + jakaś funkcjonalność (chyba:) ) - czasami chciałbym pisać swoje aplikacje.

Kierując się tymi wytycznymi jaki język i framework polecicie?

--------------------------------------

- Rosnąca popularność
- Dobre zarobiki
- Możliwość kompilacji kodu
- Ciekawe projekty na rynku pracy
- Za pare lat będzie jednym z najlepszych frameworków
- Dobra integracja z innym frameworkiem do back lub front -endu(tylko jakim?)
- Zastosowania tego frameworka w projektach na dzień dzisiejszy?

- Możliwość wykorzystywania w innych projektach wcześniejszych kodów :)
- Co powinienem umieć wcześniej?(znam html,css,podstawy php,podstawy js,w jquery dość dobrzesie odnajduje)
- Gdzie się uczyć podstaw poleconego frameworku?

--------------------------------------

Dodam że chciałbym pisać też jakieś oprogramowanie (jeśli się da w tym frameworku) dla maszyn np. zachowania, przesyłanie danych przez bluetooth/wifi, może jakiś program do przetwarzania obrazu z kamery np snapchat, zapis danych z obrazu kamery np. numer tablicy rejestracyjnej czy kolor oczu)...

Pozdrawiam i proszę o pomoc:)

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 21 listopada 2017 przez Fergus Obywatel (1,010 p.)
Nie wiem czy pomogę, ale ... niech będzie: https://jaki-jezyk-programowania.pl/
+1 głos
odpowiedź 21 listopada 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

- Rosnąca popularność

proponuję JavaScript

- Dobre zarobiki

Na to nie patrz. Jak będziesz na prawdę dobry to w większości języków (popularnych) w miarę szybko znajdziesz dobrze płatną pracę lub zaczniesz robić swoje komercyjne apki.

- Możliwość kompilacji kodu

A co chcesz osiągnąć? Jeśli chodzi Ci o apki desktopowe to dalej JavaScript np. z Electron + React Native dla apek mobilnych. Oczywiście to nie to samo co apka desktopowa w C++ czy Java, ale dla wielu zastosowań jest ok. Wszystko zależy od tego co to ma być za apka.

- Ciekawe projekty na rynku pracy

Wiele języków, ale JS na pewno :)

- Za pare lat będzie jednym z najlepszych frameworków

Nie ma czegoś takiego jak najlepszy język, najlepszy framework itp.

- Dobra integracja z innym frameworkiem do back lub front -endu(tylko jakim?)

Jeśli znasz JS to łatwo przeniesiesz się też do node.js gdzie zrobisz cały back-end. Do tego np. express + ewentualnie jakieś szablony (np. ejs, jade) lub React dla SPA (np. z SSR). W node też są przyjemne biblioteki np. do obsługi MySQL.

- Zastosowania tego frameworka w projektach na dzień dzisiejszy?

Wszystko ma swoje konkretne zastosowanie... to nie ma tych naj...

- Możliwość wykorzystywania w innych projektach wcześniejszych kodów :)

A to już zależy w jakim języku masz te kody :)

- Co powinienem umieć wcześniej?(znam html,css,podstawy php,podstawy js,w jquery dość dobrzesie odnajduje)

vanillaJS to przede wszystkim, a potem polecam node, express, obsługę bazy danych wraz np. z nauką async/await (ECMAScript 2017). Do tego polecam dla frontu React+redux (+ ewentualnie inne jak redux-thunk, react-router, axios dla ajax itp.). Jest też Angular ale nie znam go więc nie wypowiem się w temacie React vs Angular.

- Gdzie się uczyć podstaw poleconego frameworku?

wyguglaj sobie kursy javascript, node, express, react i na pewno dużo znajdziesz. Od siebie tylko polecę do początków z React blog Kolegi Bartka - nafrontendzie.pl gdzie bardzo fajnie opisuje React w tym od niedawna również SSR (ma też płatny kurs ale nie znam go więc nie będę wydawał opinii, choć sądząc po jakości wpisów na blogu to kurs może być dobrej jakości).

Pozdrawiam

komentarz 21 listopada 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

może jakiś program do przetwarzania obrazu z kamery np snapchat, zapis danych z obrazu kamery np. numer tablicy rejestracyjnej czy kolor oczu)

Najpierw proponuję nauczyć się podstaw języka, a potem wejść w algorytmikę. Dopiero później możesz zacząć bawić się w takie tematy. Analiza obrazów to wbrew pozorom bardzo trudne zagadnienie wymagające dużej wiedzy z matematyki, statystyki itp.

 

komentarz 21 listopada 2017 przez sapero Gaduła (4,100 p.)
Dzięki za komentarz! :) tak też zrobię. Polecisz może jakieś kursy? Gdzie się uczyć żeby znaleźć pracę jako frontend dev? jak ty zaczynałeś?
komentarz 22 listopada 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Szczerze mówiąc to ja zaczynałem naukę JS z książek i dopiero z czasem wszedłem w "świat blogów" PL i EN. Ciekawe artykuły są na stronce shebank, tutoriale użytkownika Commander, mogę polecić też mojego małego bloga (choć ostatnio trochę go odstawiłem na bok z braku czasu). Poszukaj nawet na tym forum bo temat był poruszany wiele razy i ludzie dawali gotowe linki.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 306 wizyt
–1 głos
3 odpowiedzi 541 wizyt
pytanie zadane 13 maja 2017 w Inne języki przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 602 wizyt

92,573 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,648 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...