• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

HTML odc 3 problem z przyjaznymi adresami.

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
201 wizyt
pytanie zadane 20 listopada 2017 w HTML i CSS przez ildan91 Użytkownik (630 p.)
Cześć, Mam taki problem, że zmieniłem w <a href> adresy na te "przyjazne np z index.html na zatrudnie-programiste-webowego. Problem polega na tym, że wpisując ten adres nic się nie pokazuję bo sam plik nazywa się index.html tak jak u Pana Mirosława. Ktoś pomoże?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 20 listopada 2017 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)
Musisz nazwę pliku też zmienić. Link to adres do pliku.

<a href="zatrudnie-programiste-webowego.html"></a>

Plik: zatrudnie-programiste-webowego.html

Ogólnie to opcją jest też użyć tzw. mod_rewrite, ale to sobie doczytaj, bo wymaga serwera. Jeśli nie chcesz się bawić z serwerem, to opcja ze zmianą nazwy pliku wystarczy.

 

Natomiast podważałbym w ogóle zasadność tworzenia linków takich jak to. Akurat "zatrudnie-programiste-webowego" to antyprzykład przyjaznego linku. To jest pchanie słów kluczowych pod wyszukiwarkę prosto do adresu. Prawie black SEO.
komentarz 20 listopada 2017 przez ildan91 Użytkownik (630 p.)
Chodzi o to, że Pan Mirosław miał inną nazwę pliku (tj index.html) a zarazem inny anchor (tj zatrudnij-programiste-webowego). Wygląda, że ten plik .htaccess nie przepisuje tych adresów. W filmiku wszystko działa pomimo różnic w nazwie pliku oraz w anchorze.
komentarz 20 listopada 2017 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)
Nie ma prawa działać. Może po prostu jakieś niedopatrzenie w montowaniu filmu?

I nie myl anchora, ponieważ anchor to kotwica, czyli adres prowadzący do określonego id="" na stronie.
komentarz 21 listopada 2017 przez ildan91 Użytkownik (630 p.)
Normalnie faktycznie niby nie ma prawa działać ale dzięki temu serwerowi xamp z tym plikiem htaccess mamy to przepisywanie tych adresów. Dopiero zaczynam, wiele rzeczy nie rozumiem ale u Pana Zelenta to działa. Kwestię tą porusza w odc 3 HTML  1h 16min. Teraz nagle zaczęło to działać. W każdym razie dziękuję wszystkim za pomoc.
komentarz 21 listopada 2017 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)
No to faktycznie xampp robi za serwer, a mod_rewrite to moduł htaccess :P
0 głosów
odpowiedź 20 listopada 2017 przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
RewriteEngine on
RewriteRule ^zatrudnie-programiste-webowego$ index.html

 

Tworzysz przyjazne linki przez .htaccess? Jeżeli nie to try this.
 

komentarz 20 listopada 2017 przez ildan91 Użytkownik (630 p.)
Tak tworzę przez .htaccess. Mam tego xampa i włączone opcje mysql i apache. Chodzi o to, że Pan Mirosław miał inną nazwę pliku (tj index.html) a zarazem inny anchor (tj zatrudnij-programiste-webowego). Wygląda, że ten plik .htaccess nie przepisuje tych adresów. W filmiku wszystko działa pomimo różnic w nazwie pliku oraz w anchorze.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 301 wizyt
pytanie zadane 24 listopada 2017 w HTML i CSS przez Mavimix Dyskutant (8,390 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 84 wizyt
pytanie zadane 27 maja 2016 w PHP przez bartek7910 Obywatel (1,980 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 430 wizyt
pytanie zadane 25 sierpnia 2018 w HTML i CSS przez FiQu Nowicjusz (150 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,086 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...