• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

odczytywanie macierzy z pliku txt/ c++

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,698 wizyt
pytanie zadane 19 listopada 2017 w C i C++ przez edglrdmmslt Nowicjusz (120 p.)

Witam, tak jak napisałam w temacie, mam problem z odczytaniem macierzy z pliku txt. Tablica jest tworzona wskaźnikami, jest intem. Najlepiej byłoby wczytać ją z powrotem do programu za pomocą getline, ale to, jeśli się nie mylę, działa tylko dla zmiennych string. Próbowałam konwertować int na string, ale nie daje to efektów i nie mam już pomysłu, jak się za to zabrać. Kod wygląda tak:

int main()
{
	int i, j;
	int a = 1;
	int ** tab = new int*[4];
	for (i = 0; i < 4; i++)
	{
		tab[i] = new int[4];
		for (j = 0; j < 4; j++)
		{
			tab[i][j] = a;
			a++;
		}
	}
	string plik;
	plik = "macierz.txt";
	fstream macierz;
	

	macierz.open(plik.c_str());
	if (macierz.is_open())
	{
		for (i = 0; i < 4; i++)
		{
			for (j = 0; j < 4; j++)
			{
				macierz << tab[i][j] << " ";
			}
			macierz << "\n";
		}
	}
	
	else
	{
		cout << "nie";
	}
	macierz.close();
	system("pause");
    return 0;
}

 

komentarz 19 listopada 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

Ale gdzie ty coś odczytujesz z pliku? Ja widzę, że ty tylko otwierasz plik i sprawdzasz czy istnieje, a wcześniej uzupełniasz macierz jakimiś wartościami, które w żaden sposób nie muszą być powiązane z tymi z pliku.

I proszę, nie używaj system("pause")... sad Jest tyle lepszych, przenośnych i nieirytujących rozwiązań. Niektóre IDE potrafią same zatrzymać konsolę po wykonaniu się kodu, a jeśli nie to zawsze można użyć std::cin.get(). Program wtedy może być przenośny i użytkownicy innych systemów (macOS, Linux, *BSD) również mogą skorzystać z twojego programu.

komentarz 19 listopada 2017 przez edglrdmmslt Nowicjusz (120 p.)
No właśnie nie odczytuję z pliku, bo nie wiem jak :") a po co mam tam wypisywać w kodzie rzeczy, które wiem, że nie działają. Program tworzy plik o nazwie macierze.txt, w który zostaje wczytana macierz 4x4 o elementach od 1 do 16. I będę używać system ("pause"), bo tak zostałam nauczona na zajęciach, a z programowaniem raczej nie planuję przyszłości, jedyne o co teraz proszę to jakiś pomysł, w jaki sposób, używając getline, mogę wypisać wspomnianą macierz w konosli. (to jest tylko ćwiczenie, później mam użyć tego sposobu w swoim kalkulatorze macierzy).

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 348 wizyt
pytanie zadane 8 sierpnia 2018 w C i C++ przez zendurix Nowicjusz (130 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 2,703 wizyt
pytanie zadane 10 listopada 2017 w JavaScript przez Wojciech Tuszkiewicz Użytkownik (500 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 3,495 wizyt

92,551 zapytań

141,399 odpowiedzi

319,529 komentarzy

61,937 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...