• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kali Linux - Karta sieciowa nie chce pracować w trybie Monitor

0 głosów
6,096 wizyt
pytanie zadane 19 listopada 2017 w Systemy operacyjne, programy przez zirael [PL] Mądrala (5,200 p.)

Witam,

posiadam laptopa firmy Asus z wbudowaną kartą sieciową Atheros AR9485WB-EG oraz kartę sieciową zewnętrzną TP Link TL-WN722N v2.0. Na lapku zainstalowałem Virtual Box'a z Kali Linux'em 2017.1, ponieważ chciałem w programie aircrack-ng sprawdzić podatność mojej sieci na atak oraz wykonać kilka testów bezpieczeństwa.

Problem z jakim przychodzę to moja karta sieciowa nie chce działać w trybie Monitor dla polecenia airmon-ng start wlan0, otóż otrzymuję taki komunikat:

Found 4 processes that could cause trouble. If airodump-ng, aireplay-ng or airtun-ng stops working after a short period of time, you may want to run 'airmon-ng check kill'

Pid  |  Name
 ----------------------------
 414  | NetworkManager
1472 | wpa_supplicant
1487 | dhclient
1502 | avahi-daemon-ch

PHY | Interface |    Driver  | Chipset
null  |   wlan0    |  r8188eu |

Jak widać po wykonaniu polecenia "airmon-ng start wlan0" powinien ustawić kartę sieciową w tryb monitor.
Odpalę jeszcze polecenie "iwconfig" i sprawdzam:

Wykonam instrukcje zgodnie z poleceniem "airmon-ng check kill" to znika mi dostęp do Wi-Fi pewnie dlatego że zabijam proces Network Manager.

Próbowałem innej metody aby ustawić kartę w tryb monitor, czyli odpalając konsolę wpisywałem komendy:
ifconfig wlan0 down
iwconfig wlan0 mode monitor

Wtedy otrzymywałem komunikat:
"Error for wireless request "Set mode" (8B06): SET failed on device wlan0; Operation not permitted"

Poszukałem w necie i znalazłem aby zainstalować sterowniki dla mojej karty sieciowej TP Link bo versja 2.0 ma problem z pracą w trybie monitor, tak też uczyniłem i zinstalowałem z podanego linku sterowniki https://github.com/mfruba/kernel, to niestety nie rozwiązało mojego problemu a co ciekawe mając ustanowione połączenie z Wi-Fi B593-8218, włączam przeglądarkę i wywala błąd że nie ma połączenia z internetem a przecież jest status sieci: Connected.

Macie jakieś pomysły co powinienem w tym przypadku zrobić aby uzyskać wlan0 w trybie monitor ?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 19 listopada 2017 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)
Z tego co pamiętam to powinieneś podpiąć dodatkową kartę sieciową  i wtedy powinieneś przeprowadzać takie procesy na zwykłeś karcie wbudowanej raczej tego nie osiągniesz kiedyś bawiłem się z tym backtrack 3 (jakieś 7-8 lat temu kupiłem osobną antenę ) udało mi się złamać kiepskie zabezpieczenia wep które jeszcze były u mnie w okolicy uzyskałem hasło  do niej.
komentarz 19 listopada 2017 przez zirael [PL] Mądrala (5,200 p.)

Wiem właśnie że z wbudowaną kartą nie poszaleję, dlatego poczytałem fora i polecali do tych zabiegów niedrogiego TP-LINK'a TL-WN722N.

Ustawienia sieci przy uruchamianiu VirtualBoxa dla to:

1. Podłączam kartę zewnętrzną.
  2. Wyłączam wszystkie karty sieciowe w zakładce "Sieć".
  3. Przechodzę do zakładki USB, wybieram "kontroler USB 1.1 (OHCI)" dodaję Realtek 802.11n NIC.
  4. Zatwierdzam i odpalam wirtualkę z Kali Linuxem.

Pytanie pierwsze czy kiedy podłączam zewnętrzną kartę sieciową czy powinienem wyłączać w Menadżerze Urządzeń kartę wbudowaną Atheros, bo może następuje jakaś niezgodność albo "gryzą się" w jakiś sposób?

Po uruchomieniu wirtualki sprawdzam czy jestem połączony ze swoim routerem.

Widzę że jestem napisane "Połączono", ale wchodząc w Firefox ESR już nie jestem w stanie wejść na żadną stronę a komunikat jaki otrzymuję to: "Server not found" ewidentnie to problem z połączeniem z internetem.

Natomiast na macierzystym systemie korzystam z wbudowanej karty sieciowej pisząc właśnie tego posta.

komentarz 19 listopada 2017 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)
Ale możesz zrobić  backtrack live odpalić z płyty wtedy ustawiasz jak wpiszesz iwconfig i pojawią się dwie  karty wybierasz tą co masz na usb możesz mieć tą drugą wykrywalną jako eth0
komentarz 20 listopada 2017 przez niezalogowany
@up Dlaczego ma używać starego i nierozwijanego już BackTracka? Każdy Linux się nada, wystarczy zainstalować aircracka, nie ma sensu używać przestarzałego softu.
komentarz 20 listopada 2017 przez zirael [PL] Mądrala (5,200 p.)
To co polecasz zrobić w moim przypadku?

Może najpierw warto wspomnieć o istniejącym problemie - czyli jestem połączony z jakąś siecią Wi-Fi ale nie mogę już wejść na żadną stronę internetową.

Próbowałem pingować adres np. www.google.pl albo www.pasja-informatyki.pl ale za każdym razem otrzymywałem komunikat "Ta nazwa lub usługa jest nieznana".
Wtrąciłem się tylko, żeby powiedzieć, że używanie przestarzałego systemu tutaj nie pomoże. (-:

Nie bawiłem się w takie rzeczy na VM, ale imo to problem z konfiguracją karty sieciowej w ustawieniach maszyny.
komentarz 20 listopada 2017 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)

Jeśli masz ustawioną kartę  sieciową  w trybie monitor to jak możesz odbierać internet przez nią.

@up Dlaczego ma używać starego i nierozwijanego już BackTracka? Każdy Linux się nada, wystarczy zainstalować aircracka, nie ma sensu używać przestarzałego softu.

pisałem o BT3  bo kiedyś sam tego używałem teraz sa nowsze wydania tego i dodatkowe programy już są dołączone do łamania sieci Wi-fi.

komentarz 20 listopada 2017 przez zirael [PL] Mądrala (5,200 p.)
Ale jak mam mieć ustawioną kartę w trybie monitor skoro polecenie "airmon-ng start wlan0" nie zwraca komunikatu z dopiskiem "mon" czyli że może pracować w tym trybie.

@jaca121212 

Kali to nowsza wersja BackTracka. Ten drugi przestał być rozwijany x lat temu.

0 głosów
odpowiedź 27 grudnia 2017 przez Norchio Nowicjusz (140 p.)
WItam!

Mam identyczny problem  co Kolega opisał wyżej :)

z tego co się już naczytałem to problem istnieje ponieważ mamy wersję V2

a są V1,V2,V3 różnią się "corem" nasz nie obsługuje trybu monitor :( udało mi się go przestawić w tryb auto :P ale dalej ten sam problem :P

udało Ci się rozwiązać już ten problem?
komentarz 27 grudnia 2017 przez zirael [PL] Mądrala (5,200 p.)
Zgadza się TL-WN722N v2 ma wbudowany chipset Realteka który nie wspiera trybu monitor, natomiast karta sieciowa w wesji 1.x działa na chipsecie Atherosa. Jedyne rozwiązanie jakie znalazłem to sprzedać kartę sieciową i kupić wersję v1 :-)

Już szukałem na OLX i często wystawiający mają wersję 1 w różnych wydaniach np 1.0, 1.8, 1.10 ale bez obaw wszystkie działają na chipsecie Atheros także nie będzie problemu z trybem auto, tylko wcześniej trzeba zapytać która jest wersja wystawianego urządzenia :-)
komentarz 27 grudnia 2017 przez Norchio Nowicjusz (140 p.)

https://github.com/mfruba/kernel 

zapewne tego też próbowałeś :P 

ehhh a myślałem że to ja gdzieś błąd popełniłem :P dzisiaj pojadę z paragonem i zwrócę sprzęt :P

komentarz 27 grudnia 2017 przez zirael [PL] Mądrala (5,200 p.)
Ba pewnie że próbowałem, nawet w głównym wątku wkleiłem link do tych sterowników :D

Jak masz możliwość zwrotu to pewnie ze 40zł piechotą nie chodzi a w tych pieniążkach zakupisz z OLX'a ;-)

Tylko zastanawiam się którą wersję urządzenia zamówić 1.0 czy 1.9 i czym one mogą się różnić mocą sygnału, przepustowością ... ?
komentarz 18 lutego 2018 przez doktor.kuba Nowicjusz (100 p.)

Dla tych którzy mają problem z wersją karty V2 

oznajmiam, że karta ma tryb monitor i działa u mnie bezproblemowo!!!

Proponuję nie powtarzać niesprawdzonych informacji ;)

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 495 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 2,906 wizyt
–1 głos
2 odpowiedzi 2,261 wizyt
pytanie zadane 18 listopada 2016 w Sprzęt komputerowy przez niezalogowany

93,425 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,646 komentarzy

62,785 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...