• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Tablica dynamiczna

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
381 wizyt
pytanie zadane 19 listopada 2017 w C i C++ przez krystian1997 Obywatel (1,020 p.)
Zbudowałem flage Polski z zer i jedynek tak, że zera są u góry a jedynki na dole w C++. Chodzi o tablice czy tam macierze. Chciałbym zrobić to samo, lecz tak, żeby wymiar tej flagi ustalał użytkownik. Wiem że trzeba użyć tablicy dynamicznej ale potrzebuje wskazówek na jakiej zasadzie ma sie to opierac.
komentarz 19 listopada 2017 przez krystian1997 Obywatel (1,020 p.)
Tak btw program działa niepoprawnie
komentarz 19 listopada 2017 przez ozymanias Nowicjusz (140 p.)
Działa niepoprawnie tzn?

Wysłany przezemnie kod jest również użyciem pentli for tyle że ty na sztywno ustawiłeś parametry. Ja używając cin>> pozwoliłem na wpisanie tych parametrów z konsoli.
komentarz 19 listopada 2017 przez krystian1997 Obywatel (1,020 p.)
podaj szerokosc flagi 7
podaj wysokosc koloru flagi 5
00000000000000000000000000000000000
11111111111111111111111111111111111
--------------------------------
Process exited after 3.027 seconds with return value 0
Press any key to continue . . .

Tak wygląda ta flaga w konsoli
komentarz 19 listopada 2017 przez ozymanias Nowicjusz (140 p.)

Mój błąd, zapomniałem endl;

 

#include <iostream>
using namespace std;

int main(){
  int szerokosc, wysokosc;
  cout<<"podaj szerokosc flagi ";
  cin>>szerokosc;
  cout<<"podaj wysokosc koloru flagi ";
  cin>>wysokosc;
  for (int i=0; i<wysokosc; i++) {
    for (int n=0; n<szerokosc; n++){
      cout<<"0 ";
    }
    cout<<endl;
  }
  for (int i=0; i<wysokosc; i++) {
    for (int n=0; n<szerokosc; n++){
      cout<<"1 ";
    }
    cout<<endl;
  }
  return 0;
}

 

komentarz 19 listopada 2017 przez krystian1997 Obywatel (1,020 p.)
Ok program działa poprawnie ale należy pamiętać ale liczba wierszy to całość flagi a nie tylko zera lub jedynki, należy je więc podzielić przez 2 żeby liczba wierszy podana przez użytkownika zgadzała się z tym co wyświetla się na ekranie. Cały temat dużo mi nie pomógł gdyż na wszystko wpadłem sam, myślałem że dowiem się więcej. Dziękuję za szybkie odpowiedzi.

1 odpowiedź

–1 głos
odpowiedź 19 listopada 2017 przez jankustosz1 Nałogowiec (35,880 p.)
w y/2 liniach wypisujesz x jedynek,  a potem w y/2 liniach wypisujesz x zer
komentarz 19 listopada 2017 przez krystian1997 Obywatel (1,020 p.)
Chce żeby użytkownik podawał wymiary flagi.
komentarz 19 listopada 2017 przez jankustosz1 Nałogowiec (35,880 p.)
no to x i y to jakaś zmienna którą wprowadzi użytkownik
komentarz 19 listopada 2017 przez krystian1997 Obywatel (1,020 p.)
Tak rozumiem, z pobraniem rozmiarów nie mam problemów, to każdy potrafi napisać, chodzi o zastosowanie, czy powinienem zastosować zwykłą tablice, dynamiczną, nie robić jej wcale czy jeszcze jakoś inaczej. Do tego czy i co ma sie zmienic w for
komentarz 19 listopada 2017 przez jankustosz1 Nałogowiec (35,880 p.)

Przeczytaj dokładnie nie potrzebujesz robić wogóle tablicy, a jeżeli już z jakiś powodu chcesz ją robić to możesz zrobić i dynamiczną i stałą(podając duży rozmiar), możesz też zrobić vector vectorów, ale jeszcze raz powtórzę że NIE MUSISZ ROBIĆ ŻADNEJ TABLICY.

komentarz 21 listopada 2017 przez krystian1997 Obywatel (1,020 p.)
Ok to co mam zastosowac?? i jak?
komentarz 24 listopada 2017 przez jankustosz1 Nałogowiec (35,880 p.)
Przecież ozymanias ci kod napisał. Czy użył gdzieś tablicy?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 183 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 237 wizyt
pytanie zadane 21 sierpnia 2019 w C i C++ przez amtrax Dyskutant (9,630 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 734 wizyt
pytanie zadane 10 listopada 2017 w C i C++ przez Jakub 0 Pasjonat (23,120 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...