• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Tablica dynamiczna

Ultraszybki serwer VPS NVMe BIZNES
0 głosów
61 wizyt
pytanie zadane 19 listopada 2017 w C i C++ przez krystian1997 Początkujący (340 p.)
Zbudowałem flage Polski z zer i jedynek tak, że zera są u góry a jedynki na dole w C++. Chodzi o tablice czy tam macierze. Chciałbym zrobić to samo, lecz tak, żeby wymiar tej flagi ustalał użytkownik. Wiem że trzeba użyć tablicy dynamicznej ale potrzebuje wskazówek na jakiej zasadzie ma sie to opierac.
komentarz 19 listopada 2017 przez krystian1997 Początkujący (340 p.)
Tak btw program działa niepoprawnie
komentarz 19 listopada 2017 przez ozymanias Nowicjusz (140 p.)
Działa niepoprawnie tzn?

Wysłany przezemnie kod jest również użyciem pentli for tyle że ty na sztywno ustawiłeś parametry. Ja używając cin>> pozwoliłem na wpisanie tych parametrów z konsoli.
komentarz 19 listopada 2017 przez krystian1997 Początkujący (340 p.)
podaj szerokosc flagi 7
podaj wysokosc koloru flagi 5
00000000000000000000000000000000000
11111111111111111111111111111111111
--------------------------------
Process exited after 3.027 seconds with return value 0
Press any key to continue . . .

Tak wygląda ta flaga w konsoli
komentarz 19 listopada 2017 przez ozymanias Nowicjusz (140 p.)

Mój błąd, zapomniałem endl;

 

#include <iostream>
using namespace std;

int main(){
  int szerokosc, wysokosc;
  cout<<"podaj szerokosc flagi ";
  cin>>szerokosc;
  cout<<"podaj wysokosc koloru flagi ";
  cin>>wysokosc;
  for (int i=0; i<wysokosc; i++) {
    for (int n=0; n<szerokosc; n++){
      cout<<"0 ";
    }
    cout<<endl;
  }
  for (int i=0; i<wysokosc; i++) {
    for (int n=0; n<szerokosc; n++){
      cout<<"1 ";
    }
    cout<<endl;
  }
  return 0;
}

 

komentarz 19 listopada 2017 przez krystian1997 Początkujący (340 p.)
Ok program działa poprawnie ale należy pamiętać ale liczba wierszy to całość flagi a nie tylko zera lub jedynki, należy je więc podzielić przez 2 żeby liczba wierszy podana przez użytkownika zgadzała się z tym co wyświetla się na ekranie. Cały temat dużo mi nie pomógł gdyż na wszystko wpadłem sam, myślałem że dowiem się więcej. Dziękuję za szybkie odpowiedzi.

1 odpowiedź

–1 głos
odpowiedź 19 listopada 2017 przez jankustosz1 Stary wyjadacz (11,140 p.)
w y/2 liniach wypisujesz x jedynek,  a potem w y/2 liniach wypisujesz x zer
komentarz 19 listopada 2017 przez krystian1997 Początkujący (340 p.)
Chce żeby użytkownik podawał wymiary flagi.
komentarz 19 listopada 2017 przez jankustosz1 Stary wyjadacz (11,140 p.)
no to x i y to jakaś zmienna którą wprowadzi użytkownik
komentarz 19 listopada 2017 przez krystian1997 Początkujący (340 p.)
Tak rozumiem, z pobraniem rozmiarów nie mam problemów, to każdy potrafi napisać, chodzi o zastosowanie, czy powinienem zastosować zwykłą tablice, dynamiczną, nie robić jej wcale czy jeszcze jakoś inaczej. Do tego czy i co ma sie zmienic w for
komentarz 19 listopada 2017 przez jankustosz1 Stary wyjadacz (11,140 p.)

Przeczytaj dokładnie nie potrzebujesz robić wogóle tablicy, a jeżeli już z jakiś powodu chcesz ją robić to możesz zrobić i dynamiczną i stałą(podając duży rozmiar), możesz też zrobić vector vectorów, ale jeszcze raz powtórzę że NIE MUSISZ ROBIĆ ŻADNEJ TABLICY.

komentarz 21 listopada 2017 przez krystian1997 Początkujący (340 p.)
Ok to co mam zastosowac?? i jak?
komentarz 24 listopada 2017 przez jankustosz1 Stary wyjadacz (11,140 p.)
Przecież ozymanias ci kod napisał. Czy użył gdzieś tablicy?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 118 wizyt
pytanie zadane 10 listopada 2017 w C i C++ przez Jakub 0 Mądrala (6,600 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 820 wizyt
pytanie zadane 9 marca 2017 w C i C++ przez Antero00 Bywalec (2,820 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 93 wizyt
pytanie zadane 4 września 2017 w JavaScript, jQuery, AJAX przez DODO Bywalec (2,300 p.)
Porady nie od parady
Nie wiesz jak poprawnie zredagować pytanie lub pragniesz poznać którąś z funkcji forum? Odwiedź podstronę Pomoc (FAQ) dostępną w menu pod ikoną apteczki.
Ciekawy innych porad? Odwiedź tę stronę!

44,323 zapytań

84,160 odpowiedzi

167,563 komentarzy

21,229 pasjonatów

Przeglądających: 380
Pasjonatów: 32 Gości: 348

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...