Absolwent mechatroniki bez doświadczenia nie będzie zarabiał 4800 zł brutto na start. Myślę, że po około 3 latach pracy związanej z wykształceniem (a mowa tu o bardzo szerokim spektrum stanowisk na których można pracować) jest szansa na takie zarobki.
Osobiście jestem na ostatnim roku specjalizacji mechatronika na Wydziale Mechatroniki Politechniki Warszawskiej, mam ponad dwuletnie doświadczenie na stanowisku technicznym branży medycznej. Realizuje hobbystyczne projekty elektroniczne, które publikuje na profilu zawodowym na LinkedIn, co w połączeniu z moim doświadczeniem zawodowym procentuje tym, że pracodawcy sami się do mnie odzywają (raz na jakiś czas, dwa, trzy razy do roku).
Samo ukończenie studiów na tym kierunku nie spowoduje, że będziesz dobrze zarabiał, jeżeli nie będziesz miał "drygu" do tego lub jeżeli nie wyuczysz się wszystkiego nie będziesz sprytny, rynek pracy Cię zweryfikuje. Zostaniesz postawiony przed problemami technicznymi z którymi być może sobie nie poradzisz, a przecież ukończyłeś mechatronikę, tak szeroką dziedzinę techniki.