• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

W jakim języku pisane są wirusy?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
3,782 wizyt
pytanie zadane 17 listopada 2017 w Systemy operacyjne, programy przez noel1402 Użytkownik (630 p.)

Chodzi mi o takie proste z tutoriali z YT pisane w notatniku na przykład taki:

Do
MsgBox"To jest wirus"
Loop

Nie żebym chciał coś takiego pisać ale sam język wydaje się ciekawy.

komentarz 17 listopada 2017 przez m4sk1n Pasjonat (16,750 p.)
Nie dziwię się, że nie chciałbyś pisać takich wirusów ;]

4 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 17 listopada 2017 przez niezalogowany
W przykładzie, który podałeś wykorzystano VB.

I chyba nie można nazwać tego wirusem, tylko irytującym skryptem, ale terminologię pozostawiam innym.
+1 głos
odpowiedź 17 listopada 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Wydaje mi się, że to VBS (Visual Basic Script).
0 głosów
odpowiedź 17 listopada 2017 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)
Nie ma "języka do wirusów". Wirus wykorzystuje podatności w oprogramowaniu, czy to oprogramowaniu typu system operacyjny, czy to oprogramowaniu np. biurowym.

W momencie, kiedy cracker znajdzie podatność, może ją wyeksploatować na wiele możliwych sposób. Zazwyczaj stara się zachęcić potencjalnego "klienta" do uruchomienia swojego programu, który tę podatność wyeksploatuje. A w czym ten program będzie stworzony nie ma teoretycznie znaczenia. Ma znaczenie natomiast praktycznie, bo cóż z tego, że napiszę program wykorzystujący dziurę w języku Ruby, skoro jego żaden system Windows nie ma preinstalowanego i nikt go po prostu nie będzie mógł uruchomić.

Inny rodzaj wirusów to takie, które wykorzystują dziurę w oprogramowaniu np. biurowym, i zaszywają szkodliwy kod w pliku, który docelowo ma być uruchomiony przez dany program (np. plik tekstowy). Następnie - zazwyczaj - zadaniem takiego szkodliwego kodu jest pobranie z serwera crackera kolejnego złośliwego kodu (i tutaj wracamy do punktu pierwszego, z tą różnicą, że zamiast nakłaniać kogoś do uruchomienia pliku .exe (którym użytkownicy nie ufają), daliśmy mu plik któremu "ufa").
–1 głos
odpowiedź 17 listopada 2017 przez Emil Kob Bywalec (2,640 p.)
Nie jestem specjalistą od wirusów, ale wydają mi się dwie rzeczy:

1. Możesz pisać je w językach bardzo nisko poziomowych (asembler)

2. Oraz w językach wysokopoziomowych (C, C++, C# i innych podobnych) oraz wykorzystywać polecenia linii komend

Każdy język programowania, który można uruchomić na danym komputerze może posłużyć za narzędzie do napisania wirusa.

Podobne pytania

+1 głos
4 odpowiedzi 285 wizyt
pytanie zadane 7 kwietnia 2022 w HTML i CSS przez Robak w Kompie.css Nowicjusz (130 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 8,239 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 831 wizyt
pytanie zadane 29 marca 2018 w Inne języki przez Wi_ktos Bywalec (2,950 p.)

92,555 zapytań

141,400 odpowiedzi

319,537 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...