• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak przenieść zmienną z PHP do JavaScript?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
3,899 wizyt
pytanie zadane 15 listopada 2017 w JavaScript przez Pytam_PL Użytkownik (520 p.)
zmienione kategorie 15 listopada 2017 przez criss

Jak przenieść zmienną z PHP do JavaScript?

Chciałbym zrobić grę w JavaScript i pobierać dane z bazy danych PHP.

Słyszałem coś o AJAX, ale nie znam żadnego poradnika i nie wiem jak to działa.

Chodzi mi głównie o pobranie z bazy ilości gotówki gracza i włożenie jej do zmiennej "pieniądze" w kodzie JavaScript.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 15 listopada 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
wybrane 15 listopada 2017 przez Pytam_PL
 
Najlepsza
To jedynie Ajax. Możesz co prawda w PHP wygenerować pełnego HTML ze skryptem JS i wsadzić tam wartość pod zmienną, ale wartość ta będzie przypisana tylko raz, w momencie przesyłania do klienta odpowiedzi z serwera. Lepiej jednak Ajax bo da Ci to możliwość dynamicznej zmiany wartości w trakcie gry. Ewentualnie WebSocket lub Server Sent Events ale a początek myślę, że najlepiej żebyś ogarnął zwykłego Ajax.

Na hasło Ajax w google aż roi się od przykładów, więc nie powinieneś mieć problemu z ich znalezieniem. Ewentualnie możesz zaciągnąć jQuery do nieco bardziej przyjaznej obsługi lub coś innego, np. fetch albo axios.
komentarz 15 listopada 2017 przez Pytam_PL Użytkownik (520 p.)
Bardzo dziękuję.
0 głosów
odpowiedź 15 listopada 2017 przez niezalogowany

W najprostszym przykładzie - w skrypcie JS wstawiasz:

var zmienna_JS = <?php echo $zmienna_PHP; ?>;

Jak ci potrzebne załadowanie zmiennej tylko raz, to jest najprostsze rozwiązanie. Jak musisz ją aktualizować - użyj AJAX'a.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 890 wizyt
pytanie zadane 12 maja 2019 w JavaScript przez Kacperhehe Bywalec (2,930 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 711 wizyt
pytanie zadane 20 listopada 2019 w JavaScript przez Bartx Bywalec (2,120 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 190 wizyt

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,554 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...