• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dynamiczne przydzielanie pamięci malloc

Ultraszybki serwer VPS NVMe BIZNES
0 głosów
60 wizyt
pytanie zadane 15 listopada 2017 w C i C++ przez kosttek Początkujący (250 p.)
edycja 15 listopada 2017 przez Criss

Witam laugh

ponieważ dowiedziałem się dzisiaj, że używanie w mallocu zmiennej, która jest wczytywana od użytkownika jest niezgodne z standardem i jedyny słuszny sposób to deklarowanie stałej wielkości w mallocu, np. malloc(5 * sizeof(int)).

A więc czy podany kod jest poprawny, bo widziałem na internecie wiele kodów używających malloca w podobny sposób.

Jeśli ten kod jest zły to istnieje jakiś inny sposób na alokacje tablicy o rozmiarze określonym przez użytkownika?

Pozdrawiam smiley

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

int main()
{
    int rozmiar;
    printf("Podaj rozmiar tablicy: ");
    scanf("%d", &rozmiar);

    int * tab = malloc(rozmiar * sizeof(int));

    free(tab);
    return 0;
}

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 15 listopada 2017 przez mokrowski Nałogowiec (45,860 p.)
wybrane 15 listopada 2017 przez kosttek
 
Najlepsza

Nie jest to prawda. Każde dane od użytkownika które wprowadzasz traktujesz jako skażone (ang. taint). Sprawdzasz zakresy akceptowane i jeśli spełniają kryteria, możesz ich używać. W Twoim kodzie jest tylko wprowadzenie rozmiaru do typu int. IMHO minimalne sprawdzenie to czy:

  1. Wprowadzono typ int (a nie np. napis).
  2. Nie przekraczają wartości maksymalnej.
  3. Nie są ujemne (sam decyduj co zrobisz z zerem)

PS. Ogólna uwaga, sprawdź jakie problemy z bezpieczeństwem aplikacji niesie ze sobą scanf().

komentarz 15 listopada 2017 przez kosttek Początkujący (250 p.)

Dzięki za odpowiedz, nie sprawdzałem w programie poprawności danych, ponieważ chciałem przedstawić tylko główny zarys mojego pytania, czy można alokować tablice w zależności od ilości, którą poda użytkownik, ale dzięki za dokładną odpowiedź na pewno będę korzystałlaugh

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 116 wizyt
pytanie zadane 9 września 2016 w C i C++ przez serdel3k Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 117 wizyt
pytanie zadane 25 listopada 2017 w C i C++ przez Krótki Użytkownik (760 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 96 wizyt
pytanie zadane 13 grudnia 2016 w C i C++ przez adam1297 Początkujący (380 p.)
Porady nie od parady
Publikując kody źródłowe korzystaj ze specjalnego bloczku koloryzującego składnię (przycisk z napisem code w edytorze).
Ciekawy innych porad? Odwiedź tę stronę!

44,251 zapytań

84,047 odpowiedzi

167,337 komentarzy

21,161 pasjonatów

Przeglądających: 176
Pasjonatów: 9 Gości: 167

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...