Jak już ktoś napisał, każda, duża, ceniąca się firma ma swój własny silnik do gier np. Rayman Legends i Rayman Origins (super platformówki, bardzo też polecam Rayman 3, szczególnie z polskim dubbingiem ;D) jest zrobiony w Ubisoft'owym Ubiart, a tego nie można ściągnąć, chociaż kiedyś niby był do pobrania, ale już nie jest :(
Wiem też, że np. Rust została zrobiona w Unity, ale w Rust nawet nie grałem ;D
No, w sumie Rayman to jedna z moich ulubionych gier... Nie! Chwila, w czym zrobiono Portal'a? Już sprawdzam... O! Właśnie, Source Engine, silnik od Valve. Portal (a w szczególności Portal 2) jest moją ulubioną grą, chciałbym kiedyś zrobić o niej film, a przynajmniej go pooglądać ;) Piękna gra, najlepsza fabuła... No, to by było na tyle ;)
Edit: zapomniałem! Kiedyś kupiłem na Allegro taką zarąbistą gierkę Gunpoint, taki Watchdogs w 2D (tak na prawdę to Gunpoint był pierwszy, a Watchdogs od niego odgapił nawet to, że te wszystkie bajery ma się w smartfonie :/), ale nie mogłem w nią zagrać, bo miałem starego kompa z Vistą ;D No i niedawno kupiłem sobie nowego kompa, no to instaluję, włączam, gram trochu i tak jak się spodziewałem rok temu, gra zarąbista! Super logiczna skradanka 2D z zarąbistą fabułą, tylko że trochę krótka i lekko łatwa, ale badzo ją polecam! No... NIE! Miałem jeszcze powiedzieć na jakim silniku. No więc: na GameMakerze ;)