• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wywołanie wartości typu `boolean` w objekcie

Object Storage Arubacloud
0 głosów
318 wizyt
pytanie zadane 14 listopada 2017 w Android, Swift, Symbian przez Kubs Mądrala (5,190 p.)

Witajcie,

zastanawiam się jak można wywołać typ boolean w objekcie. Robię to w ten sposób ale oczywiście błędnie

`maps.setImageResource(mapImage);`

 

public class Fragment1 extends Fragment implements viewPagerFragmentInterface {


        String stringValue;
        int imagesResId;
        TextView text;
        String[] rbData;
        RadioGroup radioButtons;
        boolean mapImage;
        View answer;


        public Fragment1(String str, int imageView, String[] rb, boolean map ) {

            this.stringValue = str;
            this.imagesResId = imageView;
            this.rbData = rb;
            this.mapImage = map;
        }





        @Override
        public View onCreateView(LayoutInflater inflater, ViewGroup container,
                                 Bundle savedInstanceState) {
            Log.i("x","onCreateViewFragment");

            View view = inflater.inflate(R.layout.fragment_1, container, false);
            text =  view.findViewById(R.id.textView);
            ImageView imageResId = view.findViewById(image);
            answer = view.findViewById((R.id.radioGroup));
            ImageView maps = view.findViewById(map_images);




            if(mapImage){
                view = inflater.inflate(R.layout.maps, container, false);
                maps.       //CHODZI O USTAWIENIE TUTAJ OBJEKTU maps



            }else{
                view = inflater.inflate(R.layout.fragment_1, container, false);
                text =  view.findViewById(R.id.textView);
                radioButtons = view.findViewById(R.id.radioGroup);
                text.setText(stringValue);
                imageResId.setImageResource(imagesResId);
            }

 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 14 listopada 2017 przez Tomasz90 Nałogowiec (25,140 p.)
edycja 14 listopada 2017 przez Tomasz90
Mógłbyś jakoś inaczej wytłumaczyć co chcesz w ten sposób osiągnąć? Może będzie łatwiej wtedy pomóc. Klasa ImageView służy do wyświetlania jakiegoś obrazka, a metoda setImageResource() ustawia obrazek, który ma być wyświetlony.

Dobra przeczytałem jakieś inne pytanie które stworzyłeś.Żeby ustawić obrazek należy go skopiować do folderu drawable i potem wywołać w ten sposób metodę:

maps.setImageResource(R.drawable.nazwa_obrazka);
komentarz 14 listopada 2017 przez Kubs Mądrala (5,190 p.)
Tak masz racje. Dokładnie to chce w tym 'if' wyswietlac obrazek co drugi fragment, i co drugi fragment bedzie inny obrazek. Obrazki sa umieszczpne w drawable.

W  'else' tak wlasnie mam ustawione dla obiektu  'imageResId' ale akurat tutaj  'imagesResId' jest typu int wiec moge uzyc metody  'set....'
komentarz 14 listopada 2017 przez Tomasz90 Nałogowiec (25,140 p.)

Musisz ten obrazek w if ustawić tak jak jest ten w else. W ogóle nie musisz przekazywać tego imageView w konstruktorze bo jak coś jest w drawable to się możesz odwołać tak jak napisałem wyżej. 

 

Przykładowo masz obrazki o nazwach cat.png i dog.png w drawable i ustawiasz w kodzie je jako: 

 if(condition){
    imageResId.setImageResource(R.drawable.cat);
}else{
    imageResId.setImageResource(R.drawable.dog);
}

 

komentarz 14 listopada 2017 przez Kubs Mądrala (5,190 p.)
Super. Ale w tym drawable mam 20 roznych obrazkow i zamiast wywolywac je za kazdym razem przez R.drawable chcialbym po prostu podmieniac je dynamicznie po swipe uzywajac tego samego kodu. Mam ustawiony fragmentList w PagerAdapter
komentarz 14 listopada 2017 przez Tomasz90 Nałogowiec (25,140 p.)
To przekaż w konstruktorze oba obrazki i problem z głowy. Bo w tej chwili masz jeden.
komentarz 15 listopada 2017 przez Kubs Mądrala (5,190 p.)
edycja 15 listopada 2017 przez Kubs
Mam juz dwa - int ImageView oraz boolean map. Czy cos innego masz na mysli?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 609 wizyt
pytanie zadane 3 lutego 2019 w C# przez TheFunny Gaduła (3,420 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 144 wizyt
pytanie zadane 30 października 2017 w Android, Swift, Symbian przez Kubs Mądrala (5,190 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 207 wizyt
pytanie zadane 24 września 2020 w Java przez CupraR225 Początkujący (270 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...