• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Prymitywny Kalkulator- nic sie nie wyswietla

Object Storage Arubacloud
0 głosów
247 wizyt
pytanie zadane 14 listopada 2017 w JavaScript przez NegativeAura Nowicjusz (120 p.)
edycja 15 listopada 2017 przez ScriptyChris

mam do stworzenia prymitywny kalkulator na strone internetową sposobem podanym poniżej :/ niestety gdy nadam na stronie liczbe numer 1 liczbe numer 2 i wybiore rodzaj dzialania nic nie pojawia sie na ekranie :/ pomoże ktos ? bardzo potrzebuje tego dzisiaj
 

<html>
<head>
    <title>kalkulator</title>
</head>
<body>
<script type="text/javascript">
var kalkulator=(prompt("podaj nazwe dzialania"));
var a=parseInt(prompt("podaj pierwsza liczbe"));
var b=parseInt(prompt("podaj druga liczbe"));

var mnozenie=a*b;
var dodawanie=a+b;
var dzielenie=a/b;

switch (kalkulator){

case mnozenie:document.write(a+"*"+b+"="+mnozenie);break;
case dodawanie:document.write(a+"*"+b+"="+dodawanie);break;
case dzielenie:document.write(a+"*"+b+"="+dzielenie);break;

default:
document.write("wpisz poprawne dzialanie");
}
</script>
</body>
</html>

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 14 listopada 2017 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)
Nie zdefiniowałeś zmiennej c i z tym jest problem.
Zapewne zamiast c miało być b.
Przy okazji kod podajemy w specjalnym bloku. I polecam korzystać z konsoli błędów.
komentarz 14 listopada 2017 przez NegativeAura Nowicjusz (120 p.)
zmieniłem c na b

teraz po wpisaniu rodzaju dzialania i dwóch zmiennych wyskakuje caly czas

wpisz poprawne dzialanie :/
komentarz 14 listopada 2017 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)
Patrz odpowiedź druga... mi Twój kod działa.
Pokaż kod po wprowadzeniu poprawek.
komentarz 14 listopada 2017 przez NegativeAura Nowicjusz (120 p.)
var kalkulator=(prompt("podaj nazwe dzialania"));
var a=parseInt(prompt("podaj pierwsza liczbe"));
var b=parseInt(prompt("podaj druga liczbe"));

switch (kalkulator){

case '1':document.write(a+b);break;
case '2':document.write(a*b);break;
case '3':document.write(a/b);break;

/* skrypt obslugujemy wpisując 1 /2 /3 w wyborze dzialania a nestepnie 2 zmienne   */

default:
document.write("wpisz poprawne dzialanie");
}

 

 

 

 

 

w taki sposób zaczął działac :) temat do zamkniecia
0 głosów
odpowiedź 14 listopada 2017 przez ProgramistaStepek Nałogowiec (27,020 p.)
To co dostaniesz z prompta jest napisem, więc w case powinno być 'mnozenie', 'dodawanie' itd.
komentarz 14 listopada 2017 przez NegativeAura Nowicjusz (120 p.)
to też poprawilem i nic :/
komentarz 14 listopada 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

To co dostaniesz z prompta jest napisem

Chyba lepiej pozostać przy określeniu "string" :) ale to fakt, jest to zawsze string, podobnie jak np. wartości pól formularza pobieranych w JS. Przewal te wartości przez konstruktor Number, metodę parseInt, parseFloat w zależności od tego na jakich liczbach operujesz i jak są one wpisywane. A jeśli dopuszczasz również liczby zmiennoprzecinkowe to warto się zabezpieczyć przed wpisaniem przecinka, np.:

let value = valueFromPrompt.replace( /,/, '.' );
value = parseFloat( value ); //i mamy liczbę zmiennoprzecinkową

 

komentarz 14 listopada 2017 przez ProgramistaStepek Nałogowiec (27,020 p.)

Chyba lepiej pozostać przy określeniu "string" :)

Czasami dla urozmaicenia można chyba inaczej napisać :) Niemniej jednak racja, że nazwa "string" jest bardziej poprawna.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 275 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 334 wizyt
pytanie zadane 2 grudnia 2018 w C i C++ przez Ryszardziksde Początkujący (390 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 324 wizyt
pytanie zadane 13 stycznia 2018 w JavaScript przez bicnet Gaduła (4,800 p.)

92,555 zapytań

141,402 odpowiedzi

319,553 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...