Witam serdecznie, mam problem mianowicie za pomocą polecenia sudo apt-get install ntp zainstalowałem usługę do synchronizacji czasu na serwerze. Wstawiłem do pliku konfiguracyjnego /etc/ntp.conf adresy serwerów z których chce skorzystać jednak po uruchomieniu polecenia service ntpd start otrzymuje komunikat Failed to start ntpd.service: Unit ntpd.service not found. Ma ktoś pomysł co może być przyczyną i jak to rozwiązać? Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi i Pozdrawiam
Może dlatego, że poprawna nazwa serwisu to ntp:
sudo service ntp start
Btw świeżo po instalacji sam się on uruchamia, więc bardziej adekwatną opcją po zmianie konfiguracji jest raczej restart, niż start
Dzięki serdeczne za sugestię, oczywiście podziałało jednak niepokoi mnie jeszcze jeden fakt mianowicie po wykonaniu polecenia sudo service ntp status w ostatniej lini wyświetlonego komunikatu mam na czerwono unable to bind to wildcard address :: - another process may be running - EXITING. Może to być spowodowane tym, że instalowałem jeszcze pakiet ntpdate i dodawałem wywołanie skryptem w zadaniach crona? Czy po prostu tak ma być
93,605 zapytań
142,530 odpowiedzi
322,999 komentarzy
63,095 pasjonatów
Motyw:
Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡
Oto polecana książka warta uwagi.Pełną listę książek znajdziesz tutaj