• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wypełnienie tablicy według podanego schematu

Object Storage Arubacloud
0 głosów
162 wizyt
pytanie zadane 13 listopada 2017 w C i C++ przez Warg Nowicjusz (140 p.)

Mam za zadanie wypełnić tablicę o wymiarach m na n (gdzie są to zadeklarowane stałe) według podanego schematu: 

-----------------------
|0000...           000|
|1111...           111|
|2222...           222|
|3333...           333|
|4444...           444|
|.......           ...|
-----------------------

 

Zrobiłem to w ten sposób, ale zdaje sobie sprawę, że raczej nie o to chodziło. Zamiast m i n wpisałem konkretne dane, bo przy wpisaniu int m; oraz const = m; ciągle wywalało mi błąd: "does not name a type". Problem zapewne trywialny, ale nie mogę znaleźć nigdzie odpowiedzi ani podobnego zadania.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 13 listopada 2017 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
  1. Kod źródłowy na tym forum umieszczamy w formie tekstowej w specjalnym bloku koloryzującym składnię (przycisk "code" w edytorze).
  2. W pętlach for brakuje ci deklaracji zmiennych iteracyjnych (dopisz int przed nazwami zmiennych).
  3. Domyślam się, że masz podawać rozmiary tablicy w konsoli. Pobierz je więc od użytkownika i zastosuj dynamiczną alokację tablic. Możesz to zrobić za pomocą gotowego kontenera std::vector, ale ja ci zaprezentuję ręczny i bardziej dydaktyczny sposób:
    int** tab = nullptr;
    
    // Alokacja
    tab = new int*[SIZE_I];
    for (int i = 0; i < SIZE_I; i++)
    {
    	tab[i] = new int[SIZE_J];
    }
    
    // Zwalnianie
    for (int i = 0; i < SIZE_I; i++)
    {
    	delete tab[i];
    }
    delete tab;

    Następnie wypełniasz tę tablicę danymi, ale to zostawiam już tobie do wykonania.

0 głosów
odpowiedź 13 listopada 2017 przez chucksqll Stary wyjadacz (12,930 p.)

Jak już to chyba

const int m=10//a nie int m; m=const;(przynajmniej nie spotkałem się z taką metodą)

Jeśli są to zadeklarowane stałe to(gdzieś muszą być zadeklarowane) to twój sposób jest w sumie dobry(tyle,że bez sensu deklarować 4 zmienne w tablicy jako 0, wystarczy raz) z tą tablicą(chyba, że te stałe wpierw masz pobrać czego nie ma napisanego w treści). Pobierasz m,n i po prostu wykonujesz tą pętlę tak jak ty to robisz, tyle że zamiast 3 i 4 wstawiasz m i n, oraz zmieniasz jak już wspomniałem ilość cyfr w tablicy(wystarczy tablica jednowymiarowa do tego w twoim przypadku), czyli coś takiego(wraz z const)

const int tab[]={1,2,3,4,5,6,7,8,9};

Myślę, że to na tyle.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 343 wizyt
pytanie zadane 6 września 2017 w C i C++ przez Provokator5 Początkujący (450 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 3,867 wizyt
pytanie zadane 26 stycznia 2019 w C# przez boniek Nowicjusz (190 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 352 wizyt

92,551 zapytań

141,399 odpowiedzi

319,531 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...