• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pętla do...while

Object Storage Arubacloud
0 głosów
666 wizyt
pytanie zadane 12 listopada 2017 w C i C++ przez krystian1997 Obywatel (1,020 p.)
edycja 12 listopada 2017 przez Eryk Andrzejewski

Witam, chciałbym się dowiedzieć co robię nie tak. Program ma wyświetlić tabliczkę mnożenia. Po załączeniu konsola liczy sobie bez końca.

#include <iostream>
using namespace std;

int main() {
	int n=1;
	int m=1;
	do{
		cout <<n*m<<" ";
			if((n*m)<10){
				cout<<" ";
			}
				if(m==10){
					cout<<endl;
				}
		m++;				
	}while(n<11); {
	m=1;
	n++;
	}
	return 0;
}

 

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 12 listopada 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
wybrane 12 listopada 2017 przez krystian1997
 
Najlepsza
while(n<11); {
    m=1;
    n++;

}

Co to miało według Ciebie robić? Tak się nie zapisuje pętli do...while. Jeżeli chcesz, aby te instrukcje były wykonywane przy każdym obiegu pętli, wrzuć je w klamrę pomiędzy do, a while.

komentarz 12 listopada 2017 przez krystian1997 Obywatel (1,020 p.)
Poprawione lecz jeszcze teraz wyświetla tylko pierwszą linijkę. Coś tu jeszcze brakuje i nie wiem czego

#include <iostream>
using namespace std;

int main() {
	int n=1;
	int m=1;
	do{
		cout <<n*m<<" ";
			if((n*m)<10){
				cout<<" ";
			}
				if(m==10){
					cout<<"\n";
				}
		m++;
		n++;
		m=1;				
	}while(n<11);

	return 0;
}

 

komentarz 12 listopada 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

Poprawiłem Twój kod:

#include <iostream>
using namespace std;
 
int main() {
    int n = 1;
    int m = 1;
    do {
        cout << n * m << " ";
        if ((n * m) < 10){
            cout << " ";
        }

        if(m == 10){
            cout << "\n";
            m = 0;
            n++;
        }

        m++;

    } while (n <= 10);
}

Dodałem trochę białych znaków, bo bez nich kod nie jest zbyt przejrzysty (przynajmniej wg. mnie). Jako m rozumiem numer kolumny, a jako n - numer wiersza.

komentarz 12 listopada 2017 przez krystian1997 Obywatel (1,020 p.)
Super, wszystko działa, teraz już wiem gdzie umieszczać inkrementacje, przeanalizuje jeszcze raz i zapamiętam. Dziękuje za fachową pomoc, pozdrawiam :)
komentarz 12 listopada 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

Nie ma za co. Również pozdrawiam. smiley

0 głosów
odpowiedź 12 listopada 2017 przez Frendom Pasjonat (18,900 p.)
Inkrementujesz 'n' poza petla. A w warunku masz n<11.  W tym wypadku ta petla faktycznie sie nie skonczy. Inkrementacje n wrzuc na koniec petli.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 188 wizyt
pytanie zadane 24 listopada 2019 w C i C++ przez eweline Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 3,138 wizyt
pytanie zadane 27 lutego 2019 w C i C++ przez de1vee Nowicjusz (220 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,229 wizyt
pytanie zadane 14 lipca 2016 w C i C++ przez Anonim47 Nowicjusz (150 p.)

92,556 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,563 komentarzy

61,942 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...