• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czym się różni c++, c# od pythona?

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
4,986 wizyt
pytanie zadane 11 listopada 2017 w Inne języki przez Emil Panecki Bywalec (2,100 p.)
Pytam się jak wiele się różni ponieważ kolega chce bym mu pomógł ze skryptami a ja normalnie pisze sobie w C#, c++ bo jak wlazłem w Python'a i chciałem użyć stringów, intów to wyskoczyły mi errory. Więc pytam się jak bardzo różni się Python od C#, c++ i czym.

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 11 listopada 2017 przez Benek Szeryf (93,070 p.)
wybrane 11 listopada 2017 przez Emil Panecki

Najlepsza
C# nie znam, ale podstawowa różnica między C++ a Pythonem jest taka, że w tym drugim wszystko jest obiektem. Ma to daleko idące konsekwencje. Przykładowo możesz definiować ciało jednej funkcji w innej, w ten sposób dochodzimy do dekoratorów. W Pythonie nie deklarujesz typu zmiennej. Możesz sobie przypisać do zmiennej a wartość 10.23, by po chwili przypisać do niej obiekt lub funkcję. Zmienne stają się referencjami. W wielu przypadkach referencje to płytkie kopie i w przypadku "dużych" obiektów należy użyć głębokiego kopiowania.

Tak jak już napisano wyżej, większość problemów, które mają początkujący użytkownicy, rozwiążesz błyskawicznie w Pythonie. Co ciekawe nawet zaawansowane zagadnienia rozwiązuje się szybciej. A to wszystko zasługa dużej liczby bibliotek.
+2 głosów
odpowiedź 11 listopada 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
No to są przecież całkowicie różne języki, więc różnią się praktycznie wszystkim. Zajrzyj w jakiś tutorial Pythona/dokumentację to zobaczysz, jak powinno się w nim pisać kod.
komentarz 11 listopada 2017 przez Emil Panecki Bywalec (2,100 p.)
Od kolegi słyszałem że niby są podobne...
1
komentarz 11 listopada 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Języki mogą być do siebie podobne, ale różnice składniowe będą występowały prawie zawsze.

No i w Pythonie znaczenie ma wersja: wersje 2 i 3 nie są ze sobą kompatybilne.
+2 głosów
odpowiedź 11 listopada 2017 przez obl Maniak (51,300 p.)

W Pythonie nie ma ścisłej kontroli typów, czyli w Pythonie utworzenie zmiennej typu int wygląda tak:

variable = 10

gdzie w C++ musisz podać najpierw typ danych to w Pythonie określasz ten typ podczas przypisania wartości.

W Pythonie funkcje tworzy się używając słowa kluczowego def, funkcji nie można przeciążać tak jak w C++ bo w Pythonie funkcje też są obiektami. W Pythonie nie ma klamer, określających blok instrukcji zamiast tego używa się wcięć do określenia gdzie blok instrukcji się zaczyna a gdzie kończy.

Czy warto znać Pythona? Jasne, że tak. Niektóre rzeczy w Pythonie możesz zrobić w 5 minut a w C++ jest to nie wykonalne w tak krótkim czasie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 725 wizyt
pytanie zadane 21 sierpnia 2015 w HTML i CSS przez Porky Obywatel (1,190 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 3,778 wizyt
pytanie zadane 13 lutego 2016 w C i C++ przez Daaa22 Dyskutant (8,250 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,242 wizyt
pytanie zadane 17 stycznia 2016 w C i C++ przez Munvik Dyskutant (9,350 p.)

93,329 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,400 komentarzy

62,663 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...