• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pseudokod jako pomoc w przyszłym programowaniu

Object Storage Arubacloud
0 głosów
3,401 wizyt
pytanie zadane 10 listopada 2017 w Algorytmy przez Jacek0325 Obywatel (1,040 p.)

Witam.
Ostatnio przyszło mi do głowy, żeby zamiast pisania programu w zwykły sposób napisać prostszy kod, prezentujący najważniejsze kroki jakiegoś algorytmu. Pomyślałem o problemie liczenia sumy wprowadzanych liczb całkowitych (coś prostego na początek) i napisałem taki pseudokod, kolorując go sobie. Opierałem się na znajomości C++ (to na razie jedyny język, który znam w jako-takim stopniu), ale pominąłem np. średniki i inne szczegóły.
Widzę w tym taki sens, że jak w przyszłości będę chciał coś napisać w jakimś języku programowania, to zamiast układania wszystkiego z głowy, skorzystam z takich pseudokodów. Poza tym już w trakcie ich pisania uczę się, bo kombinuję, jaki powinien być algorytm.

Poniżej dwa razy ten sam kod w dwóch formach:

Main
	‘Witaj w programie, który policzy sumę wprowadzonych przez Ciebie liczb całkowitych’
	int Liczby[] = Pobierz_liczby
	‘Suma liczb wynosi ‘ Suma(Liczby[])
	exit

Pobierz_liczby //tablica niezerowych liczb całkowitych wpisanych z klawiatury
	int Liczby[]
	int ile = 0
	‘Wprowadź liczby. Aby zakończyć, wpisz 0’
	do (w nieskończoność)
		Liczby[ile] = [z klawiatury]
		if (Liczby[ile] == 0) break
		ile++
	return Liczby[]

Suma (int Liczby[]) //suma elementów tablicy liczb całkowitych
 	int s = 0
	int i = 0
	do ([ile elementów Liczby[]] razy)
		s = s + Liczby[i]
		i++
	return s

Czy Waszym zdaniem ma to sens, żeby obok poznawania konkretnych języków działać właśnie w opisany sposób?

1 odpowiedź

+5 głosów
odpowiedź 10 listopada 2017 przez kap Stary wyjadacz (11,620 p.)
Nie ma sensu, bo nie masz jak zweryfikować poprawności algorytmów. Zamiast tak kombinować może naucz się jakiegoś prostego składniowo języka (Python, Ruby, JS, Lua, Scheme itp) skoro C++ wymaga wg Ciebie za duzo ceremonii.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 201 wizyt
pytanie zadane 14 listopada 2019 w Inne języki przez P_T_ Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 74 wizyt
pytanie zadane 14 marca w Algorytmy przez Doge Gaduła (3,370 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 388 wizyt
pytanie zadane 14 października 2021 w Algorytmy przez ramazin Nowicjusz (120 p.)

92,555 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...