• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Problem z wysłaniem danych z formularza html do skryptu php metodą 'get'.

Object Storage Arubacloud
+1 głos
252 wizyt
pytanie zadane 8 listopada 2017 w JavaScript przez kubik515 Nowicjusz (190 p.)
zamknięte 9 listopada 2017 przez kubik515

Witam, 

Na wstępie dodam tylko iż jestem bardzo początkującym adeptem programowania. 

Mam formularz, w którym wprowadzam pewne zmienne. Potem 'zbijam je' do 'datastring' i wysyłam do php. Problem polega na tym, że skrypt nie potrafi wybrać sobie poszczególnych danych z tego 'datastring', a więc muszę każdą wysłać osobno, i tutaj jest problem bo nie wychodzi mi to.

Taki mam skrypt w formularzu html:

<script>
$(function() {  
        $("#submit").click(function() {  
		    var x1 = $('#x1').val();
                      var y1 = $('#y1').val(); 
			var z1 = $('#z1').val();
			var a1 = $('#a1').val();
			var b1 = $('#b1').val();
			var c1 = $('#c1').val();
			
			var x2 = $('#x2').val();
			var y2 = $('#y2').val(); 
			var z2 = $('#z2').val();
			var a2 = $('#a2').val();
			var b2 = $('#b2').val();
			var c2 = $('#c2').val();
			
			
			var x3 = $('#x3').val();
			var y3 = $('#y3').val(); 
			var z3 = $('#z3').val();
			var a3 = $('#a3').val();
			var b3 = $('#b3').val();
			var c3 = $('#c3').val();
			
			var dataString = 'x1=' +x1 +'y1='+ y1 + 'z1=' + z1 + 'a1=' + a1 + 'b1='+ b1 + 'c1=' + c1 +
				 'x2=' + x2 + 'y2='+ y2 + 'z2=' + z2 + 'a2=' + a2 + 'b2='+ b2 + 'c2=' + c2 +
				 'x3=' +Kraj3 +'y3='+ y3 + 'z3=' + z3 + 'a3=' + a3 + 'b3='+ b3 + 'c3=' + c3 ;
 
		$.ajax({  
			type: 'GET',  
			url: 'index.php',
			data: {
					 
					dane: dataString,
										
				  },	
			beforeSend:function(){
				alert("wysl:"+dataString);
				},
				
			success: function(data_hybryda) {
				alert("otrzym:"+data_index);
			},  
		});

		});
});		
</script>

Jak ma wyglądać pole data w ajaxie, żeby zmienne wysyłały się osobno a nie w stringu?

komentarz zamknięcia: Rozwiązałem problem.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 8 listopada 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Serializujesz formularz pierw.


$(document).ready( function() {
  var form = $('#my_awesome_form');

  form.find('select:first').change( function() {
    $.ajax( {
      type: "POST",
      url: form.attr( 'action' ),
      data: form.serialize(),
      success: function( response ) {
        console.log( response );
      }
    } );
  } );

} );
komentarz 8 listopada 2017 przez kubik515 Nowicjusz (190 p.)
Nie za bardzo chce mi to działać :(
komentarz 8 listopada 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)

Przeciez napisałem ci byś zserializował formularz a nie kopiował bezsensu.. ten wyżej przykład z twojego punktu widzenia jest bez sensu.

Poczytaj trochę neta..

 

https://stackoverflow.com/questions/16323360/submitting-html-form-using-jquery-ajax

komentarz 8 listopada 2017 przez kubik515 Nowicjusz (190 p.)
No tak, edytowałeś komentarz, a ja napisałem odpowiedź do starego. Serializacja danych rzeczywiście może być pomocną kwestią, natomiast Ty wysyłasz dane formułą post, a ja  mając na uwadze resztę kodu muszę je wysłać get-em o czym napisałem w temacie. Nie mniej jednak dzięki za pomoc, zawsze to jakiś trop.
komentarz 9 listopada 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
To totalnie bez znaczeni jak wysyłąsz..

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 392 wizyt
pytanie zadane 13 sierpnia 2016 w Sprzęt komputerowy przez Karwolo Użytkownik (500 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,808 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 295 wizyt

92,572 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...