• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

HTMLowy odpowiednik SASS/LESS

VPS Starter Arubacloud
+3 głosów
592 wizyt
pytanie zadane 8 listopada 2017 w HTML i CSS przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,880 p.)
edycja 8 listopada 2017 przez Alex.Ironside

Witam. Czy jest cos takiego jak SASS dla HTML? W sensie przykladowo:

Pisze sb stronke i mam tam 10p jeden pod drugim. Uzywam Bootstrapa i zamiast pisac 10 razy p z odpowiednimi klasami, mozna by to wrzucic w petle a na wyrenderowanym htmlu dodac content. Ponadto jesli chcemy zmienic klase we wszystkich p mozna by to zrobic po prostu w petli.

Nie wiem w sumie jak praktyczne cos takiego by bylo ale podoba mi sie idea.

Wiem ze jest emmet i on ulatwia sprawe niesamowicie, ale mimo wszystko taki kod ktory bylby transpilowany i edytowalny bez musu ctrl-z-owania brzmi przydatnie.

Edit. Chodzi mi o cos w stylu:

html{ 
  head{ 
    title();
    meta();
  }
  body{
    header{
      h1{};
    }
    for(i=0;i<10;i++)
    {
      p{content/lorem}.col-md-4;
    }
  }
}

 

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 8 listopada 2017 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)
wybrane 15 listopada 2017 przez Alex.Ironside
 
Najlepsza

Może pug

komentarz 8 listopada 2017 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,880 p.)

Chodzilo mi bardziej o cos w stylu

html{ 
  head{ 
    title();
    meta();
  }
  body{
    header{
      h1{};
    }
    for(i=0;i<10;i++)
    {
      p{content/lorem}.col-md-4;
    }
  }
}

 

komentarz 8 listopada 2017 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)
No przecież pug pozwala na wszystko co tu zrobiłeś.
komentarz 8 listopada 2017 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
komentarz 10 listopada 2017 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,880 p.)
xmentor moglbys rzucic jakims linkiem z przykladem? Jestem w tym kompletnie zielony
1
komentarz 10 listopada 2017 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)
komentarz 15 listopada 2017 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,880 p.)
O dokladnie o to mi chodzilo! Dzieki
+1 głos
odpowiedź 8 listopada 2017 przez marioosu Dyskutant (9,260 p.)

Jest coś takiego - Emmet

http://bedekodzic.pl/emmet-html-css/

 

Przykład ze strony:

wpisujesz: ul>li.item*5>a{CLICK HERE}

dostajesz:

<ul>
        <li class="item"><a href="">CLICK HERE</a></li>
        <li class="item"><a href="">CLICK HERE</a></li>
        <li class="item"><a href="">CLICK HERE</a></li>
        <li class="item"><a href="">CLICK HERE</a></li>
        <li class="item"><a href="">CLICK HERE</a></li>
</ul>

 

1
komentarz 8 listopada 2017 przez Kamil Łydka Stary wyjadacz (13,600 p.)
Przecież napisał, że wie o Emmet. Czytacie? :P
0 głosów
odpowiedź 8 listopada 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Systemy szablonów typu Twig, smarty czy blade?
komentarz 8 listopada 2017 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,880 p.)

Wlasnie chodzilo mi o cos innego. Cos w stylu

html{ 
  head{ 
    title();
    meta();
  }
  body{
    header{
      h1{};
    }
    for(i=0;i<10;i++)
    {
      p{content/lorem}.col-md-4;
    }
  }
}

 

komentarz 8 listopada 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
No mówię, w systemach szablonów możesz tworzyć bloki kodu :)

https://twig.symfony.com/doc/2.x/templates.html
komentarz 10 listopada 2017 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,880 p.)
O w morde. Teraz widze foreacha. Moge Cie troche pomeczyc pytaniami z tym Twigiem? W zyciu z tego nie kozystalem.
komentarz 10 listopada 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Oczywiście. Twig jest to system szablonów. Jest wykorzystywany w backendowym frameworku Symfony, ale można go też używać jako oddzielną bibliotekę. Pamiętaj wtedy, że strona nie jest wtedy statycznym HTML'em, tylko potrzebujesz jakiegoś serwera obsługującego PHP (Apache czy coś innego), ponieważ Twig jest napisany w PHP'ie :)
komentarz 10 listopada 2017 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,880 p.)
Yhm. Czyli to jest glownie dla wspierania backendu?
komentarz 10 listopada 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Zostało stworzone z myślą oddzielenia kodu PHP od HTML, ale dobrze też się spisuje przy problemach Twojego typu :)

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 170 wizyt
pytanie zadane 30 listopada 2017 w HTML i CSS przez Venglas Obywatel (1,160 p.)
+5 głosów
5 odpowiedzi 12,670 wizyt
pytanie zadane 9 kwietnia 2015 w HTML i CSS przez Greifrut Nowicjusz (180 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 481 wizyt
pytanie zadane 16 sierpnia 2021 w HTML i CSS przez kajman_Rrzeczny Użytkownik (960 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...