• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ubuntu-problem z instalacją

0 głosów
2,242 wizyt
pytanie zadane 8 listopada 2017 w Systemy operacyjne, programy przez Karol Kluziak Obywatel (1,210 p.)

Dzień dobry,

Mam do komputera podłączone dwa dyski po 500GB. Na jednym mam zainstalowany Windows 7, a na drugim chciałbym zainstalować Ubuntu. System wgrałem na pendrive'a za pomocą UNETBootin. W programie wybrałem wersję Live_x64. Potem wyłączyłem komputer, a podczas ponownego uruchamiania wybrałem w BIOSIE uruchamianie z pendrive'a. Jako iż już kiedyś instalowałem Ubuntu (na starszym komputerze) to wszystko szło gładko. Do pewnego momentu. Gdy doszedłem do widoku wybrabia sposobu instalacji to wyskoczył mi taki komunikat:

Koledzy powiedzieli mi żebym kontynuował instalację, więc kontynuowałem. W pewnym momencie podczas instalacji wyskoczył mi błąd, że GRUB2 się nie zainstalował, po czym gdy wcisnąłem "ok" to wyskoczył mi taki komunikat o błędzie:

Potem gdy zrestartowalem komputer to Linux się nie odpalil (co jest dość zrozumiałe skoro nie ma GRUBA). Gdy uruchomiłem windowsa to wywaliło mi sterowniki do myszki, klawiatury, sieci, głośników i nie wiem do czego jeszcze. 

Wie ktoś może jak zainstalować tego Linuxa, tak żeby nie było problemu z UEFI, a sterowników w windowsie mi nie wywalało?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 8 listopada 2017 przez niezalogowany
Uruchom ręcznie Linuxa (wejdź w biosie do boot options), zainstaluj ręcznie gruba i bedziesz miso chociaz linuxa ;p

Btw zobacz co się dzieje z wyłączonym uefi
komentarz 8 listopada 2017 przez Karol Kluziak Obywatel (1,210 p.)
A wtedy będzie mi Windows działał?
komentarz 8 listopada 2017 przez niezalogowany
Raczej tak, ale nie ma 100% pewności, zależy jakie problemy pojawia się później :p

Podobne pytania

+1 głos
3 odpowiedzi 3,103 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 608 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 695 wizyt

93,742 zapytań

142,678 odpowiedzi

323,297 komentarzy

63,326 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...