• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Polecenie gpupdate /force nie działa

Cloud VPS
0 głosów
3,527 wizyt
pytanie zadane 7 listopada 2017 w Sieci komputerowe, internet przez xRaPiDxX90 Nowicjusz (200 p.)
Witam! Otóż ostatnio zająłem się  automatyczną dystrybucja programów za pomocą GPO. Problem polega na tym, że gdy już w końcowym etapie chcę w Win 7 chcę wpisać gpupdate /force pojawia się: " Nazwa 'gpuptade' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy." Serwer działa na Windows Serwer 2012 r2. Oba systemy działają na VirtualBoxie. Dodam, że następuje komunikacja pomiędzy nimi (polecenie ping) i zapory systemowe są powyłączane (jeśli miałoby to cokolwiek zmieniać).

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 7 listopada 2017 przez niezalogowany
gpoupdate po prostu nie jest dodanie do PATH, sugeruję wywołanie tego polecenia używając pełnej ścieżki do programu, bądź dodanie tej samej ścieżki do PATH
komentarz 7 listopada 2017 przez xRaPiDxX90 Nowicjusz (200 p.)
A mógłbyś mi napisać jak dodać to gpouptade do PATH? Byłbym wdzięczny :D
komentarz 7 listopada 2017 przez niezalogowany
set PATH=%PATH%;Path\To\GpuUpdate\Root\Directory\

Tylko, że to zadziała na jedno uruchomienie kosnoli, jeżeli chcesz to dodać na stałe to musisz zmienić zmienną środowiskową, najpewniej wyklikując to gdzieś w opcjach (sorry, nie jestem windows'iarzem, więcej nie pomogę, szukaj w google)

Btw: Path\To\GpuUpdate\Root\Directory\ jest twoją ścieżką do binarki GpuUpdate ;)

komentarz 7 listopada 2017 przez xRaPiDxX90 Nowicjusz (200 p.)
Dobra dzięki, coś poklikałem i udało się :D

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 374 wizyt
pytanie zadane 27 kwietnia 2022 w Sieci komputerowe, internet przez Jarexxos Początkujący (260 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 652 wizyt
pytanie zadane 17 października 2020 w Systemy operacyjne, programy przez koleś34 Gaduła (3,270 p.)
+3 głosów
1 odpowiedź 272 wizyt

93,487 zapytań

142,423 odpowiedzi

322,773 komentarzy

62,908 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...