• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Moja pierwsza strona.

Object Storage Arubacloud
+4 głosów
788 wizyt
pytanie zadane 7 listopada 2017 w HTML i CSS przez adim1248 Początkujący (450 p.)

Witam,

od jakiegoś czasu zaintresowały mnie technologie webowe. Narazie uczę się Html, oraz Css i planuje zacząc nauke Javascriptu. Poniżej prezęntuje swoją pierwszą stronę internetową. Proszę o rzeczową ocenę, oraz wskazówki, które móbłbym użyć przy tworzeniu kolejnych projektów.

Ps: przy tworzeniu korzystałem z jQuery, lecz posłużylem się gotowym skryptem i tylko go lekko przerobiłem.

Strona/Portfolio: https://adim1248.github.io/webdesign/

Kod strony: https://github.com/adim1248/webdesign/tree/gh-pages

Pozdrawiam.

5 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 7 listopada 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
wybrane 7 listopada 2017 przez adim1248
 
Najlepsza

mamy ocenić zarówno kod, jak i wygląd? boo jeśli tak too...

Co do wyglądu:

  • ogólnie całkiem ładny, przejrzysty
  • dla tej pierwszej sekcji dałabym chyba height na 100vh, bo ucina u mnie część przycisku
  • fajnie by było jakby ten właśnie przycisk miał jakiś efekt hover, np tło białe + napis czarny i do razu widać że coś się dzieje;)
  • przy najechaniu na któryś element z menu powiększa się przy okazji header, daj dla elementu li border-bottom: 2px solid transparent, wtedy przy hoverze nie będzie zamieniało tylko kolor. Chyba, że to był efekt zamierzony...to i tak rozprasza trochę, więc mimo wszystko bym zmieniła;)
  • sekcja "o nas" ma za dużo tekstu, może lepiej by to było rozbić na kilka <p> z odstępami?
  • w portfolio też by się przydał jakiś efekt dla przycisków

Co do kodu:

<div class="text">Tworzymy dla was</div>

to powinno być nagłówkiem i w tym wypadku raczej <h2>

  • brakuje Ci altów dla <img>
<div class="image">
          <a href="#">
              <img src="img/2.jpg">
              <div class="middle">
                  <p>Strona restuaracji wykonana technologii</p>
                  <i class="icon-html5-alt"></i>
                  <i class="icon-css3"></i> 
                  <i class="icon-javascript"></i>
                  <i class="icon-php-alt"></i>
                  <a href="#" class="button">Zobacz!</a>
              </div>
          </a>
</div>

masz jeden link w drugim, więc ten wyżej chyba jest zbędny

  • inputy muszą mieć label, ale jeśli nie chcesz żeby on był widoczny na stronie to po prostu ukryj go w CSS
  • unikaj target="_blank" - pozwól użytkownikowi zdecydować, w której karcie chce otworzyć link
  • linki do portali społecznościowych wypadałoby dać w listę, bo to jednak lista :P

Nie jest tak źle, powodzenia dalej! :P

+1 głos
odpowiedź 7 listopada 2017 przez PaulGilbert Gaduła (3,280 p.)
Pod względem estetycznym bardzo mi się podoba. Ładna, prosta, przejrzysta, czytelna. W kwestii technicznej się nie wypowiem, bo jako początkujący nie czuję się kompetentny.
0 głosów
odpowiedź 7 listopada 2017 przez turtelian Obywatel (1,760 p.)
edycja 7 listopada 2017 przez turtelian
na i padzie naglowek "o nas" jest po prawej a reszta wysrodkowana. + nie jest wystylizowany tak samo (besz tej kreski poziomej) to samo na i padzie pro. Edit: nie tylko na ipadzie tak jest wszedzie :) imo naglowki kazdej sekcji powinny wygladac tak samo :)
na i padzie pro rozjezdza sie napis na zdjeciu u samej gory  przyklejony do krawedzi nie wyglada najlepiej.

Dodalbym jakis slider ktory by cofal na sama gore/dol w zaleznosci gdzie jestesmy.
Po za tym bardzo ladnie schludnie sam bym takiej nie zrobil :)

Rozumiem ze klikanie w ikonki mediow spolecznosciowych w stopce (pod napisame you can find us ) bedzie przekierywowalo do kont w tych mediach a nie tak jak teraz do tej samej strony ? Przynajmniej tak by bylo intuicyjnie :)
komentarz 7 listopada 2017 przez adim1248 Początkujący (450 p.)
Tak, zapomniałem o podlinkowaniu, jeszcze te ikony miały się podswietlać w kolorach z którymi są kojarzone.
komentarz 7 listopada 2017 przez turtelian Obywatel (1,760 p.)
bardzo dobry pomysl mozesz sprowac tez zrobic na odwrot tj: zeby byly kolorow z ktorymi sa kojarzone i po najechaniu zmieniac kolor imo to bedzie lepszym rozwiazaniem bo intyuicyjnie bedzie wiadomo ze sa interaktywne ( ale musisz sprawdzic czy bedzie to ladnie wygladalo)
komentarz 7 listopada 2017 przez turtelian Obywatel (1,760 p.)
A i jeszcze przycisk "submit" jest po prawej a moim zdaniem powinen byc wysrodkowany :)

Co do ikonek mediow tez po najechaniu minimalnie bym je powiekszyl :)

edit :na iphonie 5  tekst przykleja sie do prawej krawedzi
PS: jesli chcesz zebym dokladnie pobawil sie w testera napisz priw bo nie chce spamowac w temacie
0 głosów
odpowiedź 7 listopada 2017 przez EdeX Mądrala (5,110 p.)
Strona bardzo ładna ale mam ale :)

1. Do przycisku dodałbym jakąś ładną interakcje np. że cały staje się biały a napis czarny

2. Przy najechaniu na link brzydko się powiększa manu sticky

3. Ciekawie wyglądało by na zdj. dodać efekt parallax

4. I po najechaniu na obrazek z stroną kancelarii, restauracji, itd. odczuwa się dziwne wrażenie.

 

Więc tak punkt 1 i 3 to kwestia gustu ale 2 i 4 bym poprawił delikatnie :)
0 głosów
odpowiedź 7 listopada 2017 przez adim1248 Początkujący (450 p.)
Dziękuje wszystkim za cenne porady. Za jakiś czas postaram się stworzyć kolejną stronę. W sumie jeszcze nie wiem o jakiej tematyce ;p

Podobne pytania

0 głosów
6 odpowiedzi 987 wizyt
pytanie zadane 24 grudnia 2017 w Nasze projekty przez DudSon Użytkownik (680 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 749 wizyt
pytanie zadane 13 sierpnia 2018 w HTML i CSS przez Darklek Nowicjusz (220 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 644 wizyt
pytanie zadane 7 lutego 2018 w HTML i CSS przez PolYGlok Pasjonat (19,450 p.)

92,563 zapytań

141,413 odpowiedzi

319,590 komentarzy

61,948 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...