• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Predkość internetu spada na laptopie

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
1,637 wizyt
pytanie zadane 6 listopada 2017 w Sieci komputerowe, internet przez tomi003 Nowicjusz (120 p.)
Witam. Mam taki problem, odpalam laptopa internet nie dość ze nie chodzi z pełną predkością 120mb/s z multimedi to jest dosłownie co 5 minut predkosć spada do 0 kb/s i powoli zaczyna gdzies po 30 sekundach rosnąc do max 15 mb/s. Internet jest przez router multimedi, ale raczej nie leży problem z jego strony gdyż na innym laptopie internet działa bardzo dobrze i prędkość nie spada. Jak to naprawić ?
komentarz 7 listopada 2017 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)
Hmmm, a czy były już podobne problemy z tym komputerem? Rozumiem, że łączysz się przez wifi...? Czy jak prędkość spada to nadal utrzymuje się połączenie z siecią? (być może laptop "gubi" sieć). A jak łączysz się równocześnie z obu laptopów to wszystko działa? Spróbuj wykonać jeszcze speed test na jednym i drugim i porównać.
komentarz 7 listopada 2017 przez tomi003 Nowicjusz (120 p.)
Tak, łączę się przez wifi, jak prędkość spada to chyba nie zrywa całkiem połączenia, tylko tak jak piszesz, może gubi sieć, na speedtescie u mnie nieraz pokazuje i 6mb/s a na innym laptopie w tym samym czasie pokazuje np koło 60mb/s

Najgorsze że dzieje się tak dosłownie co chwile.
Mi to wygląda na problem z kartą sieciową, spróbuj zaktualizować sterowniki, a i możesz uruchomić jakiś program do analizy wifi, aby sprawdzić, z jaką mocą twoja karta łapie sieć wifi (choć w samym windowsie też to sprawdzisz). Możesz też połączyć się tym laptopem przez kabel i zobaczyć, czy wtedy też jest problem.
Moim zdaniem tez wina albo karty sieciowej albo sterowników, w windowsie niby pokazuje predkosc 72mb/s a u kolegi w pokoju obok na laptopie jest 433 mb/s... u niego działa internet na speedtescie 128 mb/s a u mnie moze z 15 jak ogarnie to max i do tego to rozłączanie, próbowałem ściągnać nowsze sterowniki, ale nie ogarniam któy mam wybrać i z jakiej strony, co nie ściągne to dzieje sie to samo ;/ mam już dośc tego laptopa..... mimo że jakiś bardzooo stary nie jest. tragedia cos robić na internecie
Spokojnie, jaki model laptopa?
Sterowniki zazwyczaj się ściąga ze strony producenta, a jak się nie wie, jakie, to polecam programik do tego, np. drivereasy.
A po kablu próbowałeś?
Po kablu narazie nie próbowałem, model laptopa Asus R510D, jak wchodze w sterowniki karty to pisze tylko karta bezprzewodowa 802.11n i gdzieś znalazłem że to ralink.

Na stronie asussa nie ma takiego modelu z D na końcu ;/

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 262 wizyt
pytanie zadane 24 marca 2020 w Sieci komputerowe, internet przez Grzegorz Pustułka Początkujący (470 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 239 wizyt
pytanie zadane 5 marca 2019 w Sieci komputerowe, internet przez seba Dyskutant (8,900 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 322 wizyt
pytanie zadane 27 czerwca 2019 w C i C++ przez MegaaSoft Obywatel (1,430 p.)

93,383 zapytań

142,382 odpowiedzi

322,539 komentarzy

62,744 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...