Witam,
Z uwagi, że jest to mój pierwszy post chciałbym się przedstawić. Mam na imię Łukasz i interesuje się programowaniem od 1 miesiąca. Po przerobieniu 7 odcinków kursu C++ postanowiłem stworzyć swój pierwszy, autorski program. Padło na program odpytujący ze słówek z j. angielskiego, które będą pobierane z pliku tekstowego. Plik tekstowy będzie miał strukturę:
widelec (słówko PL)
fork (słówko Ang.)
krzesło (słówko PL)
chair (słówko Ang.)
itd.
Teraz chciałbym, żeby program wczytał i wyświetlał w konsoli słówko polskie, ja wprowadzam jego odpowiednik z j. angielski. Program dalej dokonuje porównania, czy odpowiedź jest poprawna. Jak tak, otrzymuje stosowny komunikat, jak nie to program komunikuje błędną odpowiedź i podaje poprawne słówko angielskie.
Poniżej zamieszczam kod, który się kompiluje, ale są w nim dwa problemy:
1. Pytania i odpowiedzi nie są wczytywane linijka po linijce do odpowiednich tablic.
2. Nie następuje poprawne porównanie odpowiedzi z wartościami jakie powinny być zaczytane z pliku tekstowego.
Spędziłem 2h na analizie, co poszło źle, ale bez skutecznie. Wciąż jestem w tym samym miejscu. Będę wdzięczny za pomoc lub info. co jest napisane źle.
#include <iostream>
#include <iostream>
#include <fstream>
#include <cstdlib>
#include <algorithm>
#include <string>
using namespace std;
string ang[5], pl[5], poprawna[5];
string odpowiedz;
int main()
{
fstream plik;