• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Chwilowa zmiana kursora dla wszystkich elementów na stronie

Object Storage Arubacloud
0 głosów
405 wizyt
pytanie zadane 6 listopada 2017 w JavaScript przez kevin Mądrala (5,010 p.)

Witam!

Mam pytanie co do zmiany kursora w trakcie wysyłania danych poprzez AJAX. Mamy formularz i przycisk <input type="submit" value="sprawdź"> Użytkownik klikając w ten przycisk uruchamia skrypt który wysyła dane na serwer i blokuje input'y w formularzu aby użytkownik nie zmieniał ich wartości do czasu odpowiedzi od serwera. W tym czasie chcę zmienić kursor aby zawsze nie zależnie nad jakim elementem się znalazł zawsze wyświetlał się jako progress. Stosując:

$('*').css('cursor', 'progress');

A po otrzymaniu odpowiedzi od serwera chcę przywrócić kursor do normalnej ikony:

$('*').css('cursor', 'default');

Minus takiego rozwiązania jest taki że $(*) zmienia ikonę kursora dla wszystkich elementów, po najechaniu na input type="text" zostaje wyświetlana ikona 'default' a nie standardowa dla pola tekstowego. Więc jak zmienić kursor aby nie powodować takich konsekwencji ?

1
komentarz 6 listopada 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Koledzy podali Ci rozwiązanie, ale może warto na problem spojrzeć z innej strony... Jeśli faktycznie zależy Ci tak bardzo na "zabezpieczeniu" formularza przed kolejną wysyłką to może na czas "ajaxowania" nałóż na niego jakiś modal (np. zaciemnij, rozmaż itp.) i na nim walnij ikonkę typu preloader. W takim wypadku od razu wiesz, że musisz poczekać bo "coś się robi". Nie wiem czy sama zmiana kursorka jest odpowiednio wyrazistym sygnałem. Oczywiście to tylko moja subiektywna ocena, ale czasem warto nieco inaczej z boku patrzeć na problemy i stawiać się w roli nie tylko developera ale i usera :)

Pozdrawiam

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 6 listopada 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)

Może:

$('*').css('cursor', 'initial');

Pozdrawiam!

0 głosów
odpowiedź 6 listopada 2017 przez Comandeer Guru (600,810 p.)

Dlatego najlepiej nadać elementowi html klasę .busy i ostylować tę klasę, a następnie ją usunąć i tyle.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 886 wizyt
pytanie zadane 28 marca 2018 w JavaScript przez Kuba Jakubowski Gaduła (3,550 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 369 wizyt
pytanie zadane 31 stycznia 2017 w C i C++ przez L33TT12 Gaduła (3,950 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 427 wizyt
pytanie zadane 2 listopada 2016 w JavaScript przez niezalogowany

92,550 zapytań

141,394 odpowiedzi

319,522 komentarzy

61,935 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...