• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Robię program fabularny do szkoły i mam problem z pętlą for. Macie tu wycinek

Object Storage Arubacloud
–4 głosów
504 wizyt
pytanie zadane 5 listopada 2017 w C i C++ przez Wilhelm2003 Nowicjusz (150 p.)
zamknięte 5 listopada 2017 przez draghan
for(int i=0; i>=1000; i++)
    {
        raz++;
        cout << "Twoj poziom energii: " << energia << "%" << endl;
        cout << "Twoj poziom nasycenia: " << food << "%" << endl;
        cout << "Twoj poziom nawodnienia: " << woda << "%" << endl; getch();
        system("cls");
        cout << "Aleksander:  Trzeba sie przejsc do/na/w: " << endl; getch();
        cout << "a) portu" << endl;
        cout << "b) domu gornika" << endl;
        cout << "c) domu rybaka" << endl;
        cout << "d) domu kowala" << endl;
        cout << "e) ekwipuneku" << endl;
        cout << "f) gory" << endl;
        cout << "g) kopalni" << endl;
        cout << "h) pole" << endl;
        cout << "i) innych mieszkancow wsi" << endl;
        cout << "j) ryby" << endl;
        cout << "Wybierz: " << endl;
        cin >> dwa;
        system("cls");
        if(dwa == "a" || dwa == "A")
        {
            if(z=1)
            {
                z++;
                energia=energia-5;
                food=food-10;
                cout << "Aleksander:  Witaj!" << endl; getch();
                cout << "Zeglarz:  Czy chcesz gdzies poplynac?" << endl; getch();
                cout << "Aleksander:  Moglbym, gdyby to nie byl dla \nciebie problem" << endl; getch();
                cout << "Zeglarz:  Hmm...? Moze poplyniemy do starego portu \nw Ciechanowcu?" << endl; getch();
                cout << "Aleksander:  Dobrze! Ale dla czego do starego portu?" << endl; getch();
                cout << "Zeglarz:  Bo w Ciechanowcu jest teraz tak duzo \nmuzulmanow ze beda domagac sie prawa szariatu." << endl; getch();
                cout << "Aleksander:  No to plynmy!" << endl; getch();
                system("cls");
                Sleep(3000);
                cout << "narrator:  Po dwoch godzinach doplyneli do portu." << endl; getch();
                cout << "Adil:  Witajcie w Ciechanowcu przybysze! \nMam nadzieje, ze nie jestescie grzesznikami!?" << endl; getch();
                cout << "Zeglarz:  Niestety jestesmy." << endl; getch();
                cout << "Adil:  Czy wy sobie ze mnie zartujecie? \nNie wejdziecie do miasta." << endl; getch();
                cout << "Aleksander:  Niech pan nas wpusci. Co panu szkodzi?" << endl; getch();
                cout << "Adil:  To mi szkodzi, iz jak wy tu wejdziecie \nto ja dostane ze 3 lata." << endl; getch();
                cout << "Zeglarz:  Niech ci to twoj krol wybaczy i na \nchlopca wine zrzuc." << endl; getch();
                cout << "Aleksander:  ?" << endl; getch();
                cout << "Adil:  Niech wam bedzie." << endl; getch();
                cout << "narrator:  I weszli do miasta, a tam zdobyli jedzenie \ni picie." << endl; getch();
                jdj=jdj+4; wdp=wdp+3;
            }//if z=1
            else if(z=0)
            {
                z++;
                Sleep(500);
                cout << "Aleksander:  Dzien dobry zeglarzu!" << endl; getch();
                cout << "Zeglarz:  Witaj ponownie Aleksandrze!" << endl; getch();
                cout << "Aleksander:  Czy moglbys mi powiedziec gdie moge \nprzenocowac?" << endl; getch();
                cout << "Zeglarz:  Idz do rybaka." << endl; getch();
                cout << "Aleksander:  Dziekuje! Zegnaj!" << endl;
                getch(); system("cls");
            }//if z=0
            else if(z>=2)
            {
                z++;
                energia=energia-5;
                food=food-10;
                cout << "Aleksander:  Witaj!" << endl; getch();
                cout << "Zeglarz:  Czy chcesz gdzies poplynac?" << endl; getch();
                cout << "Aleksander:  Moglbym, gdyby to nie byl dla \nciebie problem" << endl; getch();
                cout << "Zeglarz:  Hmm...? Moze poplyniemy do portu \nw Lublina?" << endl; getch();
                cout << "Aleksander:  Dobrze!" << endl; getch();
                cout << "Zeglarz:  OK! Arrr..." << endl; getch();
                cout << "Aleksander:  No to plynmy!" << endl; getch();
                system("cls");
                Sleep(2000);
                cout << "narrator:  Po trzech godzinach doplyneli do Lublina." << endl; getch();
                cout << "Zeglarz:  Lublin na horyzoncie!" << endl; getch();
                cout << "Aleksander:  Moze znajdziemy cos do jedzenia." << endl; getch();
                cout << "Zeglarz:  Chwila, plynelismy 3 godziny, a jest \ngodzina 17:04 to wrocimy ok. 20" << endl; getch();
                cout << "Aleksander:  I co z tego?" << endl; getch();
                cout << "Zeglarz: Chcialem isc jeszcze na ryby." << endl; getch();
                cout << "Aleksander:  Pojdziemy we dwoch jutro." << endl; getch();
                cout << "Zeglarz:  No dobra. Pozwol, ze zapytam, ale nie tesknisz za rodzina?" << endl; getch();
                cout << "Aleksander:  {lkanie} No tak troche." << endl; getch();
                system("cls"); Sleep(1500);
                cout << "Zeglarz:  Dobra jestesmy w Lublinie!" << endl; getch();
                cout << "Aleksander:  Idziemy poszukac czegos do jedzenia." << endl; getch();
                jdj=jdj+3; wdp=wdp+2;
            }//if z=2

        }//if a
        else if(dwa == "b" || dwa == "B")
        {
            if(g=0)
            {
                g++;
                Sleep(500);
                cout << "Aleksander:  Dzien dobry!?" << endl; getch();
                cout << "Gornik:  Witaj mlodziencze! Co cie do nas sprowadza?" << endl; getch();
                cout << "Aleksander:  Zostalem porwany z miasta Moryn, i tu trafilem." << endl; getch();
                cout << "Gornik:  Nie wiem jak moge ci pomoc. O! wez moj kilof." << endl; getch();
                cout << "Aleksander: Nie trzeba!" << endl; getch();
                cout << "Gornik: Jesli nie chcesz mojego, wez ten z szafy sprzed drzwi." << endl; getch();
                cout << "Aleksander: Dziekuje! Dowidzenia!" << endl; getch();
                kilof++;
                getch(); system("cls");
            }
            else if(g!=0)
            {
                cout << "Gornik:  Chocmy do kopalnii" << endl; getch();
                item ++;
            }
        }// dwa = b

    }
komentarz zamknięcia: Rozwiązane.
1
komentarz 6 listopada 2017 przez s3r31n Początkujący (340 p.)

DragonCoder

Bez spinki. Masz rację i nie masz za razem. Czytelność kodu dla początkującego programisty jest zdecydowanie czymś innym niż dla doświadczonego. Ale dobrze, pomińmy to. Nie odniosłeś się niestety do kwestii nauki i sposobów jakie pokazuje Jerzy Grębosz czy Mirosław Zelent
Ludzie przychodzą tu ucząc się z kursu Pasja Informatyki, na poziomie do którego mogli dojść dzięki kursowi. Wchodzi na forum i dostaje w łeb. To nie tak, tamto nie tak. Ale to też pikuś.
W tym konkretnym przypadku, również skupiliście się w pierwszej kolejności na tym i prawie nikt nie napisał koledze, że jego kod się nie wykona.  Że jest tu masa innych, poważniejszych błędów.
Uważam, że dopóki kod operuje tylko w zakresie przestrzeni nazw standardowych, to użycie namespace std; jest jak najbardziej na miejscu. 
 

komentarz 7 listopada 2017 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
@s3r31n Racja, nie skupilem sie na jakosci zrodla kodu, moze i byl to blad, ale mysle, ze post o tych kursach powinnirn zostac przypiety na glowna, chociaz pare dni. Wracajac do Grebosza nie wiem jak on to przedstawia, ale z tego co wiem, to wiedza tam zawarta nie jest zla. Tzn jest napisana z zartem i wgl. Co prawda osobiscie zdecydowalem sie na ksiazke Praty, ale musza ja zaczac za pare dni.
komentarz 14 kwietnia 2018 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)

Wiem, że temat jest dość stary, ale dlaczego

1. Nie uzywaj endl, uzyj \n, ktore wstawiasz na koncu linijki w cudzyslowie

3. Wywal using namespace std, uzywaj std::

?

Przecież jak jest jakaś przestrzeń nazw, to raczej nikt inny nie może jej już zająć.

A to z tym dlaczego nie endl a znak nowej linni to nie mam pojęcia o co chodzi. 

komentarz 14 kwietnia 2018 przez Alvancaran Dyskutant (8,160 p.)

bo '\n' jest szybsze, a co do przestrzeni nazw przeczytaj odpowiedzi w tym linku: https://stackoverflow.com/questions/1452721/why-is-using-namespace-std-considered-bad-practice

komentarz 4 stycznia 2020 przez Julek1425 Nowicjusz (230 p.)

@Wilhelm2003, mam pytanie czemu pętla się zwiększa? for(int i=0; i>=1000; i++)

a probleme jest chyba to że znak + jest napisany po > - i>=1000

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 5 listopada 2017 przez the_danger Gaduła (4,800 p.)
wybrane 5 listopada 2017 przez draghan
 
Najlepsza
for(int i=0; i>=1000; i++)

Pętla się nigdy nie rozpocznie, bo warunek już na samym początku jest fałszywy. Raczej chodziło o coś takiego:

for(int i=0; i<1000; i++)

Jeszcze w paru miejschach masz przypisanie w ifie zamiast porównania. Np.

if(z=1)
komentarz 5 listopada 2017 przez Wilhelm2003 Nowicjusz (150 p.)

Dziękuję, za pomoc.smiley

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 796 wizyt
pytanie zadane 8 października 2019 w C i C++ przez rel Początkujący (340 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 252 wizyt
pytanie zadane 19 lutego 2017 w C i C++ przez beniek_01 Nowicjusz (140 p.)
–2 głosów
1 odpowiedź 182 wizyt
pytanie zadane 14 czerwca 2016 w PHP przez DawidxD Użytkownik (810 p.)

92,573 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...