• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Po co są metody statyczne?

0 głosów
1,993 wizyt
pytanie zadane 5 listopada 2017 w C i C++ przez Jakub 0 Pasjonat (23,120 p.)
zamknięte 5 listopada 2017 przez Jakub 0
Hej, ostatnio przypominam sobie programowanie obiektowe z dość znanej stronki :http://cpp0x.pl/kursy/Programowanie-obiektowe-C++/Podstawy/Statyczne-zmienne-i-metody-w-klasie/489 bo przez jakiś czas skupiłem się na algorytmice ze spoj'a i zapomniałem prawie wszystko o programowaniu obiektowym z kursu P.MZ (tu są też dodatkowe informacje). Ogólnie zrozumiałem do czego służą i po co są zmienne statyczne w klasie. Nic tam jednak nie ma o celu istnienia metod statycznych. Z innych źródeł przeczytałem że nie mogą one być wywoływanie z poziomu obiektu, nie mogą mieć nic wspólnego z nie statycznymi metodami itd... Nie mogłem jednak znaleźć żadnych informacji po co coś takiego, czy jest jakieś ich praktyczne zastosowanie?
komentarz zamknięcia: już wiem

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 5 listopada 2017 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
wybrane 5 listopada 2017 przez Jakub 0

Najlepsza
Metody i pola statyczne to jedynie upakowanie statycznych elementów w przestrzeni nazw klasy. Możesz to porównać do zmiennych i funkcji globalnych, gdzie przy dostępie zamiast samej nazwy musisz podać również prefiks z nazwą klasy.
komentarz 5 listopada 2017 przez Jakub 0 Pasjonat (23,120 p.)
Myślałem że obiektowość wszędzie jest taka sama...

Ale w C# moim zdaniem jest to lepiej zrobione
komentarz 5 listopada 2017 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
W językach typu C++, Java, C# obiektowość jest bardzo podobna. Wszystko rozchodzi się o niuanse syntaktyczne i funkcjonalne.
komentarz 5 listopada 2017 przez Jakub 0 Pasjonat (23,120 p.)

Jak zobaczyłem w  internecie hasło C++17 to myślałem że dostane zawału... Nie nadążam crying. Jak ja się uczę dopiero podstaw obiektowości a tu takie cuda i masę nowych standardów do których będę zmuszony się dostosować

komentarz 5 listopada 2017 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
A czemu dostosować? A niby jak programiści żyli przed C++17? Dzisiaj wystarczającym standardem jest C++11 i do niego radziłbym się dostosować. Siedemnastka chyba jest nadal w etapie tworzenia, więc jeszcze trochę czasu ujdzie, zanim na dobre zagości w środowiskach programistów.
1
komentarz 5 listopada 2017 przez the_danger Gaduła (4,800 p.)

Siedemnastka chyba jest nadal w etapie tworzenia

https://herbsutter.com/2017/09/06/c17-is-formally-approved/ 

Podobne pytania

+2 głosów
2 odpowiedzi 5,413 wizyt
pytanie zadane 4 lutego 2017 w Java przez Wiciorny Ekspert (283,260 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 330 wizyt
pytanie zadane 2 marca 2017 w Java przez Kloda Użytkownik (760 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 943 wizyt
pytanie zadane 27 sierpnia 2015 w C i C++ przez criss Mędrzec (172,570 p.)

93,720 zapytań

142,641 odpowiedzi

323,265 komentarzy

63,268 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...