• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Warunki if z łączeniem się do bazy danych sql

Object Storage Arubacloud
0 głosów
584 wizyt
pytanie zadane 4 listopada 2017 w PHP przez SzukającyPrzygód Bywalec (2,310 p.)

Witam

Jaki mam wprowadzić kod w php na mojej stronie aby w warunku if łączyło mi się z bazą danych i jak w tej bazie danych wartość index wynosi 1 to ma wykonać

include 'style.css';

 a jak wartość w bazie danych będzie wynosić 2 to ma wykonać 

include 'style_dwa.css';

Bardzo mi na tym zaleźy 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 4 listopada 2017 przez mi-20 Stary wyjadacz (13,190 p.)
wybrane 4 listopada 2017 przez SzukającyPrzygód
 
Najlepsza

nie wiem czy dobrze myślę ale najlepiej chyba przypisać index z bazy do jakiejś zmiennej i wtedy.

if(&zmienna == 1){
     include('style.css');
}else{
.    include('style_dwa.css);
}

oczywiście najpierw musisz pobrać wartość z bazy a dopiero później przypisać ją do zmiennej, możesz chyba też wstawić ją do ifa, np w przypadku pętli foreach w ifie byłoby $value['index']

mam nadzieję że w jakiś sposób pomogłem

komentarz 4 listopada 2017 przez SzukającyPrzygód Bywalec (2,310 p.)
A jak będzie wyglądać połączenie z bazą danych ?
komentarz 4 listopada 2017 przez mi-20 Stary wyjadacz (13,190 p.)
Jeśli używasz PDO, co polecam, to możesz zrobić tak:
<?php
require_once "connect.php";
$sth = $connect->query(SELECT * FROM `tbl`);
foreach($sth as $key =>$value){
   $zmienna = $value['nazwa kolumny w bazie'];
}

?>

Zapytanie to pierwsza linijka do, druga to już pobranie danych za pomocą pętli foreach, oczywiście jest wile innych sposobów na pobranie i wyświetlenie danych.

$sth to dowolna zmienna

$connect = w pliku połączenia z bazą sobie ją definiujesz

reszta to zapytanie.

Plik połączenia z bazą z wykorzystaniem PDO

 <?php
     try{
         $connect = new PDO('mysql:host=localhost;dbname=osadnicy','root','');
         $connect->setAttribute(PDO::ATTR_ERRMODE, PDO::ERRMODE_EXCEPTION);
     }
     catch(PDOException $e)
     {
         echo "Nie udało połączyć się z bazą";
     }

 ?>

 

+1 głos
odpowiedź 4 listopada 2017 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)

A więc najpierw łączysz się z bazą danych, np. PDO lub mysqli. Następnie wykonujesz zapytanie wyciągające z bazy danych zawartość pola index, np. SELECT * FROM nazwa_tabeli WHERE tutaj_warunek (oczywiście wszystko zależy jaka jest konstrukcja bazy danych i tabeli). A potem takie coś, np.
 

$wynik = $rezultat->fetch_assoc(); //zapisanie do zmiennej (tablicy) wynik rezultatów zapytania
$index = $wynik['index']; //zapisanie do zmiennej index wartości pola index z tabeli
if ($index == 1) {
// instrukcje jak index = 1
}
elseif ($index == 2) {
//instrukcje jak index = 2
}

 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 636 wizyt
pytanie zadane 18 listopada 2017 w PHP przez Jake Obywatel (1,820 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 381 wizyt
pytanie zadane 2 września 2019 w PHP przez milogab2004 Początkujący (440 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 244 wizyt
pytanie zadane 27 lipca 2021 w JavaScript przez Kytrap Początkujący (390 p.)

92,555 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...