• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Symfony vs Laravel 2018+

VPS Starter Arubacloud
–1 głos
5,930 wizyt
pytanie zadane 4 listopada 2017 w PHP przez sapero Gaduła (4,100 p.)
Witam, temat oklepany jednak chce zapytać o przyszłość tych frameworków.. ponieważ chciałbym zacząć się uczyć jednego z nich.

Laravel jest młodym frameworkiem i ciągle się rozwija a Symfony to stara kobyła:D

jak patrze to pracy jest więcej w Laravelu bo każdy się go łapie ponieważ jest przyjemny w pisaniu i przejrzysty a Symfony dość skomplikowane. Jak tak dalej pójdzie całe młode pokolenie informatyków zasilające rynek będzie robiła w Laravelu?

Czy lepiej postawić na Laravel ?

i jaki IDE polecacie +plugin?
komentarz 14 grudnia 2017 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Przynajmniej w pisaniu stronek za 200 zł, ale haczyk jest w późniejszym utrzymaniu.

Idź robić gównoburze gdzie indziej.

Z takim podejściem nie nauczysz się ich, a zwłaszcza SF (np. 4)
komentarz 14 grudnia 2017 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Symfony i Laravel nie są tak odległe od siebie w czasie. Symfony jest z 2005 roku a Laravel z 2011 - porównaj do zenda czy drupala.

5 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 4 listopada 2017 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
wybrane 14 grudnia 2017 przez sapero
 
Najlepsza
Na tym forum dostaniesz jedną odpowiedź że Laravel jest be. Bo jest tu akurat grupa ludzi którzy pracują na innych frameworkach i swoje zawsze będą chwalić.

Ja z racji tego że jestem początkujący i nie znam bardziej zaawansowanych problemów jakie za sobą niosą różne frameworki mogę powiedzieć że dla mnie Laravel jest strzałem w 10. Wszystko czego potrzebuję działa. Jest mnóstwo materiałów do nauki, aplikacje bazodanowe to czysta przyjemność. Kiedyś dla mnie mordęgą było dodawanie i obsługa zdjęć w bazie danych. Teraz to żaden problem. Na razie nie widzę wad, a same zalety. Wcale mnie nie dziwi że Laravel się rozwija i coraz częściej się na niego stawia.
3
komentarz 4 listopada 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)

Na tym forum dostaniesz jedną odpowiedź że Laravel jest be. Bo jest tu akurat grupa ludzi którzy pracują na innych frameworkach i swoje zawsze będą chwalić. 

Nieprawda, od dwóch miesięcy dzień w dzień, od poniedziałku do piątku, pracuję po 8 godzin w Laravelu, więc gdybym miał "chwalić swoje" to byłby to właśnie Laravel, a tak nie jest.

Podasz jakieś przykładowe zalety Laravela jakie widzisz? Tak z czystej ciekawości, bo to że po prostu działa to żadna zaleta.

Wszystko czego potrzebuję działa. Jest mnóstwo materiałów do nauki, aplikacje bazodanowe to czysta przyjemność. 

W Symfony też działa. Aplikacje bazodanowe również. Ośmieliłbym się nawet powiedzieć, że w sensie użytkowania Doctrine bije Eloquenta na głowę, ale nie wiem czy stosownym jest porównywanie ich tak wprost.

Kiedyś dla mnie mordęgą było dodawanie i obsługa zdjęć w bazie danych. Teraz to żaden problem.

O czym dokładnie mówisz? Dodanie zdjęcia do bazy to powinno być wprowadzenie jego ścieżki i załadowanie pliku na serwer. Pierwsze robi się jednym zapytaniem do bazy, drugie jedną funkcją PHP (pomijając walidację), choć frameworki oczywiście dokładają swoje metody.

Na razie nie widzę wad, a same zalety.

Jak piszesz kod i IDE nie jest w stanie zasugerować Ci połowy metod to wygodnie Ci się pisze? Mi nie, i dla mnie to już jest do uznania za dużą wadę.

Wcale mnie nie dziwi że Laravel się rozwija i coraz częściej się na niego stawia.

Mnie też nie dziwi. Ludzie lubią proste rzeczy, tylko później często to się odbija czkawką. 

komentarz 4 listopada 2017 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Właśnie o tej walidacji i całej obróbce zdjęcia. Wybieram zdjęcie i nie martwię się. Laravel mi je obrobi, skompresuje, dostosuje rozmiar, porobi miniaturki.

Zalety to przede wszystkim ogrom materiałów z których można się czegoś nauczyć. Mnóstwo przykładów na yt. Poza tym artisan. Jednym poleceniem w konsoli robię migracje, tworze model, albo tworzę controller z defaultowym crudem.

I w zasadzie dopiero na przykładach yt z Laravela zrozumiałem czym jest MVC. Bo wcześniej teoretycznie wiedziałem ale nie rozumiałem jak to w praktyce działa.
1
komentarz 4 listopada 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)

Właśnie o tej walidacji i całej obróbce zdjęcia. Wybieram zdjęcie i nie martwię się. Laravel mi je obrobi, skompresuje, dostosuje rozmiar, porobi miniaturki.

Tyle że walidację posiada prawie każdy framework. A te operacje na zdjęciach są wbudowane w Larve czy trzeba doinstalować? Nawet nie wiem, nie miałem potrzeby korzystać. W Symfony wiem że są bundle do doinstalowania, jeśli w Laraverze jest wbudowane to ok, można to uznać za jakiś plus.

Zalety to przede wszystkim ogrom materiałów z których można się czegoś nauczyć. Mnóstwo przykładów na yt.

Symfony też ma bardzo duże community, jest masę gotowych bundli - wręcz co sobie wymyślisz to jest.

Poza tym artisan. Jednym poleceniem w konsoli robię migracje, tworze model, albo tworzę controller z defaultowym crudem.

Jeśli porównywać do Symfony to żadna zaleta.

https://symfony.com/doc/master/bundles/SensioGeneratorBundle/commands/generate_doctrine_entity.html

https://symfony.com/doc/master/bundles/SensioGeneratorBundle/commands/generate_doctrine_crud.html

W Symfony dostaję od razu całą encję, w której mam gotowe gettery i settery i później operuję sobie na niej entity managerem. W Laravelu trzeba się odwoływać po metodach magicznych, co przy sporych modelach jest bardzo niewygodne, bo trzeba pamiętać dokładne nazwy wszystkich kolumn. Albo ratować się phpDocumentorem dopisywanym ręcznie do każdego modelu.

Rozumiem że po prostu dla Ciebie jest ok i nie będę wnikał, przecież każdy może pisać w czym chce :) Ale odnoszę wrażenie, że nie masz porównania do innego frameworka, np. Symfony, i chwalisz w ciemno to, co jest standardem także w innych frameworkach. Ze swojej strony mogę zaproponować, abyś jeszcze trochę poznał Laravela, a potem spróbował Symfony, aby mieć porównanie, ale to Twój wybór.

komentarz 4 listopada 2017 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Tak, przyznam nigdy nie próbowałem Symphony bo wszyscy wszędzie straszą że kobyła i że trudny. Więc jako początkujący nie pchałem się tam. Porównanie mam z microframeworkami, gdzie wszystko trzeba robić na piechotę i w sumie to nie wiem do czego one są jak nie przyśpieszają pracy, a wręcz wydłużają. Zacząłem więc od Laravela na chwilę obecną spełnia moje oczekiwania więc chwalę.

Czy w czystym Laravelu da się porobić to wszystko ze zdjęciami to nie wiem ja to mam ustawione w Voyagerze.
2
komentarz 4 listopada 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)

*Symfony

bo wszyscy wszędzie straszą że kobyła i że trudny

Nie wiem gdzie tak straszą, ale moim zdaniem wprowadzają w błąd. Jeśli Symfony jest kobyłą to Laravel również - tym bardziej, że Laravel bazuje na komponentach... Symfony. Stwierdziłbym jedynie, że Symfony ma nieco wyższy próg wejścia. Trzeba więcej zrozumieć, więcej się poduczyć, bo nic się nie bierze znikąd jak w Larvie. Ale moim zdaniem ta praca się zwraca w postaci tego, że mamy czytelny i zrozumiały kod.

A mikroframeworki faktycznie są mikro więc mają mniej funkcji, ale że wydłużają pracę bym nie powiedział. Korzystałem ze Slima i Silexa, mi tam skracają czas, bo nie muszę robić własnego routingu, DI itd.

2
komentarz 14 grudnia 2017 przez efiku Szeryf (75,160 p.)

Na tym forum dostaniesz jedną odpowiedź że Laravel jest be. Bo jest tu akurat grupa ludzi którzy pracują na innych frameworkach i swoje zawsze będą chwalić. 

Pracowałem w obu i co teraz? smiley
Lv - jak chcesz zbudować stronkę za 200 zł i jej nie utrzymywać. 
Tak to podsumuję. 

 

Ja z racji tego że jestem początkujący i nie znam bardziej zaawansowanych problemów jakie za sobą niosą różne frameworki mogę powiedzieć że dla mnie Laravel jest strzałem w 10. 

Posiedź jeszcze kilka lat w branży i zobaczymy.
Nikt tu żadnym fanbjojem nie jest.
Pracujesz w jednym, pracujesz w drugim - widzisz różnicę. 
Liczę na to, że dostaniesz zaawansowaną stronę do utrzymania na larwie, a później na sf i zobaczysz różnicę.yes
PS: Zanim zrobisz update, zrób backup. broken heart

3
komentarz 15 stycznia 2018 przez CenterPL Pasjonat (19,070 p.)

Na tym forum dostaniesz jedną odpowiedź że Laravel jest be. Bo jest tu akurat grupa ludzi którzy pracują na innych frameworkach i swoje zawsze będą chwalić. 

Huh, to i ja się podłącze, pracowałem w obu. Przy czym Symfony, mimo, a jakże, jakichś swoich ułomności, to jednak jest frameworkiem, w którym tworzenie czegoś wiecej niż prosty cms, jest czystą przyjemnością, czego nie mogę powiedzieć o Laravelu, w którym więcej magii i czarów niż gdziekolwiek indziej.  

+4 głosów
odpowiedź 4 listopada 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)

Laravel jest młodym frameworkiem i ciągle się rozwija a Symfony to stara kobyła:D

Ee, nie? Laravel ciągle się rozwija, Symfony też - szykuje się wersja 3.4 a i 4. No i nie wiem czy wiesz, ale Laravel w sporej części bazuje na... komponentach Symfony :D

jak patrze to pracy jest więcej w Laravelu bo każdy się go łapie ponieważ jest przyjemny w pisaniu i przejrzysty a Symfony dość skomplikowane

Powiem tak, to będzie moja osobista opinia oczywiście. Laravel przyjemny nie jest ani trochę. Pisanie w nim to czasem zgadywanie co jak zadziała. Pełno metod statycznych, które nie wiadomo skąd się biorą. Jakieś magiczne fasady. Pełno globalnych funkcji, które można wywołać byle gdzie - np. view(), redirect() i takie tam. Biedna dokumentacja, w której wielu rzeczy po prostu nie ma wyjaśnionych. Przejrzysty więc również nie za bardzo jest. Łatwiejszy? Jest odrobinę prościej na start - bo piszesz i to po prostu działa, tylko sam do końca nie wiesz co robi. Co do ofert pracy to pewnie zależy od miejsca i w ogóle, sądzę że nadal będą aplikacje tworzone i w tym i w tym.

Jak tak dalej pójdzie całe młode pokolenie informatyków zasilające rynek będzie robiła w Laravelu?

Niemożliwe, jest zbyt dużo osób, którym Laravel się nie podoba :P

Czy lepiej postawić na Laravel ?

Nie wiem, moim zdaniem nie. Ale może Cię spotkać np. taka sytuacja jak mnie - będziesz się uczył i chciał pisać w Symfony, a dostaniesz propozycję pracy w firmie, gdzie używają Laravela ;)

i jaki IDE polecacie +plugin?

PhpStorm nie ma sobie równych, chyba każdy Ci go poleci. Plugin do Symfony jest super, ogarnia wszystko. Plugin do Laravela też jakiś jest, ale już niestety niekoniecznie tak pomaga. Podpowiada jakieś tam widoki czy routing, ale niewiele. W pracy mamy jeszcze jakąś bibliotekę typu IDE Helper, która pomaga sugerować metody w IDE, ale i tak na sporą część rzeczy po prostu nie działa.

A więc ja polecam Ci Symfony. Laravela może i też warto trochę poznać jako dodatek, nie wiem, zależy gdzie dalej trafisz i co będziesz robił. To tylko (i aż w sumie) narzędzie, więc w Laravelu też się oczywiście da pisać i to działa, ale osobiście wolę Symfony. Aha, i co zawsze zaznaczam: nie chcę wyjść na żadnego hejtera Laravela, po prostu mi się ten framework mniej podoba :)

3
komentarz 4 listopada 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)

 Laravel przyjemny nie jest ani trochę. Pisanie w nim to zgadywanie co jak zadziała. Pełno metod statycznych, które nie wiadomo skąd się biorą. Jakieś magiczne fasady. Pełno globalnych funkcji, które można wywołać byle gdzie - np. view(), redirect() i takie tam. Biedna dokumentacja, w której wielu rzeczy po prostu nie ma wyjaśnionych

Jak bym czytał o magento 1, tylko tam jest jeszcze tak z 5x gorzej, bo dokumentacji w ogóle nie ma a magii tyle, że można by królika wyczarować z widoku :D 

komentarz 4 listopada 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Ja Magento nie znam, ale jeśli tak jest, to od razu wiem czego nie tykać ;D Chyba że w wersji 2 (bo chyba ta jest teraz aktualna) to się mocno zmieniło.
komentarz 4 listopada 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Dokumentacja już jakaś jest ale daleko jej do chociaż poprawnej...

Magento 1 - możesz wierzyć lub nie, ale poziom wejścia w to jest tak wysoki, że symfony dla niektórych uważane za coś niemozliwego to przy tym tak jak byś uczy się podstaw php-a.. Jednosobowo szczerze odradzam. Ja przy tym robię, ale w firmie więc jest łatwiej trochę :)
komentarz 4 listopada 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Heh, wierzę i na szczęście na razie nie planuję nic robić przy Magento.
komentarz 14 grudnia 2017 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
magneto 2 przypomina bardzo sf w sumie to dobrze, ale bardzo ciężki jest i trzeba dobrego serwera ;)
komentarz 5 lipca 2018 przez Gambr Dyskutant (7,530 p.)

@Arkadiusz Waluk A co sądzisz o tym

komentarz 5 lipca 2018 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
2015
komentarz 5 lipca 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)

@Gambr, a co powinienem sądzić? Prezentacja ta raczej w żaden sposób nie zmieni (nie oglądałem całej, przeklikałem trochę) mojego patrzenia na Laravela, ma on swoje pewne zalety (np. to ze można szybko wejść i coś postawić), ale jak dla mnie więcej wad i magii.

+1 głos
odpowiedź 10 grudnia 2017 przez pawmes Nowicjusz (160 p.)
Zacznę od końca - z IDE  mogę polecić ci Netbeans, może nie jest popularny jak inne ale bardzo dobry, i jest darmowy. Chociaż jeśli chodzi o plugin do Laravela to jeszcze chyba nie ma żadnego. Ostatnio poznałem też Atom - również bardzo fajny edytor, podobny do SublimeText.

Co do frameworków, o które pytasz, to warto uczyć się każdego, który jest popularny i w którym można znaleźć pracę. Obydwa te framewroki spełniają te warunki. Trudno mi się zgodzić z większością co zostało napisane w odpowiedziach do tego tematu na temat Laravela. "Mnóstwo statycznych metod" - to nie do końca prawda, bo tak w Laraverze jest zaimplementowany wzorzec (service locator) wyszukiwania obiektów w zbiorze wszystkich obiektów, których potrzebujesz (service container), co bardzo ułatwia pracę, jest to również bardzo dobrze testowalne jednostkowo. "Globalne funkcje" - to też nie do końca prawda mimo, że takie funkcje istnieją, ale jak spojrzysz w ciało tych funkcji, to są to obiekty, i te funkcje również są testowalne. Programowanie obiektowe to nie tylko używanie słów typy new, this, ale przede wszystkim pewna koncepcja programowania, którą osiągamy nie poprzez używanie konkretnej składni programowania obiektowego ale poprzez pewną strukturę, organizację, mindset itd (możesz używać składni programowania obiektowego i jednocześnie twój kod może nie mieć nic wspólnego z tą koncepcją programowania). "Pisanie w Laraverze to zgadywanie co jak działa" - napisałem kilka aplikacji komercyjnych i dość zaawansowaną aplikację na kurs Laravela i nigdy nie zgadywałem co jak działa. Większość rzeczy jest w dokumentacji, chociaż prawdą jest że ta dokumentacja do najlepszych nie należy. Ale nadrabia tutaj duża angielskojęzyczna społeczność Laravela. Na stackoverflow masz mnóstwo odpowiedzi na masę pytań, trzeba tylko umieć korzystać z google. Nic nie jest idealne, mi też nie wszystko się podoba, np na kilka sposobów dane z bazy do widoku można wczytać i później czytając stackoverflow można doświadczyć pewien mętlik.

Zaletą Laravela jest to że aplikacje powstają dużo szybciej niż w innych, i wbrew temu co często piszą - również zaawansowane aplikacje można spokojnie pisać, trzeba tylko lepiej poznać Laravela a nie rzucić okiem na metodę statyczną i to przekreśla wszystko (bo na pierwszy rzut oka nie zgodne z wzorcami które poznał do tej pory). I mało tego aplikacje w Laraverze są testowalne i utrzymywalne. Programista to zawód który ogranicza tylko wyobraźnia programisty, nawet jeśli czegoś w Laraverze nie ma to doinstalujesz z composera albo napiszesz sam, możesz nawet zgodnie z dokumentacją modyfikować samego Laravela jeśli chcesz aby coś działało inaczej).

Jest jeszcze jedna zaleta Laravela, która wynika z jego prostoty: opanowując Laravela będzie ci dużo łatwiej opanować w przyszłości trudniejsze (absolutnie nie znaczy lepsze) frameworki takie jak symfony czy zend framework (oczywiście jeśli będzie potrzeba ich opanowania). Tak jak któryś z kolegów tutaj napisał, że zrozumiał MVC, bo przy innych frameworkach ciężej było. Jest jeszcze wiele innych trudniejszych zagadnień które dzięki Laravelowi zrozumiesz szybciej: dependency injection, service container, events i inne.

Każdy popularny framework jest dobry. Niedawno czytałem już nie pamiętam gdzie w internecie wpis jednego interauty, gdzie porównał krytykę Laravela do fanatyzmu religijnego. Skłonny jestem się z tym zgodzić patrząc co i jak ludzie piszą na temat Laravela. Poza tym moim zdaniem te komentarze wynikają jeszcze z pewnego naturalnego i być może podświadomego buntu przeciwko konkurencji. Na Ubera też psioczą, bo ktoś wymyślił ciekawą rzecz która ludziom się podoba. Taki to już niestety lub stety jest świat, wszystko się będzie rozwijać, usługi mogą tanieć bo ktoś wymyśli coś fajnego co spodoba się wielu i później inni nazywają to psuciem rynku. Podsumowując ucz się tego co jest dobre, popularne i nie kieruj się bezkrytycznie tym co inni piszą.
komentarz 10 grudnia 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Co to ten Uber?
5
komentarz 10 grudnia 2017 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

Popularne != dobre.

Twierdzenie, że metody statyczne są ok, podpierając to hasłem service locator, jest bardzo ryzykowne, zważając na fakt, że service locator sam w sobie uważany jest za antipattern. A to z powodu tego, że łamana jest enkapsulacja i każda klasa mająca dostęp do service containera ma dostęp do wszystkich zależności. Dodatkowo zaciemnia to obraz aplikacji, bo nie widać zależności od razu.

Co do funkcji globalnych: ich implementacja tak po prawdzie nie zmienia faktu, że są funkcjami globalnymi.

Zaletą Laravela jest to że aplikacje powstają dużo szybciej niż w innych

A moje w Slimie powstawały jeszcze szybciej ;) 

komentarz 13 grudnia 2017 przez pawmes Nowicjusz (160 p.)
jpacanowski: Uber to firma, która robi konkurencję taksówkarzom :)
komentarz 13 grudnia 2017 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)

Popularne != dobre.

Coś w tym jest i muszę się z tym zgodzić. Spójrzmy na takie Ubuntu. Połowa tego forum to instaluje. A to szmelc jest, ja mam Archa i wiem co mam. Ale problematyczna instalacja skutecznie odstrasza ludzi od Archa. A teraz spójrzmy jaki popularny jest Windows ;)

komentarz 14 grudnia 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Uber to firma, która robi konkurencję taksówkarzom :)

Aaaa, no to ja się nie dziwię, że jest taki atak na to...
https://pl.wikipedia.org/wiki/Uber_(przedsi%C4%99biorstwo)#Krytyka

0 głosów
odpowiedź 15 stycznia 2018 przez daro0 Obywatel (1,430 p.)
Może zamiast toczyć te bezsensowne wojenki na temat tego co jest lepsze, warto by było się zastanowić nad zakresem zastosowań Laravela i Symfony. Osobiście nie tworzę niczego w żadnym z wymienionych a i za nic nie mogę się przemóc żeby opanować zarówno Symfony (próbowałem z 2.7) jak i Laravel (5.3). Jeden i drugi to skomplikowane twory.

Laravel moim zdaniem doskonale nadaje się do tworzenia małych i średniej wielkości stron www, nieskomplikowanych serwisów czy sklepów internetowych, tam gdzie jest założenie aby coś napisać szybko kosztem (i wydaje mi się że nie wszyscy to rozumieją) oczywiście tej jakości i tych wszystkich najlepszych praktyk, gdzie Symfony będzie nie do pobicia. W wielu ofertach pracy oczywiście przeważa Symfony, zastanawiam się tylko jakiego pokroju są te projekty a sądzę że chodzi o jakieś większe i poważniejsze, utrzymywane przez długie lata, z perspektywą łatwego znalezienia później innych programistów, którzy bez problemu będą mogli w takich projektach się odnaleźć. I to jest moim zdaniem głównym powodem dlaczego wybiera się wiodące frameworki.

Wydaje mi się że nie ma miejsca dla Symfony w przypadku realizacji projektów przez samodzielnych freelancerów, tutaj często chodzi o to żeby coś zrobić na szybko, że by oczywiście równie szybko dostać kasę i niech mi tu nikt nie wciska kitu na temat utrzymalnego i najwyższej jakości kodu kosztem dłuższego czasu realizacji. Mogę być absolutnie przekonany, że w wielu przypadkach taka strona www poza małymi zmianami, dobudowaniem czegoś nie będzie wymagała jakichś specjalnych działań w celu jej utrzymania itd. A poza tym życzę powodzenia w przekonaniu klienta, że warto więcej zapłacić za realizację czegoś według najlepszych praktyk, z pełnym pokryciem testami itd. Ktoś to samo napisze w Laravelu szybciej, za mniejszą kasę i obie strony zadowolone.

Ponadto podejrzewam że na Laravela jest taki sam Hype jak kiedyś na Kohanę i sądzę że za parę lat tak samo zdechnie i zostanie wyparty przez jakiś inny framework. Sądząc po ogromnej ilości postów zachęcających zielonych do nauki programowania w PHP i we frameworku najcześciej właśnie chodzi o Laravel a nie Symfony i na 100% przeważa to, że faktycznie jest łatwiejszy do opanowania bo wszystko działa od razu bez zabawy w jakieś konfiguracje w YAML, choć i tak moim zdaniem prostota Laravela jest tylko pozorna.

Sam rozważam wejście w inny framework i prawdę mówiąc prędzej przekonałbym się do Zenda czy Yii niż do Laravela czy Symfony. A i wydaje mi się że nie każdy ma świadomość tego, że Laravel albo Symfony nie są frameworkami dla wszystkich. Możecie sobie polecać ale to wcale nie znaczy że ktoś podjarany tym wszystkim faktycznie da sobie radę. Frameworki maja progi wejścia, to po pierwsze a po drugie strefa komfortu. To by tłumaczyło jak ktoś wszedł w strefę komfortu w Symfony a później przyjdzie mu pracować z Laravelem to faktycznie współczuję.
0 głosów
odpowiedź 6 czerwca 2020 przez Mario77 Nowicjusz (140 p.)

Powiem tak, pracuje zarówno przy projektach opartych na Laravelu i Symfony (choć juz mniej), i w 2020 moim zdaniem bezapelecyjnie wygrywa Laravel. Nie wchodząć w szczegóły, jest szybciej i przyjemniej. 

Ostatnio u nas w Software House nawet zrobiliśmy porównanie, gdybyś chciał zerknąć https://asperbrothers.com/blog/laravel-vs-symfony/

komentarz 6 czerwca 2020 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)
Nie zgodziłbym się z kilkoma punktami tego artykułu, ale ok.

Poza tym nie wiem po co odgrzewać tak stare tematy.
komentarz 14 czerwca 2020 przez KlejnotNilu Użytkownik (750 p.)

Ja to bym się nie zgodził z większością tego artykułu.

Templating engine – Symfony supplies Twig, but Laravel provides Blade which has a great benefit – you could reusable the code. That option does not exist in Twig.

Co to znaczy, że Blade pozwala na reużywalność kodu, a Twig nie?
 

If you are interested in database support – both provide object-relational mapping for data access. Symfony uses Doctrine, Laravel – Eloquent. 

Serio, jedno zdanie o ORMach? Nawet nie wspomniano o podstawowej różnicy, że jeden to AR a drugi to DM.

  • It stays updated with the newest version of PHP features.
  • It allows integrating apps and the most popular email services through API.
  • It is also compatible with other third-party platforms and libraries.
  • It has a large ecosystem of additional tools

 Co to za zalety, jeżeli dotyczą również Symfony?

 

Magic methods are the greatest advantage of Laravel – you can avoid too complicated and too long code. It saving your time, money and mental health of your web developer.

To już w ogóle ktoś pojechał po całości laugh Właśnie wszystko co magiczne to komplikuje kod, a nie odwrotnie.

Laravel jest bardzo fajnym narzędziem w rękach dobrego programisty, który zdaje sobie sprawę z wad i zalet używania takich rzeczy jak np. fasady. Na pewno jest prostszy do nauki, ale to nie jest żaden argument - to że coś działa to nie znaczy, że jest zrobione dobrze. A sam artykuł wydaje mi się lekko stronniczy.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 260 wizyt
pytanie zadane 30 sierpnia 2018 w PHP przez JeyJey Użytkownik (710 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 619 wizyt
pytanie zadane 10 grudnia 2018 w PHP przez Greeenone Pasjonat (16,100 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 1,149 wizyt
pytanie zadane 18 lipca 2016 w PHP przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,074 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...