• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Błąd kompilacji: "error: ld returned 1 exit status"

Object Storage Arubacloud
+1 głos
2,535 wizyt
pytanie zadane 3 listopada 2017 w C i C++ przez Kacalar Początkujący (270 p.)

Witam!

Ostatnio napotkałem niniejszy problem kompilacji programu. Wiem, że problem ten był poruszany już na forum kilkakrotnie, jednak żadne z rozwiązań w moim przypadku nie okazało się właściwe.

Z góry dziękuję serdecznie za pomoc!

PS. Jeżeli na screenie nie widać:
ld.exe||cannot open output file bin\Debug\Proba_1.exe Permission denied|
||error: ld returned 1 exit status|

komentarz 3 listopada 2017 przez Emil Panecki Bywalec (2,100 p.)
Podaj kod sprawdzę co może być nie tak.

 

PS. Ustaw jako Release może pomoże.
komentarz 3 listopada 2017 przez Kacalar Początkujący (270 p.)
edycja 4 listopada 2017 przez ScriptyChris

Wydaje mi się, że z kodem jest wszystko w porządku, ponieważ komunikat o błędzie wyświetla mi się w każdym programie. Kod programu:
 

#include <iostream>

using namespace std;

int liczba_1, liczba_2, d_1[10000], d_2[10000], i_1 = 0, i_2 = 0;

int main()
{
    cout << "Podaj pierwsza liczba: ";
    cin >> liczba_1;
    cout << "Podaj druga liczba: ";
    cin >> liczba_2;

    cout << "Dzielniki liczby " << liczba_1 << ":" << endl;
    for (int i=1; i<=liczba_1; i++)
    {
        if (liczba_1%i == 0)
        {
            d_1[i_1] += i;
            cout << d_1[i_1] << endl;
        }
        i_1++;
    }

    cout << endl;

    cout << "Dzielniki liczby " << liczba_2 << ":" << endl;
    for (int i=1; i<=liczba_2; i++)
    {
        if (liczba_2%i == 0)
        {
            d_2[i_2] += i;
            cout << d_2[i_2] << endl;
        }
        i_2++;
    }
    return 0;
}

 

komentarz 4 listopada 2017 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
Gdzie jest folder z projektem?
komentarz 4 listopada 2017 przez Kacalar Początkujący (270 p.)

C:\Users\Kacper\Documents\Cpp_projects\Proba_1

komentarz 4 listopada 2017 przez Emil Panecki Bywalec (2,100 p.)
Jak ja tak miałem to musiałem zreinstalować Code::Blocks'a lub stworzyć folder z projektem na pulpicie.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 4 listopada 2017 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
wybrane 4 listopada 2017 przez Kacalar
 
Najlepsza
Jak masz antywirusa, sprawdź, czy przypadkiem on nie blokuje konsolidatora przed tworzeniem pliku wykonywalnego.
komentarz 4 listopada 2017 przez Kacalar Początkujący (270 p.)
Masz rację był to problem z antywirusem. Dziękuję bardzo za pomoc!
0 głosów
odpowiedź 3 listopada 2017 przez Kacalar Początkujący (270 p.)
przywrócone 4 listopada 2017 przez Kacalar
Wydaje mi się, że z kodem jest wszystko w porządku, ponieważ komunikat o błędzie wyświetla mi się w każdym programie. Kod programu:

#include <iostream>

using namespace std;

int liczba_1, liczba_2, d_1[10000], d_2[10000], i_1 = 0, i_2 = 0;

int main()
{
    cout << "Podaj pierwsza liczba: ";
    cin >> liczba_1;
    cout << "Podaj druga liczba: ";
    cin >> liczba_2;

    cout << "Dzielniki liczby " << liczba_1 << ":" << endl;
    for (int i=1; i<=liczba_1; i++)
    {
        if (liczba_1%i == 0)
        {
            d_1[i_1] += i;
            cout << d_1[i_1] << endl;
        }
        i_1++;
    }

    cout << endl;

    cout << "Dzielniki liczby " << liczba_2 << ":" << endl;
    for (int i=1; i<=liczba_2; i++)
    {
        if (liczba_2%i == 0)
        {
            d_2[i_2] += i;
            cout << d_2[i_2] << endl;
        }
        i_2++;
    }
    return 0;
}
komentarz 4 listopada 2017 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

@Kacalar, proszę o wstawianie kodu w odpowiednie bloczki.

komentarz 4 listopada 2017 przez Kacalar Początkujący (270 p.)

Dziękuję, ale już rozwiązałem problem. smiley
Trzeba było wyłączyć antywirusa.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,716 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 287 wizyt
pytanie zadane 26 stycznia 2020 w C i C++ przez Nowicjusz13 Użytkownik (570 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 689 wizyt

92,568 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,623 komentarzy

61,956 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...