• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

jak nauczyć się JS

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,125 wizyt
pytanie zadane 2 listopada 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez mi-20 Stary wyjadacz (13,190 p.)
Cześć wszystkim, mam dość śmieszne pytanie, mianowicie...Jak nauczyć się pisać w JavaScript.

Znam dobrze HTML łącznie z Bootstrapem, całkiem dobrze znam PHP, ciągle się go uczę jednak przychodzi mi to dość łatwo, napisałem już dość ciekawy serwis i całkiem fajnie działa, ogarniam również C++, C, Ruby jednak w żaden sposób nie mogę nauczyć się JavaScriptu :/ Możecie polecić mi jakiś dobry i przystępny kurs tego języka?

Właśnie przy pisaniu wcześniej wymienionego serwisu w celu nauki PHP uświadomiłem sobie w jak wielu miejscach należałoby użyć JS aby strona wyglądała a jej działanie było sprawniejsze.

I jeszcze trochę z innej beczki, poleci ktoś artykuły na temat zaawansowanego bezpieczeństwa skryptów? Tzn, zabezpieczenia skryptów PHP.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 2 listopada 2017 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)

Witam,
to bardzo dziwne, że nie możesz opanować JS skoro umiesz PHP. Są to bardzo podobne języki w sensie składni.
Jak się uczyć? Hmmm, tak samo, jak uczysz się PHP, czyli tworzyć swoje projekty. Kursów w necie jest pełno, książek też. Polecam:
http://kursjs.pl/
https://developer.mozilla.org/pl/docs/Web/JavaScript
https://pl.khanacademy.org/computing/computer-programming
Co do książek to polecam:
https://helion.pl/ksiazki/javascript-i-jquery-nieoficjalny-podrecznik-wydanie-iii-david-sawyer-mcfarland,jsjqn3.htm#format/e
https://helion.pl/zakupy/edit.cgi?noty=1b9805f7721f117e0330bccc9e9f31d6
Ta ostatnia pozycja to cały zestaw książek - trudnych, ale bardzo dobrze oddających sens JS
Co do bezpieczeństwa:
https://helion.pl/ksiazki/tworzenie-bezpiecznych-aplikacji-internetowych-z-przykladami-w-php-marcin-lis,twbeap.htm#format/d

Ogólnie nie ma złotego środka na naukę danej rzeczy. Jeden uczy się łatwiej z książek, inny z kursów video, itp. Sam musisz znaleźć swój efektywny sposób, ale bez praktyki się nie uda.
Powodzenia

 

komentarz 2 listopada 2017 przez ProgramistaStepek Nałogowiec (27,020 p.)

Ta pierwsza z twoich wymienionych książek do JS nie jest zbyt godna uwagi, gdyż nie uczy praktycznie nic.

komentarz 2 listopada 2017 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)
Skoro tak uważasz... ja osobiście cenię sobie książki z serii nieoficjalny podręcznik, książka jest napisana bardzo lekkim językiem i wiele rzeczy mi wyjaśniła. Oczywiście można dyskutować czy jest idealna, ale dla osób początkujących czy nawet średnio zaawansowanych jest ok. Taka jest moja opinia.
komentarz 2 listopada 2017 przez zgrybus Pasjonat (24,860 p.)
Przecież w tej książce jest tylko jQuery i wykorzystywanie gotowych pluginów do jQuery :P

JS'a w ogóle nie uczy
komentarz 2 listopada 2017 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)
Proponuję ją przeczytać, a nie zerknąć na spis treści. Owszem jest jQuery, ale jest też ładnie opisana składnia JS
komentarz 2 listopada 2017 przez zgrybus Pasjonat (24,860 p.)
Przeczytałem, więc wiem co mówię :)
komentarz 2 listopada 2017 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)

Ja też wink, ale nie ma się co kłócić o książkę jedną z wielu. Jak komuś nie pasuje to sobie jej nie kupi i tyle. Ja nikogo nie zmuszam. Mi pomogła na początku przygody z JS więc ją polecam.

komentarz 2 listopada 2017 przez zgrybus Pasjonat (24,860 p.)
Ok? :)
+1 głos
odpowiedź 2 listopada 2017 przez ProgramistaStepek Nałogowiec (27,020 p.)

Myślę, że to są źródła godne uwagi:

  • Kanał YT TheNetNinja (EN)
  • kursjs.pl (PL)
  • MDN (PL/EN)
  • Samuraj Programowania (PL) - trochę seria wygasła, ale te tutoriale, które już zostały opublikowane całkiem ciekawie przedstawiają specyfikę języka Javascript

Myślę, że na początek wystarczy. Oczywiście jak będziesz miał kłopoty to udzielaj się na forum, pytaj itd. 

1
komentarz 2 listopada 2017 przez Comandeer Guru (600,810 p.)
MDN wyłącznie po angielsku. Wersja polska jest nieaktualna.
komentarz 2 listopada 2017 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)
Nie tyle nieaktualna, co nie wszystko zostało przetłumaczone na język polski, ale może kiedyś...:)
komentarz 2 listopada 2017 przez ProgramistaStepek Nałogowiec (27,020 p.)
Ja sam korzystam głównie z wersji angielskiej, dałem PL w nawiasie, bo kojarzę, że jakieś tam "szczątki tłumaczenia" były.
2
komentarz 2 listopada 2017 przez Comandeer Guru (600,810 p.)

Nie tyle nieaktualna

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/CSS/display

vs

https://developer.mozilla.org/pl/docs/Web/CSS/display

W polskiej wersji nie ma ani CSS Grida, ani nawet flexboxa – tak bardzo aktualna jest ta wersja. 

Podobne pytania

+2 głosów
2 odpowiedzi 1,040 wizyt
+2 głosów
2 odpowiedzi 476 wizyt
pytanie zadane 27 września 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Xar Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 1,229 wizyt

92,556 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,561 komentarzy

61,942 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...