• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[ ZLECĘ ] Arduino - akcelerometr - sterowanie diodami LED

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
230 wizyt
pytanie zadane 1 listopada 2017 w Ogłoszenia, zlecenia przez _Sheriff_ Nowicjusz (120 p.)

Witam wszystkich.
Chciałem zlecić stworzenie platformy do sterowania diodami LED RGB.
Coś na wzór wyświetlania obrazków na kołach/szprychach rowerowych w czasie jazdy, tylko że bardziej rozbudowane.

Poniżej kilka przykładowych linków, na czym niej więcej miało by to polegać.
1. Bluetooth Intelligent Control Wheel Light Bicycle Wheel LED Lights 192 Pieces RGB Support APP DIY Wheel Lights
2. 3011 New PC Programmable Wireless LED Custom Message Bike Cycle Motor Wheel Lights free shipping 
3. Led Light for Bike Spokes RGB Waterproof Bicycle Wheel Light Cool Color Changing Bike Tire Lamp Bike Bicycle Light Accessories
4. YQ8003 DIY Bicycle Light Programmable Bicycle Spoke Bike Wheel LED Light Double Sided Screen Display Image For Night Cycling

Z tego co się zorientowałem na początek będzie potrzebne:
- arduino nano v3.0 lub inny mniejszy?
- akcelerometer np. MPU-6050, to określenia szybkości obrotów koła/diod led
- diody LED z możliwością sterowania każdą diodą oddzielnie, wszystkie na jednym pasku/PCB
- zasilanie ogniwami 18650 3,7V
- aplikacja do obsługi wgrywania grafiki/plików do arduino poprzez USB
- i inne elementy w zależności od potrzeb.

Ogólny zarys działania całości:
1. Mamy jakiś wzór/obrazek w pliku *.bmp
2. Program go konwertuje do właściwego formatu ( program dostępny na internecie ) poniżej przykładowy kod.
3. Wgrywamy gotowy plik do arduino
4. Włączamy całość i jedziemy rowerem
5. Zależnie od obrotów koła ( akcelerometer ) wyświetlanie przez diody led jest kontrolowane w celu osiągnięcia najlepszego efektu.

Oczekiwania:
Od osoby lub grona (nie koniecznie całość ma wykonać 1 osoba ) osób potrzebuję wsparcia takiego:
Doboru akcesoriów/elementów jak najmniejszych ,
- nie koniecznie poskładania w całość, ale oczekuje dobrej rady w stylu: " to będzie dobre rozwiązanie, bo..." .
Zaprogramowania całości


Osoby zainteresowane proszę o kontakt, omówimy szczegóły projektu i wynagrodzenie. 

- ewentualnie proszę o kontakt do kogoś kto by się podjął takiego zadania

Mile widziana będzie możliwość dalszej współpracy w ramach rozwoju projektu o dodatkowe elementy. 
e-mail balkon.piwnica(at)gmail.com


{
   "buff" : [
      "Lighttoys_icon.bmp",
      "Lighttoys_text.bmp",
      "Firefox_logo.bmp",
      "Google_logo.bmp",
      "Apple_logo.bmp",
      "Youtube_logo.bmp",
      "CocaCola_logo.bmp",
      "CocaCola_logo4.bmp",
      "BMW_logo.bmp",
      "WarnerBros_logo.bmp"
   ],
   "compo" : {
      "endTime" : [
         4000.042480468750,
         8000.0917968750,
         12000.11425781250,
         16000.08105468750,
         20000.08593750,
         24000.027343750,
         28000.074218750,
         32000.0566406250,
         36000.08593750,
         40000.08593750
      ],
      "scale" : [ 700, 770, 840, 735, 840, 770, 770, 840, 840, 840 ],
      "sourceId" : [ 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ],
      "spacing" : [ 39, 65, 38, 48, 33, 24, 16, 29, 38, 26 ],
      "startTime" : [
         0.0,
         4000.042480468750,
         8000.0917968750,
         12000.11425781250,
         16000.08105468750,
         20000.08593750,
         24000.027343750,
         28000.074218750,
         32000.0566406250,
         36000.08593750
      ]
   },
   "music" : "",
   "repeatPoi" : true,
   "soundLoaded" : false,
   "timeActive" : 40071.64843750,
   "timeActiveStart" : 0.0,
   "timeFull" : 120000.0,
   "version" : 1.059999942779541
}

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 1 listopada 2017 przez Lrror Bywalec (2,720 p.)
Porywasz się z motyką na słońce. To nie takie łatwe jak się może wydawać.
Nie chcę cię nie zniechęcać jednak tak to z mojej strony wygląda.
Coś co kosztuje 150zł to nie koniecznie jest łatwe w budowie.
Ale przyjmijmy że zbudowałeś jakiś program na arduino itp.
Tylko jak zamierzasz zamontować takie arduino na kole ?
Taki gadżet musi być wywarzony odpowiednio inaczej nie trudno się domyślić co się może stać.
Oczywiście można by było zastosować mikrokontroler AVR jednak nadal pozostaje problem wyrzymałej obudowy by wytrzymała przeciążenia.
komentarz 2 listopada 2017 przez _Sheriff_ Nowicjusz (120 p.)
Obudowa itp nie jest problemem, rurka załatwi sprawę.

Grunt to żeby dobrać jak najmniejsze elementy i to okodować.
0 głosów
odpowiedź 1 listopada 2017 przez niezalogowany
Prosisz o wysokiej jakości customowy wyświetlacz POV

 

Nie będzie to tanie ani praktyczne lepiej kupić gotowca

Ale jak już do możesz się mnie dopytać na PW co i jak :)

Podobne pytania

+1 głos
0 odpowiedzi 145 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 286 wizyt
pytanie zadane 9 października 2018 w Sprzęt komputerowy przez maciokeks Nowicjusz (220 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,476 wizyt
pytanie zadane 3 lutego 2020 w Mikrokontrolery przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,080 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...