• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak pisać lessem

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
438 wizyt
pytanie zadane 1 listopada 2017 w HTML i CSS przez bicnet Gaduła (4,800 p.)
Witam,

chciałbym rozpocząć pisanie lessem, ale nie wiem jak się za to zabrać, szukałem poradników na YouTube, ale większość to 2 lata+ , gdzie trzeba pobrać jakiś program, który będzie przetwarzał ten kod. Jednak słyszałem, że można bez tego sobie poradzić, ale jednak nie wiem jak (używam Atom'a). Mógłby ktoś wyjaśnić jak to ustawić, albo podesłać jakiś poradnik?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
komentarz 1 listopada 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
Zarówno less jak i sass musisz przetworzyć do wynikowego css. Najlepiej zapoznaj się w webpack gdzie od razu jednym odpaleniem obrobisz cały kod.

A tak po za tym to dlaczego less? Osobiście proponuję scss, do którego poradników jest dużo w necie.
komentarz 1 listopada 2017 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)
Koleś chce ogarnąć LESS. Nie mów, że najlepiej od razu iść do Webpacka.
komentarz 1 listopada 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
Jak nie chce webpacka to zawsze może użyć kompilatora do IDE. W webpacku nie ma nic szczególnie trudnego więc nie za bardzo rozumiem dlaczego tak od niego stronisz ale to już kwestia indywidualna. Pozostaje tylko pytanie czy faktycznie warto iść w less? Z tego co czytałem to nawet wiele frameworków css jak bootstrap przechodzi na sass, ale nie używam na codzień bootka więc mogę się mylić (niech mnie najwyżej poprawią osoby pracujące z nim).
komentarz 1 listopada 2017 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)
Nie ma nic złego w webpacku, ale koleś widać chce skompilować tylko CSS, a webpack to już kompletny bundler całego projektu. Myślę, że nie ma sensu polecać od razu molocha od wszystkiego. Niech obczai jak działa kompilator LESS sam z siebie :) A polecanie SASSa to inna para kaloszy i tu nie mam zarzutów. Sam go używam od kilku lat i się do niego przyzwyczaiłem. Ale jeśli chodzi o procesory CSS to jest duży wybór. Warto się zapoznać.

4 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 1 listopada 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
można kompilować online, zatrudnić gulpa czy lokalnie pobrać kompilator.
+2 głosów
odpowiedź 1 listopada 2017 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
+1 głos
odpowiedź 1 listopada 2017 przez Nicolaus Dyskutant (9,740 p.)

Less jest jednym ze starszych (o ile nie najstarszym) z preprocesorów Css'a. Ja osobiście korzystam i polecam Sass'a.

Jakbyś się na niego zdecydował to TU masz poradnik do całego Gulp'a. Co do Atom'a to są rozszerzenia do automatycznego kompilowania, choć na początek chyba najprościej jest wejść na codepen.io i tam jako zamiast Css wybrać Sass/Scss ;)

+1 głos
odpowiedź 1 listopada 2017 przez JayJay Mądrala (6,020 p.)
edycja 1 listopada 2017 przez JayJay

Less jest preprocesorem CSS. Usprawnia i przyspiesza pracę, jednak przed wykorzystaniem na stronie musisz najpierw skompilować kod Less do CSS'a.

Kod Less możesz skompilować do CSS np. za pomocą:

1. Programu typu Koala, kompilującego Less (i nie tylko) do CSS
  2. Za pomocą konsoli, po instalacji kompilatora z pomocą npm . Instrukcje znajdziesz na stronie Less w sekcji "Get Started"
  3. Zainstalować wtyczkę (settings > install packages) do Atom'a kompilującą Less do CSS np. less-autocompile

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 163 wizyt
pytanie zadane 29 lipca 2020 w HTML i CSS przez eugi Użytkownik (610 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 94 wizyt
pytanie zadane 18 marca 2019 w HTML i CSS przez Eimens Maniak (69,240 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 184 wizyt
pytanie zadane 30 listopada 2017 w HTML i CSS przez Venglas Obywatel (1,160 p.)

93,329 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,400 komentarzy

62,662 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...