• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Komputer stary czy po prostu słaby

0 głosów
502 wizyt
pytanie zadane 1 listopada 2017 w Sprzęt komputerowy przez TapQu Użytkownik (540 p.)
zamknięte 18 lutego 2018 przez TapQu
Mam komputer Windows 7 (Stacjonarny)

8GB ram

Karta graficzna chyba GeForce gt 620 (ewentualnie sprawdzę i poprawie)

Mam go od około 5 lat często laguje nawet w słabszych grach jak robocraft na najszybszej grafice podczas włączania gry albo przełączania pomiędzy edit mode jest brak odpowiedzi i trzeba chwilę poczekać co denerwuje i czasami klikam żeby wyłączyć program ;-;

Chciałbym żeby ktoś napisał czy jest poprostu słaby czy stary.

Jeżeli jeszcze jakieś informacje potrzeba proszę napisać jakie i dopiszę.

Z góry dziękuję.
komentarz zamknięcia: Stare pytanie
1
komentarz 1 listopada 2017 przez criss Mędrzec (172,570 p.)

stary czy po prostu słaby

W tym kontekście to praktycznie synonimy.

Chciałbym żeby ktoś napisał czy jest poprostu słaby czy stary.

Niby na jakiej podstawie? Podałeś tylko rozmiar RAM i niepewny model grafiki (dopisując jeszcze łaskawie że EWENTUALNIE sprawdzisz). To może jednak EWENTUALNIE sprawdzisz zanim zadasz pytanie? Wtedy może ewentualnie ktoś ci odpowie.

komentarz 1 listopada 2017 przez adrian17 Mentor (354,120 p.)
Tym bardziej że na przykład dane o procesorze są na talerzu https://i.ytimg.com/vi/HaTwGAe3d5E/maxresdefault.jpg
komentarz 1 listopada 2017 przez TapQu Użytkownik (540 p.)
Nie mam dziś dostępu do komputera, mam 14 lat skąd mam wiedzieć co potrzebne będzie :/ jak bym wiedział to bym napisał.
komentarz 1 listopada 2017 przez adrian17 Mentor (354,120 p.)

skąd mam wiedzieć co potrzebne 

Pytasz o komputer.

Przydadzą się informacje o komputerze. Im więcej, tym lepiej.

komentarz 1 listopada 2017 przez criss Mędrzec (172,570 p.)
W takim razie nie zadawaj pytania, dopóki nie masz dostępu do potrzebnych informacji.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 1 listopada 2017 przez niezalogowany
Nic nie napisałeś o innych podzespołach, ale NV GT620, to po prostu słaba karta. Z kartami GTX 670, GTX 680 i GTX 690 ma wspólną tylko "6" w nazwie i nic poza tym. 610, 620 i 630 są w technologii 40nm, a 670, 680 i 690 w 28nm. Ale przycinanie na oknach to też nie powinno być, może układ chłodzenia brudny?
Był czysczony  (ok. w wakacje) ale nic to nie zmieniło.

Jutro mam dostęp do komputera to dopisze inne informacje, najlepiej napisz co potrzebne bo szczerze to nie wiem xd.
komentarz 1 listopada 2017 przez niezalogowany
Kiedy ostatnio reinstalowałeś system? Spróbuj jakiegoś Linuxa odpalić z płyty live i popatrz, jak będzie działać, może to jest wyjście? Pięcioletni sprzęt, to jest już staruszek, ale da się z niego jeszcze wycisnąć nowe życie przy odpowiednim podejściu. Ściągnij Minta Cinnamon lub MATE (IMO MATE ładniejszy) i sprawdź, jak to będzie działać. Jak bez instalacji da się normalnie funkcjonować, to po instalacji będzie jeszcze lepiej.
Mam 14 lat i nie znam się aż tak bardzo więc mógłbyś trochę wyjaśnić :/
komentarz 1 listopada 2017 przez niezalogowany
Powodów "przycinek" może być milion i jedna: dojechany dysk - sprawdź to jakimś HDD Tune, mało pasty termoprzewodzącej, albo wyschnięta na wiór (brak kurzu to nie jedyna przyczyna słabego chłodzenia), bajzel w systemie - to takie najczęściej spotykane.
0 głosów
odpowiedź 1 listopada 2017 przez m4sk1n Pasjonat (16,750 p.)
Jest dość stary na dzisiejsze standardy (choć już wtedy miał kartę graficzną z niskiej półki), co nie znaczy że jest słaby… Reinstalowałeś w tym czasie system? Może spróbujesz też jakiejś dystrybucji Linuxa, np. Sparky? Robocraft działa na nim i może będzie działać nawet lepiej :)

Moja stara GT630M zyskała trochę po podkręceniu, może po delikatnym podkręceniu też zauważysz różnice? Ale ostrożnie…
Nie znam się za bardzo na tym :/

Reinstalowanie chodzi ci o format?  :P
1
komentarz 1 listopada 2017 przez m4sk1n Pasjonat (16,750 p.)
Tak, chodzi o format.
Tak ale nic mu nie pomogło czyli pewnie już stary poprostu a ojciec mówi że od wirusów jak format je usuwa i nie pomaga xd Tylko telefony nowe mi kupuje xd A nigdy chyba jeszcze nie miałem wymienionego komputera xd ok. Od 8~9 roku życia mam ten sam czyli 5~6 lat ( może być też że jest starszy niż 6 lat bo chyba przed tym też był używany przez starszego brata.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 423 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 347 wizyt
–1 głos
0 odpowiedzi 1,534 wizyt

93,427 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,649 komentarzy

62,787 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...