• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wstawianie daty i godziny do bazy danych w MySQL za pomocą python

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
2,410 wizyt
pytanie zadane 1 listopada 2017 w SQL, bazy danych przez Undisputed Gaduła (3,040 p.)
Witam.
Mam tabelę, do której muszę wstawić aktualną datę w formacie RRRR-MM-DD oraz godzinę w formacie HH:MM:SS. Jednak, gdy odczytuję datę i godzinę z systemu i wstawiam do bazy danych to rekord się nie wstawia.
Bardzo proszę o pomoc.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 1 listopada 2017 przez cyberDEV Użytkownik (780 p.)
edycja 1 listopada 2017 przez cyberDEV
Dodajesz datę jako "string" z wykorzystaniem apostrofów np. '2017-11-01 14:13:15'?

Edit: Oczywiście nie chodzi o stringa (VARCHAR), ale o wstawienie daty pomiędzy apostrofami.
komentarz 1 listopada 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
nie po to bazy maja pola dedykowane dla dat zeby robic stringi...
komentarz 1 listopada 2017 przez cyberDEV Użytkownik (780 p.)
No tak, ale datę wstawiasz w jaki sposób? Chyba trzeba użyć apostrofów nawet jeśli pole ma typ DATE czy DATETIME.
komentarz 1 listopada 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Ja bym nadal obstawiał bardziej przy typie timestamp ale to już zależy dokładnie od tego jakie masz daty, jakie zakresy itp. Timestamp bez problemu obsłużysz praktycznie wszędzie, a ponad to zawsze masz pełną informację. Na przykład dziś chcesz tylko datę, ale za rok stwierdzisz, że może warto analizować też czas i tutaj timestamp jest idealne, bo zawsze masz wszystko, a jak to obrobisz to już kwestia dowolna. Niezbyt natomiast rozumiem o jakie apostrofy Ci chodzi?
komentarz 2 listopada 2017 przez cyberDEV Użytkownik (780 p.)

Mam na myśli umieszczenie wartości pomiędzy apostrofami.

-- zadziała
INSERT INTO tabela (data) VALUES ('2017-11-02');

-- zadziała czy nie zadziała?
INSERT INTO tabela (data) VALUES (2017-11-02);
komentarz 3 listopada 2017 przez Undisputed Gaduła (3,040 p.)
Rozwiązałem to poleceniami
CURDATE() CURTIME()
0 głosów
odpowiedź 1 listopada 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
a nie lepiej w bazie zapisac timestamp i potem w aplikacji dowolnie to obrobic dla widoku ?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 938 wizyt
pytanie zadane 31 października 2017 w Python przez Undisputed Gaduła (3,040 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 395 wizyt
pytanie zadane 13 listopada 2018 w SQL, bazy danych przez Micheall Początkujący (420 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 328 wizyt
pytanie zadane 25 czerwca 2020 w PHP przez Tomcio2287 Nowicjusz (220 p.)

92,417 zapytań

141,222 odpowiedzi

318,984 komentarzy

61,831 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...