• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Samoistne wywołanie konstruktora z klasy bazowej

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
693 wizyt
pytanie zadane 13 czerwca 2015 w C i C++ przez keresmi Użytkownik (770 p.)
Czy ktoś może mi wyjaśnić jak to możliwe, że przy tworzeniu obiektu klasy B, która dziedziczy publicznie klasę A jest wywoływany konstruktor klasy A? Dodam, że w klasie B nie mam zdefiniowanego konstruktora. Jak rozwiązać ten problem?

Edit: W konstruktorze klasy bazowej zapisuje wartosci do dwóch zmiennych i nie chcę żeby to działanie wykonywało mi się w klasie dziedziczącej.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 13 czerwca 2015 przez Radfler VIP (101,030 p.)
wybrane 13 czerwca 2015 przez keresmi
 
Najlepsza

Każda klasa, która nie ma zdefiniowanego konstruktora ma tzw. konstruktor domniemany (bezargumentowy). Jeżeli ta klasa dziedziczy z innej, zawsze na liście inicjalizacyjnej tego konstruktora jest wywoływany konstruktor domniemany z klasy podstawowej.

class Bazowa {
    
public:
    
    Bazowa() { } // Jawny konstrktor domniemany
};

class Pochodna : public Bazowa {
    
public:
   
    /*
     *  Niejawnie został utworzony konstruktor:
     *
     *  Pochodna() : Bazowa() { }
     */
};

 

komentarz 13 czerwca 2015 przez keresmi Użytkownik (770 p.)
W takim razie w jaki sposób rozwiązać ten problem? Muszę zdefiniować konsturktor z argumentami mimo, że tego nie potrzebuje? Albo w jaki sposób nie inicjować konstruktora z klasy bazowej?
komentarz 13 czerwca 2015 przez Radfler VIP (101,030 p.)

Muszę sobie coś poukładać:

W klasie bazowej masz konstruktor przyjmujący dwa argumenty, a w klasie pochodniej nie chcesz go mieć? W takim wypadku zdefiniuj sobie w klasie podstawowej konstrktor domniemany:

class Podstawowa {

public:

    Podstawowa() { }
};

 

komentarz 13 czerwca 2015 przez keresmi Użytkownik (770 p.)
Nie, w klasie bazowej mam konstruktor bezargumentowy ale w jego ciele pobieram i zapisuje dwie zmienne ze strumienia wejściowego
komentarz 13 czerwca 2015 przez Radfler VIP (101,030 p.)

Aaa w taki sposób! Wpadłem na pomysł, może niekoniecznie dobry, ale działa:

1. W klasie podstawowej zdefiniuj sobie konstruktor chroniony przyjmujący anonimowy argument (bez nazwy):

protected:
Podstawowa(int) { /* puste ciało konstrukora */ }

2. W klasie pochodnej zrób konstruktor domniemany, który na swojej liście inicjalizacyjnej wywoła ten chroniony (z argumentem int):

Pochodna() : Podstawowa(0) { }
// Wysyłamy jakiś argument typu int
komentarz 13 czerwca 2015 przez keresmi Użytkownik (770 p.)
Nie jestem w stanie tego sprawdzić bo kompilator wyrzuca mi błąd undefined reference to 'graph::graph(int)' - czyli do konsturkora, który utworzyłem w klasie bazowej
komentarz 13 czerwca 2015 przez Radfler VIP (101,030 p.)

Zrobiłeś implementację tego konstruktora? Musisz koniecznie dać jego ciało:

graph(int) { /* musi być ciało! */ }
komentarz 13 czerwca 2015 przez keresmi Użytkownik (770 p.)
Działa, dzięki wielkie za pomoc! :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,255 wizyt
pytanie zadane 31 maja 2018 w C i C++ przez Prime_Bull Obywatel (1,820 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 780 wizyt
pytanie zadane 28 czerwca 2019 w C i C++ przez amelia.cpp Obywatel (1,860 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 169 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...