• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak umieścić rekordy z bazy danych do textarea?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
392 wizyt
pytanie zadane 30 października 2017 w PHP przez koyoo Początkujący (340 p.)
Mam baze danych która składa się z:

ID I Imie I nazwisko | Samochod 1 | telefon |

1   Jan       Nowak        opel               sony

2   Kamil     Lolek         mazda           LG

3   Jurek    Lek              opel             Nokia

Jak zrobic, aby wypisac do textarea, albo w sumie gdziekolwiek indziej wszystkich ktorzy maja opla, czyli zeby w jakims polu tekstowym wygladalo to tak

Jan Nowak Opel Sony

Jurek Lek opel nokia

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 30 października 2017 przez Marchiew Dyskutant (7,690 p.)
Musisz zrobić odpowiednie zapytanie sql, a potem w php jedziesz pętlą po tablicy/obiekcie zwróconym przez to zapytanie
komentarz 30 października 2017 przez koyoo Początkujący (340 p.)
Ale jak to zapisac do zmiennej?

$imie = ("SELECT 'imie' FROM database WHERE samochod = '$opel'")

czy jak?
komentarz 30 października 2017 przez Marchiew Dyskutant (7,690 p.)
Korzystasz z mysql, mysqli czy pdo, bo to w różny sposób się robi?
komentarz 30 października 2017 przez koyoo Początkujący (340 p.)
MySQL
komentarz 30 października 2017 przez Marchiew Dyskutant (7,690 p.)
$wynik = $polaczenie -> query("SELECT imie FROM database WHERE samochod = ". $opel);

$row = "";

foreach($wynik as $imie) {
   $row .= $imie[<"imie" lub index tablicy>]. " ";
}

i póżniej tę zmienną dajesz w html:

 

<textarea> <?php echo $row; ?> </textarea>

EDIT: Musisz tylko to co podałem, dopasować do swojego projektu, bo więcej tych rzeczy chcesz wyświetlić i trochę zapytanie zmienić, żeby ci wszystko ładnie działało

komentarz 30 października 2017 przez koyoo Początkujący (340 p.)

$wynik = $polaczenie -> query("SELECT imie FROM database WHERE samochod = ". $opel);

 

 


Notice: Undefined variable: polaczenie in C:\xampp\htdocs\php1\zamowieniadodane.php on line 11

Fatal error: Uncaught Error: Call to a member function query() on null in C:\xampp\htdocs\php1\zamowieniadodane.php:11 Stack trace: #0 {main} thrown in C:\xampp\htdocs\php1\zamowieniadodane.php on line 11

A mógłbyś mi jeszcze powiedzieć, co to znaczy, bo kompletnie nie wiem jak to naprawić.. sad

komentarz 30 października 2017 przez Marchiew Dyskutant (7,690 p.)

Musisz się połączyć z bazą w ogóle na początku.
Myślałem, że masz to.

Na początek musisz zrobić tak:

$host = "";
$user = "root";
$haslo = "";
$baza = "";

mysql_connect($host, $user, $haslo);
mysql_select_db($baza);

$zapytanie = mysql_query( twoje zapytanie );

$row = "";
while($imie = mysql_fetch_array($zapytanie, MYSQL_ASSOC)) {
   $row .= $imie['imie']." "; 
}

Oczywiście w zmienne na poczatku wpisz dane do bazy. Bardzo dawno nie pisałem w mysql więc nie zdziw się jak będzie masa błędów. W ogóle może się zdarzyć, że nie przyjmie ci mysql, bo jest to przestarzały sposób

0 głosów
odpowiedź 30 października 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Skorzystaj z PDO - mysql w PHP7 chyba nie jest już obsługiwane ale dawno nie siedziałem w PHP i nie jestem już tego pewien (PDO na pewno jest bo z tego korzystałem). To raz.

A dwa to popraw sobie tak na przyszłość bazę. Samochód powinien być wskaźnikiem na id w tabeli samochody, gdzie miałbyś np.: id, brand ...

Wtedy masz większą elastyczność i łatwiej rozwijać taką aplikację. Tak samo z tabelą telefony.

Ponad to w Twoim przypadku trochę uciążliwe wg mnie jest obsłużenie sytuacji posiadania przez jedną osobę kilku samochodów i kilku telefonów.

Mając tabele:

persons: id, first_name, last_name ...

cars: id, brand, ...

phones: id, model, ...

Bardzo łatwo zrobić relacje wiele do wielu z użyciem prostych tabelek pośrednich i potem wyciągasz sobie szybko te dane co potrzebujesz z użyciem złączeń albo poprzez widoki jeśli miałbyś mocno rozbudowane złączenia i jednocześnie wiele operacji select do bazy.

Pracując w ten sposób unikasz np. przypadku gdy do osoby A podasz telefon "Nokia", a do osoby B telefon "nokia". Czy to ten sam telefon czy może dwa inne? W mojej wersji możesz w aplikacji po prostu dać np. pole wyboru i będzie tylko jedna opcja + np. możliwość dodania własnej (jeśli nie ma na liście). Możliwości rozbudowy jest wiele w zależności od potrzeb.

komentarz 31 października 2017 przez edek Nowicjusz (230 p.)
Zgadza się, mysql w PHP7 nie jest obsługiwane, jak nie chcesz PDO to polecam mysqli

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 441 wizyt
pytanie zadane 17 grudnia 2017 w SQL, bazy danych przez seam3 Początkujący (450 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 675 wizyt
pytanie zadane 2 kwietnia 2017 w SQL, bazy danych przez MrSanten Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,857 wizyt
pytanie zadane 15 grudnia 2016 w SQL, bazy danych przez bartek7910 Obywatel (1,980 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,086 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...