• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

React - oklepane Todo List

Object Storage Arubacloud
0 głosów
671 wizyt
pytanie zadane 30 października 2017 w JavaScript przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)

Cześć! devil
Wielka prośba do tych znających Reacta.

Po pierwsze kod apki
Po drugie zakładam, że nie za bardzo chce się komuś pobierać i odpalać to u siebie, więc daje link do Codepena (w razie jakby ktoś w README nie zauważył).

Kod w sumie nie jest aż tak tu potrzebny, ale oczywiście oceniajcie, krytykujcie, oraz przy okazji naprowadźcie mnie na właściwą drogę ;p
Rzecz w tym, że taka prosta aplikacja jest jeszcze ok. Przekazywanie parametrów z rodzica do potomka, funkcje zmieniające stan w danym komponencie, ale wiadomo, że nie zależy mi na takich małych apkach, tylko czymś troszkę większym, gdzie już nie będzie takiej łatwej komunikacji.

Pytanie: Żeby wydzielić stan poza komponent i odwoływać się do niego gdziekolwiek w aplikacji to mam korzystać z któregoś sposobu opisanego tutaj (w sensie obserwator)? Czy to w tym momencie mam po prostu wziąć się za Flux + Redux?
 

1
komentarz 30 października 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Ja również polecam zapoznać się z react-redux. Szybko zobaczysz jak ułatwia to pracę gdy komponentów robi się więcej i zależą one od tych samych danych. Fajne tutoriale o tym pisał Bartek na nafrontendzie.pl, w tym również o middleware dla wywołań asynchronicznych (API). Ma też nawet swój kurs Reacta ale nie znam go, więc się nie wypowiem na jego temat.

A tak na marginesie to pozwalasz na zapisanie notatki złożonej z samych spacji (może dać na value np. metodę trim()? ).
komentarz 30 października 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
Właśnie zastanawiałam się, czy jest dalej sens na takiej zasadzie coś tworzyć, czy już zacząć bawić się, np reduxem.

Widziałam jego artykuły jeszcze zanim zaczęłam naukę Reacta, w takim razie muszę do nich powrócić ;)

O i dzięki za przypomnienie o tych spacjach. Miałam je później uwzględnić i w końcu o tym zapomniałam ;p

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 30 października 2017 przez ProgramistaStepek Nałogowiec (27,020 p.)
Skoro w planach masz większe aplikacje, to prędzej czy później (a lepiej chyba prędzej) będziesz musiała zapoznać się z architekturą Flux, oraz jej najpopularniejszą implementacją w React czyli Redux.
1
komentarz 30 października 2017 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
Redux chyba nie jest tak do końca implementacją Fluxa. O ile mnie pamięć nie myli różnica jest w liczbie i znaczeniu store'ów.
komentarz 30 października 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
Wiadomo, że nie mówimy na początku o jakichś przeogromnych, ale po prostu coś trochę większego, gdzie już no lekką przesadą byłoby przekazywanie props między komponentami.

Czyyli lepiej ten Flux już zacząć ogarniać, niż bawić się w no-fluxowe rozwiązania?
+1 głos
odpowiedź 30 października 2017 przez kap Stary wyjadacz (11,620 p.)
Tak szczerze to rzadko trafiają się przypadki gdy takie rozwiązania pośrednie maja sens - zwykle albo robi sie jakieś proste rzeczy (wtedy sam React, oczywiście ładnie podzielony, jest ok), albo aplikacja jednak coś tam robi i można śmiało zaciągnąć Reduksa. Samo zaawansowanie Reduksa też można stopniować, podstawy są bardzo proste, przy większych aplikacjach można dokładać action creatory, selektory, różne middlewary, nawet RXa czy inne cuda.

Ogólnie na Twoim miejscu brałbym się za Reduksa (bo to rozwiązanie może dalekie od ideału, ale w ekosystemie Reactowym chyba najlepsze obecnie), mając zawsze na uwadze ten artykuł:
https://medium.com/@dan_abramov/you-might-not-need-redux-be46360cf367
komentarz 30 października 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
Okiii, dziękuję za odpowiedź i artykuł ;)
komentarz 30 października 2017 przez kap Stary wyjadacz (11,620 p.)
Proszę bardzo

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 89 wizyt
pytanie zadane 12 listopada 2020 w JavaScript przez malvator Użytkownik (720 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 304 wizyt
pytanie zadane 7 kwietnia 2020 w JavaScript przez quoka Nowicjusz (230 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 116 wizyt
pytanie zadane 17 marca 2020 w JavaScript przez Stoprocent Użytkownik (930 p.)

92,566 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,605 komentarzy

61,952 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...