• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Hackowanie - Od podstaw

VPS Starter Arubacloud
–10 głosów
4,479 wizyt
pytanie zadane 29 października 2017 w Bezpieczeństwo, hacking przez TapQu Użytkownik (540 p.)
zamknięte 1 listopada 2017 przez TapQu
Chciałbym nauczyć się hackowania.

Mam 14 lat na razie idzie mi bardzo dobrze na informatyce, ale nie mam pojęcia czym zacząć naukę hackowania chciałbym żeby ktoś napisał najlepiej jakoś wypunktował co się nauczyć na początku.

Jeżeli można prosiłbym o wyjaśnianie np. co to jest jeżeli będzie coś niezrozumiałego.

Chciałbym tego się nauczyć dla "Trollowania" albo zabawy może w przyszłości do czegoś innego (wiadomo że nie okradne banku czy coś) :P

Zamykam tworze nowy post na którym oczekuję normalnych odpowiedzi.
komentarz zamknięcia: Śmieciowe odpowiedzi (większość)
komentarz 29 października 2017 przez TapQu Użytkownik (540 p.)
Jak tu mają takie odpowiedzi być to wolę na własną rękę nauczyć się wszystkich języków programowania.
komentarz 29 października 2017 przez m4sk1n Pasjonat (16,750 p.)
Życzymy powodzenia :)
komentarz 29 października 2017 przez TapQu Użytkownik (540 p.)
:P dzięki xd

8 odpowiedzi

+11 głosów
odpowiedź 29 października 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

Mam 14 lat na razie idzie mi bardzo dobrze na informatyce

Wiesz, sumowanie kolumn w arkuszu kalkulacyjnym nijak ma się do hackowania. laugh

Chciałbym tego się nauczyć dla "Trollowania"

To już radzę zakończyć naukę. Nie zostaniesz nigdy hakerem ucząc się samego hakowania. Haker to wyspecjalizowana osoba, ekspert, która posiada bardzo dużą wiedzę z określonej dziedziny (w tym też wiedzę już na temat bezpieczeństwa). Jeżeli chcesz być kimś więcej niż script kiddie (zwykły wywoływacz gotowych skryptów, który nie umie nic poza tym) i potencjalnie przyszłym więźniem to proponuję zabrać się za naukę programowania - czy to aplikacji dekstopowych, czy stron internetowych. Ucząc się programowania (i sieci) szybko możesz dostrzec słabe punkty (np. podatność na ataki SQL injection, buffer overflow itd.).

Także jeżeli zamierzasz uczyć się hakowania dla zabawy, to od razu odradzam i przestrzegam.

P.S.

I oczywiście nie bierz się za Kali, bo będzie kolejne pytanie na forum z problemami z jego instalacją, czy codziennym użytkiem. laugh

komentarz 1 listopada 2017 przez TapQu Użytkownik (540 p.)
Tego nie wiem :/
komentarz 1 listopada 2017 przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)
16  8  4  2  1

12(10) = 1100(2)

http://lmgtfy.com/?q=systemy+liczbowe+konwersja
1
komentarz 1 listopada 2017 przez Benek Szeryf (90,690 p.)
-12, a nie +12.
1
komentarz 1 listopada 2017 przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)
a to nie myślnik?
komentarz 1 listopada 2017 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
nie :)
+6 głosów
odpowiedź 29 października 2017 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Hackowania się nie uczy. To jest po prostu efekt uboczny bycia specjalistą od sieci, systemów operacyjnych i zabezpieczeń.
komentarz 29 października 2017 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)
bzdura, hackowania uczy sie w agencjach tak samo jak programista uczy sie jezyka.

Ale jezeli robisz to na wlasna reke, to czesto najpierw zaczynasz z drugiej strony z czym sie zgodze.
komentarz 29 października 2017 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
W jakich agencjach? Możesz podać choć jedną?
1
komentarz 29 października 2017 przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)
nigdzie nie uczysz się hackowania uczysz się języków, kodów itd.

dowiadujesz się jak zabezpieczyć program przed atakiem, poznajesz więc hackowanie

są "szkoły hackerów"

ale bądźmy szczerzy nauczą cię jak coś zrobić ale nie dlaczego tak

potem nadal nic nie umiesz
komentarz 30 października 2017 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Oczywiście, że można się uczyć "hackowania" - od tego są szkolenia z zakresu bezpieczeństwa czegokolwiek w IT. Specjalista od zabezpieczeń musi znać techniki, z których korzystają ich przeciwnicy.

Proszę bardzo: https://niebezpiecznik.pl/szkolenia/?tb

https://zaufanatrzeciastrona.pl/szkolenia/
komentarz 30 października 2017 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
No właśnie. Szkolenia z zabezpieczeń a nie z hackerstwa.
komentarz 1 listopada 2017 przez TapQu Użytkownik (540 p.)
Mieszkam daleko nie mam takiej możliwości dojeżdżania w taką godzinę nawet 2
+5 głosów
odpowiedź 29 października 2017 przez marcin99b Szeryf (81,480 p.)

Zadając takie pytanie nie licz na poważne odpowiedzi

Ludzie uczą się miesiącami a nawet latami żeby osiągnąć jakiś poziom, nikt nie będzie tracił czasu na rozpisywanie ci całej ścieżki dokładnie krok po kroku, tym bardziej że sam nie jesteś szczególnie zainteresowany, a jedynie chcesz sie pobawić

Dowiedz sie jak działa sieć (te wszystkie protokoły, porty, modele tcpip i inne), poznaj jakieś podstawowe zagadnienia (co to dns, dhcp, klasy sieci)

Zacznij grzebać przy programowaniu, nie ograniczaj sie do samego "jak zrobić pętle w c++", tylko ogarnij jeszcze jakiegoś np c# albo php (zrozum jak działa programowanie)

Po pewnym czasie mimowolnie (zakładając że będziesz się rozwijał, a nie zatrzymasz się na "jak zrobić pętle w c++", jak robi masa osób) poznasz podstawowe typy ataków, jakieś http flood, xss, sql injection

Do tego zacznij interesować się tematami systemowymi, dobrze gdybyś umiał swobodnie korzystać z konsoli systemowej, najlepiej linuxowej

Pobaw się obsługą jakiegoś serwera np apache i...
TERAZ GŁÓWNA CZĘŚĆ
popróbuj testować zabezpieczenia, spróbuj wykonać jakiś atak typu DDOS (np za pomocą LOIC - proste w użyciu ale wystarczające narzędzie) na swój własny serwer, sprawdź co on powoduje i spróbuj jakoś zabezpieczyć swój serwer, później spróbuj innego ataki itd

Tworząc zabezpieczenia nauczysz się lepszego wyszukiwania błędów w cudzym oprogramowaniu, szczególnie w przypadku rozwiązań open source gdzie masz podany dokładnie kod źródłowy. Przykładowo taki wordpress na którym stoi masa stron, głównie blogi i strony informacyjne/wizytówki ale nie tylko

Ogarnij jeszcze jakie są typy wirusów, np exploity i spróbuj samodzielnie je tworzyć - tutaj przewage mają języki niskopoziomowe typu C albo asm, gdzie asm daje większą władzę, ale jest trudniejsze do ogarnięcia dla większości ludzi... no i też trzeba więcej się napisać

Pamiętaj jednak o najważniejszym - nie pomyl kolejności
Jeśli będziesz próbował robić ataki bez wiedzy jak dokładnie one działają i co dokładnie robią - za daleko nie znajdziesz bo albo będziesz miał ciągłe problemy z odpaleniem czegoś, albo nie będziesz w stanie dobrze dopasować typu ataku do sytuacji, albo będziesz miał beznadziejną wykrywalność
Pamiętaj że taki np kali linux to nie jest system do atakowania, tylko do testowania, więc wiele z tych narzędzi ma łatwą wykrywalność - bo celem jest sprawdzenie czy da się włamać, a nie rzeczywiste włamanie... za wyjątkiem narzędzi których celem jest to zaatakowanie bez śladu
Dużo lepszym wyjściem będzie jakiś zwykły linux typu ubuntu, mint albo debian - na którym instalujesz programy o których czytałeś i będziesz świadomie ich używał

+pisałem za jednym razem, mogą wystąpić powtórki albo delikatne błędy składniowe spowodowane usuwaniem tekstu i zastępowaniem go nowym

komentarz 30 października 2017 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
Exploit to nie wirus.
+3 głosów
odpowiedź 30 października 2017 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
http://szkolahakerow.pl/intensywne-wprowadzenie-do-hackingu/

http://szkolahakerow.pl/szkola-hakerow-edycja-2/

http://szkolahakerow.pl/metody-inwigilacji-i-elementy-informatyki-sledczej/

http://szkolahakerow.pl/ataki-na-strony-internetowe/

http://szkolahakerow.pl/ataki-na-sieci-bezprzewodowe/

Dokładnie w tej kolejności jaką podałem.

Jednocześnie zaznaczam, że te książki powstały w czasach gdy jeszcze Mandriva istniała, więc wiedza zawarta będzie zgodna z pojmowaniem zasady od ogółu do szczegółu pana Zelenta. Nic co jest w tych materiałach dziś się w rzeczywistości nie sprawdzi (no, może poza atakami na www) więc nie zrobisz sobie krzywdy próbując coś sprawdzić w praktyce.

Mam wszystkie "szkolenia" które podałem więc mogę ręczyć, że na ich fundamentach możesz uzyskać ciekawe rezultaty - albo tylko zaspokoić ciekawość. Są tak skonstruowane, że nie potrzebuejsz dzisiejszych maszyn do pracy. Płytki LiveCD wraz z oprogramowaniem i materiałem filmowym który poniekąd wiele tłumaczy.

Kolejność jest ważna, bo biorąc pod uwagę Twój wiek, raczej nic nie zrozumiesz, nawet jeśli myślisz, że zrozumiesz.

Powodzenia w budowaniu introwertycznej anarchistycznej wizji świata.
+1 głos
odpowiedź 29 października 2017 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)
ucz sie ucz, popytaj na forum tora, tam znajdziesz wiecej wskazowek.

 

Tylko przypominam, ze niestety w dziesiejszych czasach jak gdzies zostawisz logi to mozesz za to odpowieadac. Kiedy mozna bylo bawic sie do woli, teraz nawet za zabawe mozna miec problemy.

 

Ale skoro masz 14 lat, to zawsze bedzie latwiej niz w przypadku 18 :)
komentarz 29 października 2017 przez marcin99b Szeryf (81,480 p.)
Z tego co się orientuje, jakoś od marca można na własny użytek posiadać programy do "testowania zabezpieczeń" (hakierowania)

Więc grzebiąc przy np własnym serwerze, który postawi sobie na własnym komputerze albo jakimś wirtualu, nic nie powinno sie stać

Gorzej jeśli przyjdzie mu do głowy "a gdyby tak pozmieniać tekst i zdjęcia na stronie szkoły...", różne pomysły ma się w tym wieku, tym bardziej szkoły zazwyczaj mają beznadziejne zabezpieczenia (te normalne, a nie jakieś technika informatyczne gdzie trzeba kombinować bo inaczej co tydzień byłoby włamanie)
1
komentarz 30 października 2017 przez event15 Szeryf (93,790 p.)

ucz sie ucz, popytaj na forum tora, tam znajdziesz wiecej wskazowek.
 

Najgłupsza porada jaką ktokolwiek mógłby komukolwiek dać. Przy tym co w cebuli się znajduje pod żadnym pozorem nie powinno się dziecku zalecać używania jej. 

komentarz 1 listopada 2017 przez TapQu Użytkownik (540 p.)
Nie jestem aż takim dzieckiem xd
3
komentarz 1 listopada 2017 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Jesteś.

Często dla 30-40to latków treści znajdujące się tam są zbyt drastyczne a co dopiero dla chłopaczka, który nie dożył nawet 25% swojego życia.
komentarz 29 listopada 2017 przez TapQu Użytkownik (540 p.)
Widziałem pewne rzeczy i wiem że tam mogę znaleźć wszystko :/
0 głosów
odpowiedź 29 października 2017 przez ziemjok Gaduła (4,160 p.)

wydaje mi się że na forum było już dużo tego typu pytań, jak np tu

komentarz 29 października 2017 przez TapQu Użytkownik (540 p.)
Mógłbyś link podać albo coś :/
1
komentarz 29 października 2017 przez ziemjok Gaduła (4,160 p.)
podałem przecież odnośnik

tu masz adres bezpośredni: https://forum.pasja-informatyki.pl/32772/nauka-hakowania?show=130578#a130578
komentarz 29 października 2017 przez TapQu Użytkownik (540 p.)
Dzięki ale jestem nowy na stronie trochę jej nie ogarniam ale daje radę xd
komentarz 29 października 2017 przez niezalogowany

nie ogarniasz, nie widzisz podlinkowanego tu (to są mega podstawy, więc najpierw zacznij się swobodnie poruszać po jakichkolwiek forach internetowych, stronach itp. Zobacz z czego składa się wgl. Internet. Dopiero potem zacznij myśleć o poważniejszych rzeczach :) )

Fakt, jak będziesz dociekliwy to dasz radę :) też kiedyś mi się podobały filmy jak jakiś hacker (cracker tak właściwie) bawił się w konsoli coś tam zrobił i prąd wyłączył w połowie miasta. Fajnie :) 

Zwróć uwagę na podział -

  • cracker - osoba która bezprawnie narusza czyjąś własność, prywatność, robi coś złego
  • hacker - osoba, która sprawdza zabezpieczenia systemów, robi audyty bezpieczeństwa, zajmuje się sprawami bezpieczeństwa sieci profesjonalnie - to ścieżka, która mogłaby Cię zainteresować i patrz w tym kierunku :) bo dla FUN'u możesz jedynie skończyć w więzieniu :) 
komentarz 29 października 2017 przez TapQu Użytkownik (540 p.)
Tak wiem ale przecież nie shackuje banku xD
komentarz 30 października 2017 przez TapQu Użytkownik (540 p.)
Po za tym czasami pokazują mi się podlinki ale na jakieś gowniane strony z wirusami dlatego wolę pełne adresy :P
1
komentarz 1 listopada 2017 przez niezalogowany
wiesz, zarówno za shackowanie banku możesz iść siedzieć albo dostać zawiasy jak również za shackowanie komputera siostry :)
0 głosów
odpowiedź 29 października 2017 przez TapQu Użytkownik (540 p.)
przywrócone 30 października 2017 przez TapQu
Czemu wszyscy tak negatywnie odbierają :/ Poprostu chcę się czegoś nauczyć związanego z informatyce bo jak na razie dużo ogarniam znalazłem sposób na naprawę błędu Roboshield account corrupted w grze robocraft przez który nie mogło dużo osób grać w tym ja. A wystarczyło 1 proste przeskanowanie systemu przez cmd
komentarz 29 października 2017 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)
bo siedzi taka wiara, co odbiera wszystko na nie. Nie patrz na innych tylko na siebie. Ucz sie i baw. Hacker a wlasciwie cracker, to taki sam zawod jak inne, tez wymaga pracy i wiedzy - moze nawet wiekszej inteligencji niz przecietna.
komentarz 29 października 2017 przez marcin99b Szeryf (81,480 p.)
Bo troche źle do tego podchodzisz, tak nie na poważnie - więc nie dostajesz poważnych odpowiedzi

Gdybyś sam na własną rękę czegoś poszukał i po np 2-3 miesiącach powiedział "umiem to to i to, chce być tym, co powinienem zrobić dalej" prawdopodobnie dostałbyś poważne porady dotyczące zagadnień albo książek
A ty jako pierwszy krok zapytałeś na forum
"nie wiem nic - nauczcie mnie wszystkiego, jestem uzdolniony bo kiedyś przeczytałem w internecie jak naprawić jakiś błąd", no bez przesady
komentarz 29 października 2017 przez TapQu Użytkownik (540 p.)
No umiem chociażby kod binarny i teraz w wolnym czasie ogarniam język C jeśli dam radę :P
komentarz 29 października 2017 przez marcin99b Szeryf (81,480 p.)
Radziłbym zacząć od jakiegoś JS
Przyjemniejsze wprowadzenie do programowania, gdzie mimo wszystko początkującemu łatwo się zniechęcić. Znam sporo osób które chciały nauczyć się programowania i utknęły na "jak zrobić pętle w c++"
0 głosów
odpowiedź 29 października 2017 przez kumaka górski Nowicjusz (180 p.)
Polecam zacząć od obejrzenia serialu mr.robot :)
komentarz 30 października 2017 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)
lol, bajki to sobie mozesz poogladac zawsze o 19 (a teraz o 19:30 tuba pierze mozgi).

jak chcesz cos liznac w taki sposob aby jako poczatkujacy cos przyswoic to zerknij na:

HOPE X׃ You've Lost Privacy, Now They're Taking Anonymity - stevena rambana

przynajmniej bedziesz wiedzial od czego zaczac (albo czy w ogole zaczynac).

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 192 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 690 wizyt
pytanie zadane 1 listopada 2017 w Bezpieczeństwo, hacking przez TapQu Użytkownik (540 p.)
–4 głosów
6 odpowiedzi 4,125 wizyt
pytanie zadane 20 września 2016 w Bezpieczeństwo, hacking przez Krzysiek Rojowski Obywatel (1,110 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...