• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Niszczenie Obiektów ?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
445 wizyt
pytanie zadane 28 października 2017 w Java przez Pablo93 Użytkownik (800 p.)

Piszę sobie prosty program do "prowadzenia " diety . I mój problem polega na tym że opisałem sobie przyciski "Kalkulator BMI" , "Kalkulator BMR" oraz "Kalkulator Kalorii" i w trakcie przechodzenia pomiędzy panelami elementy nakładją się na siebie i robi się taka "sieka". 

W jaki sposób to usunać ?

Oto Kod całej Aplkiacji http://wklejto.pl/305666

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 28 października 2017 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)
wybrane 29 października 2017 przez Pablo93
 
Najlepsza

Najprostszym rozwiązaniem w Twoim przypadku będzie jeśli dla tej części okna po prawej stworzysz jakiś globalny JPanel. W momencie kliknięcia, któregoś z przycisków menu, musisz najpierw skasować zawartość tego JPanel'a, a następnie dodać nowe elementy:

if {zrodlo == jakisPrzycisk)
{
     panelZFormularzem.removeAll();

     panelZFormularzem.add(nowyElement1);
     panelZFormularzem.add(nowyElement2);
}
komentarz 29 października 2017 przez Pablo93 Użytkownik (800 p.)

Dziękuję bardzo zadziałało , natomiast trzeba jeszcze do tego dodać :
- panelZFormularzem.repaint();

Ewentualnie 

_panel.revalidate(); 

Tak ku potomnym gdyby ktoś szukał odp na to samo pytanie

Pozdrawiam 

0 głosów
odpowiedź 28 października 2017 przez zgrybus Pasjonat (24,860 p.)
Nie jestem ekspertem z Javy ani tym bardziej z JavyFX, ale ja bym zrobił klasę, która zwraca widok AKTYWNEGO wyboru użytkownika. Może są lepsze sposoby już wbudowane :)

W javie nie ma desktruktorów :P
komentarz 29 października 2017 przez xenonso Mądrala (5,160 p.)
Ja tutaj JavaFX nie widzę, tylko Swing i AWT :P
komentarz 30 października 2017 przez zgrybus Pasjonat (24,860 p.)
a myślałem, że to jest FX xD Nevermind
0 głosów
odpowiedź 28 października 2017 przez Mateusz51 Nałogowiec (28,180 p.)
Wydaje mi się że w twoim przypadku przydał by się card layout. I w kod zamiast tworzyc nowe obiekty zmieniasz karte layoutu.

Co do samego kodu mam lekkie uwagi które pomogą Ci wyrobić dobre praktyki.

1. Staraj się pisać po angielsku i w nazwach zmiennych nie używaj symboli jak _ albo cyfer.

2. Wszędzie tam gdzie używasz komentarza aby wydzielić jakiś blok kodu warto było by wydzielić ten blok do oddzielnej metody.

3. (Opcionalnie) Mamy już jave 8. Zamiast robić new ActionListener i tak dalej. Spróbuj wyrażen lambda () -> {twój kod}
komentarz 6 listopada 2017 przez Pablo93 Użytkownik (800 p.)
2. Wszędzie tam gdzie używasz komentarza aby wydzielić jakiś blok kodu warto było by wydzielić ten blok do oddzielnej metody.

Sorki za banalne pytanie ale w jaki sposób to podzielić na jakieś mniejsze części albo na pliki bo w tej chwili wychodzi mi kombajn na 1000 linijek :(

Miałem tydzień przerwy i się gubiłem co gdzie jest ...
komentarz 6 listopada 2017 przez Mateusz51 Nałogowiec (28,180 p.)
Troche nie rozumiem pytania. Wiesz czym są klasy i metody? Czy musisz jeszcze się zapoznać z programowaniem obiektowym i funkcjami?

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 134 wizyt
pytanie zadane 25 lutego 2017 w Java przez MyWash Bywalec (2,640 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 219 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 273 wizyt
pytanie zadane 18 listopada 2021 w PHP przez Grzegorz Mikina Dyskutant (8,060 p.)

92,572 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...