• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

UPDATE projektu jaki-jezyk-programowania.pl + polecane książki

VPS Starter Arubacloud
+10 głosów
848 wizyt
pytanie zadane 27 października 2017 w Nasze projekty przez Codeboy Stary wyjadacz (12,120 p.)
edycja 22 listopada 2017 przez Codeboy

Cześć ponownie,

Projekt jaki-jezyk-programowania.pl zaliczył mały update:

  • przebudowałem i usprawniłem wizard wyboru języka
  • dodałem różne technologie dla danych języków z jakimi można kontynuować naukę
  • dodałem polecane książki do każdej technologii i nie tylko

Dobrze się składa bo Helion ma akurat promocję 2 za 1 do 29.10.2017r., więc zapraszam do przejrzenia polecanych książek - link . Może ktoś znajdzie coś dla siebie. Jeśli uważacie, że powinny się znaleźć jeszcze jakieś inne książki na listach lub któraś z aktualnych na to miejsce nie zasługuje to dajcie znać. 

Poza tym dostałem ostatnio pracę  i ruszam od nowa z blogiem. Doczeka się własnej domeny. W pierwszym wpisie  po przerwie podzielę się moją drogą od początków z programowaniem do pierwszej pracy. Jutro już będzie gotowy, założę tu też wątek na ten temat. Link do wpisu. Może wy też się podzielicie swoimi doświadczeniami ;)

Feedback jak zawsze mile widziany ;)

5
komentarz 27 października 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Poza tym dostałem ostatnio pracę  i ruszam od nowa z blogiem. 

Gratuluję! Miło czytać, że forumowi Koledzy rozpoczynają profesjonalną karierę programistów :)

Pozdrawiam i życzę powodzenia!

komentarz 27 października 2017 przez Codeboy Stary wyjadacz (12,120 p.)
Dziękuje bardzo i również życzę powodzenia :) Kiedyś w końcu musiała nadejść ta chwila po serii porażek :)
3
komentarz 28 października 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
a ja tam fanką jestem od początku tej stronki ;3

Gratuluję pracy! ;)
1
komentarz 28 października 2017 przez SebekChlebek Stary wyjadacz (11,290 p.)

https://jaki-jezyk-programowania.pl/technologie/unrealengine4/ Błąd literówka! :D

Unreal Engine 4 jest to silnik gry, wyprodukowany przez firmę Epic Games. Bazuje na jęsyku C++

1
komentarz 28 października 2017 przez niezalogowany
Widać jakiś progress przy update'ach, a gdzie języki takie jak Go, Julia, a nawet Bash który przydaje się do automatyzacji? ;)
komentarz 28 października 2017 przez Codeboy Stary wyjadacz (12,120 p.)
Lista technologii jakie bym mógł jeszcze dodać stale rośnie, ale to naprawdę wymaga wiele czasu, a robię to wszystko sam więc nie jestem w stanie opisać każdej możliwej technologii. Powoli będą się pojawiać kolejne, najpierw chciałbym dopracować to co jest ;)
1
komentarz 28 października 2017 przez plkpiotr Stary wyjadacz (12,420 p.)

@Tomek Sochacki Dokładnie!
Również składam gratulacje i życzę wielu sukcesów : )
To bardzo budujące kiedy dostrzega się taki postęp u innych użytkowników forum - tak, tak za tym sukcesem są godziny programowania i setki napisanych linii kodu ; )

Powodzenia!

6 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 28 października 2017 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)

Mały feedback.

  1. Magento jest na Zendzie, a nie na Symfony.
  2. Symfony to nie MVC.
  3. Z książek do php to wybrałeś najgorsze jakie są.
komentarz 28 października 2017 przez Codeboy Stary wyjadacz (12,120 p.)
edycja 28 października 2017 przez Codeboy
Dzięki.

Sugerowałem się ocenami, tym że są najczęściej kupowane i w miarę nowe. Niektóre nawet tu na forum się pokazywały. Podrzucisz w takim razie od siebie te lepsze tytuły?

A co do tego że Symfony to nie MVC to dziwne, bo wszędzie tak jest napisane :O
Że Magento ma coś z Symfony mowa jest na oficjalnej stronie:
https://symfony.com/projects

Rozjaśnisz sytuację? ^^
komentarz 28 października 2017 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)
  1. PHP. Wzorce projektowe oraz PHP. Obiekty, wzorce, narzędzia. Te książki ukierunkowują czytelnika na programowanie z konkretnym poziomiem abstrakcji. Daje to mocne podstawy do opanowana frameworka, lub pisanie czegoś własnego.
  2. Symfony jest na architekturze SOA. Przekop internety.
  3. Jeśli tak patrzymy, to każdy projekt, który opiera się na Laravelu, Silexie to też Symfony. Symfony ma pokaźną liczbę komponentów. Dużo frameworków i projektów korzysta z nich. Magento, zaś jest napisane na Zendzie. wink
komentarz 28 października 2017 przez Codeboy Stary wyjadacz (12,120 p.)
Okej. Poprawie co trzeba.

PS: PHP. Obiekty, wzorce, narzędzia przecież polecam :D
+1 głos
odpowiedź 28 października 2017 przez obl Maniak (51,280 p.)
Dosyć fajna stronka, podoba mi się animacja z laptopem, ale do C++ dodać wypadałoby bibliotekę Qt. Tym bardziej, że jest to wieloplatformowe rozwiązanie.
komentarz 28 października 2017 przez Codeboy Stary wyjadacz (12,120 p.)
Dodam do "todo" ;)
+1 głos
odpowiedź 28 października 2017 przez Kodeman Gaduła (4,480 p.)
Bardzo mi się podoba ta strona :). Zastanawiam się tylko, czy nie lepszym rozwiązaniem przy tworzeniu gier c++ było odsyłanie do sfml, a potem dopiero unreal engine, albo przy c# do monogame, a potem dopiero unity.

Może gdyby dodać pytanie, czy chcesz zacząć tworzyć od razu, czy wolisz nauczyć się podstaw. To tylko pomysł, bo sam naukę c# zacząłem od unity, by przejść do monogame i wrócić do unity mając więcej doświadczenia.
1
komentarz 28 października 2017 przez Codeboy Stary wyjadacz (12,120 p.)
Dobry pomysł, myślę, że rozdzielę to tak jak mówisz ;)
+1 głos
odpowiedź 21 listopada 2017 przez hhh Gaduła (4,110 p.)
Hej,

naprawdę fajna strona, wcześniej nawet widziałem pewną grafikę z "algorytmem" wyboru pierwszego języka. Swoją drogą, zauważyłem też literówkę w opisie języka C, konkretniej napisałeś "Asamblery" zamiast "Assemblery". Strona piekielnie miła dla oka, czekam na więcej języków. :)
1
komentarz 21 listopada 2017 przez Codeboy Stary wyjadacz (12,120 p.)
Dzięki za miłe słowa ;)
Co do większej ilości języków to na razie muszę skupić się na poprawie tego co jest, bo jak sam zauważyłeś dużo literówek itd. Opisy powinny też być bardziej przystępne dla początkujących. Więc na redagowaniu treści chciałbym się w najbliższym czasie skupić.
+1 głos
odpowiedź 21 listopada 2017 przez PaulGilbert Gaduła (3,280 p.)
Stronka bardzo ładna, przejrzysta, u mnie szybko działa. Bardzo mi się spodobała. Udoskonalaj dalej.
komentarz 22 listopada 2017 przez Codeboy Stary wyjadacz (12,120 p.)

Dzięki za feedback! smiley

+1 głos
odpowiedź 22 listopada 2017 przez Piotr Poźniak Początkujący (380 p.)

Cześć!

Bardzo fajny pomysł! Popieram takie inicjatywy ponieważ sam angażuję wszystkich do programowania w ramach programowaniejestlatwe.pl :)

Czy posiadasz mapę, po której wybierasz język? Np. Wybrałem, że chcę pisać aplikację na iOS i wskazało mi swift. Teraz JS jest tak samo dobrym pomysłem moim zdaniem i jest zdecydowanie łatwiejszym rozwiązaniem dla nowicjuszy. 

komentarz 22 listopada 2017 przez Codeboy Stary wyjadacz (12,120 p.)

Cześć!

Tak, wszystkie opcje w "wizardzie" zapisane są w takiej postaci:
github.com/C0deboy/jaki-jezyk-programowania/.../wizardData.js

Najczęściej podaje właśnie te natywne rozwiązania (tak jak np. Swift). W przypadku JS, musiałbym skierować pod konkretne rozwiązanie, które wykorzystuje JS'a i umożliwia tworzenie aplikacji na iOS. Musiałbym mieć też osobną sekcje na tej stronie o tej technologii. Nie mogę przecież tak o bez kontekstu rzucić Javascript, prawda? Rozbudowanie strony do takiego stopnia w pojedynkę z każdą technologią jest dla mnie nie wykonalne. Powoli rozrasta się, no ale właśnie powoli, bo działam sam. Kiedyś niejednokrotnie zachęcałem do pull requestów i współpracy nad stroną, ale niestety niewielki był odzew.. Wyjątkiem był Comandeer, który przeredagował nieco Javascript, HTML i CSS i Ivan, który ulepszył główną stronę pod względem dostępności i przekazał mi nieco wiedzy.

Obecne chciałbym się skupić nad przeredagowaniem tego co jest. Później ewentualna rozbudowa.

Może ty znajdziesz chwilkę na małego pull requesta? ;)

komentarz 23 listopada 2017 przez Piotr Poźniak Początkujący (380 p.)
To zawsze wymaga jakiegoś kompromisu. Pracujemy nad animowanym "przekrojem stosu technologicznego" i tam są podobne dylematy.

Teraz na prędkości przejrzałem ten wizardData.js i ciekawie to zrobiłeś :) Mi bardziej chodziło o coś bardziej wizualnego, np. na kartce. Na weekend przerysuję to co tam jest i zobaczę jak wyglądają te połączenia i może uda mi się coś zaproponować ale nic nie obiecuję :)
komentarz 24 listopada 2017 przez Codeboy Stary wyjadacz (12,120 p.)
Ale nie za bardzo rozumiem do czego ta mapa. Przecież żeby dodać kolejna opcje wystarczy to zrobić tam w wizardData.js i przygotować opis do tej nowej opcji.

Podobne pytania

+3 głosów
3 odpowiedzi 511 wizyt
+16 głosów
17 odpowiedzi 1,473 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 349 wizyt
pytanie zadane 22 listopada 2017 w Java przez Partyjny Obywatel (1,170 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,086 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...